Timo Bult Timo Bult Timo Bult
25/02/2023 10:00 4 min. leestijd
Bijgewerkt op 25/02/2023 10:00 Columns

Timo’s take: Hoe crypto belangrijk kan zijn voor AI

icon-columns
Columns

Foto: Mopic/Shutterstock

AI, ofwel Artificial Intelligence, is dé hype van dit moment. Ook crypto omtrent AI genoten de afgelopen tijd van deze hype. Maar hoe zijn crypto en AI eigenlijk met elkaar verbonden? In deze column duik ik dieper in op deze vraag, want zo aan de voorkant is die link misschien niet zo snel te zien.

Vooraanstaande figuren binnen de crypto-industrie zien zeker het nut van AI. Zo was het de managing director van crypto exchange Bitget, Gracy Chen, die ons vertelde:

“AI zal naar verwachting een aanzienlijke impact hebben op de crypto-industrie. Over een paar jaar kunnen we ons voorstellen dat AI helpt om cryptohandel een soepelere ervaring te maken door risico’s te verminderen, dankzij het vermogen om grote hoeveelheden gegevens te analyseren en daardoor nauwkeurigere marktvoorspellingen te doen. Bij Bitget lopen we graag voorop in dergelijke technologieën en willen we onze klanten gemakkelijk toegang bieden tot dergelijke innovatieve projecten.”

Volg jij mij al op Twitter? Zo niet, volg mij hier!

Crypto mining is helemaal niet zo slecht voor het milieu als je denkt
Crypto mining is helemaal niet zo slecht voor het milieu als je denkt

AI en crypto, wat is de link? ChatGPT antwoordt

Maar is die link er ook de andere kant op? Met andere woorden, speelt crypto een rol binnen de ontwikkeling van AI? Dit is een uitstekende vraag die we AI ook zelf kunnen stellen natuurlijk. ChatGPT is een chatbot die OpenAI bovenop het AI-model GPT-3 gebouwd heeft. Lang verhaal kort: ChatGPT is een groot taalmodel dat in natuurlijke taal antwoorden op een groot aantal vragen en prompts kan begrijpen en genereren.

We kunnen het dus (bijna) alles vragen wat we willen. Belangrijk is wel te beseffen dat ChatGPT het niet altijd bij het juiste eind heeft. Maar laten we ChatGPT eens vragen om in het kort uit te leggen wat nou de connectie tussen crypto en AI vormt. Het antwoord dat ik kreeg:

“AI en crypto kunnen op verschillende manieren met elkaar worden verbonden, zoals het gebruik van AI om de veiligheid en efficiëntie van blockchainnetwerken te verbeteren, het gebruik van AI om voorspellende modellen te ontwikkelen voor de handel in cryptocurrency, en het gebruik van crypto als middel om de ontwikkeling van AI-algoritmen te stimuleren via op tokens gebaseerde beloningssystemen,” – ChatGPT

Het eerste punt spreekt voor zich; we kunnen AI inzetten om vraagstukken in blockchain op te lossen met als doel de veiligheid verder te verbeteren. Het tweede punt zal menig trader als muziek in de oren klinken. Maar het derde punt vind ik persoonlijk interessant. Dat laat namelijk zien dat crypto een échte utility kan hebben binnen de AI-revolutie.

Advertentie

AI crypto SingluarityNET als voorbeeld

SingularityNET is een mooi voorbeeld van hoe dit er in de praktijk uit kan zien. Het op Cardano gebaseerde project biedt een marktplaats met verschillende AI-oplossingen. Gebruikers kunnen gebruikmaken van deze oplossingen en hiervoor onder andere betalen met AGIX, de native crypto van het project.

Het doel is om AI-technologie te open-sourcen, in tegenstelling tot wat de grote techreuzen doen in de ontwikkeling van hun technologie. Zij houden het liever achter gesloten deuren. SingularityNET zet echter in op samenwerking en wil de ontwikkeling van AI democratisch, gedecentraliseerd en voor iedereen toegankelijk maken. Meer lezen over de technologie doe je op de officiële website.

En dus, ja; crypto en blockchain spelen een belangrijke rol in de ontwikkeling van AI. Het gaat dan vooral om de opensource ontwikkeling van de technologie waarvoor de kernwaarden van crypto een perfect fundament vormen. Het maakt het mogelijk voor verschillende AI-technologieën zich aan te sluiten op een netwerk waarin zij informatie met elkaar kunnen uitwisselen, elkaar kunnen compenseren en elkaar kunnen beoordelen op hoe goed een applicatie zijn taken uit heeft gevoerd. Bovendien biedt het een makkelijke manier om deze applicaties ook aan consumenten aan te bieden.

Al met al bieden crypto en blockchain dus een handig fundament om open-source AI te ontwikkelen. Met AI dat een gouden toekomst lijkt te hebben, kan het dus geen kwaad om ook op AI-gerichte crypto goed in de gaten te blijven houden.

Deel dit artikel
Timo Bult

Timo is hoofdredacteur van Crypto Insiders en een gepassioneerde voorstander van de real-world toepassingen van cryptotechnologie. Zijn interesse werd gewekt tijdens zijn werk voor een groot Fins accountancybedrijf, waar hij onderzoek deed naar het toepassen van blockchain door financiële bedrijven. Ook voor zijn Master’s thesis bleef hij in de cryptohoek. Hij onderzocht hoe NFT’s in kunnen worden toegepast in games, en welke uitdagingen daar liggen. Timo gelooft dat cryptotechnologie onze economie inclusiever, eerlijker en welvarender kan maken, en dat de transparantie van deze technologie corruptie in ontwikkelingslanden kan tegengaan.

Net binnen
Trending
Hoe $3000 in Bitcoin deze man miljonair maakte en zijn droom vervulde
Hoe $3000 in Bitcoin deze man miljonair maakte en zijn droom vervulde
'Economie VS stort in, maar crypto zal daar niet van profiteren'
‘Economie VS stort in, maar crypto zal daar niet van profiteren’
El precio del Bitcoin se dispara, pero China ensombrece los mercados
Bitcoin-verbod China wankelt, geruchtenmolen op volle toeren
XRP stijgt 40% in
XRP en memecoins dalen flink, wat is er aan de hand?
Waarom Bitcoin komende dinsdag weer volatiel kan worden
Waarom Bitcoin komende dinsdag weer volatiel kan worden
Advertentie

Trending Columns nieuws

Bitcoin en Nasdaq dalen hard: waar is de markt bang voor?
Bitcoin en Nasdaq dalen hard: waar is de markt bang voor?
Column
Thom Derks
Columns
Crypto mining is helemaal niet zo slecht voor het milieu als je denkt
Crypto mining is helemaal niet zo slecht voor het milieu als je denkt
Column
Tim Kamp
Columns
Advertentie