Timo Bult Timo Bult Timo Bult
19/06/2021 18:24 3 min. leestijd
Bijgewerkt op 19/06/2021 18:24 Columns

Timo’s take: Veroorzaakt dit de volgende bitcoin (BTC) koers bullrun?

icon-columns
Columns
Veroorzaakt dit de volgende bitcoin (BTC) koers bullrun

Bitcoin (BTC) heeft onlangs een historische ontwikkeling gezien. Het Centraal-Amerikaanse land El Salvador heeft bitcoin namelijk officieel erkend als wettelijk betaalmiddel. Waarom is dit zo’n belangrijke stap voor het land, en wat kan het teweegbrengen voor Bitcoin?

🚀 Alle Nederlanders krijgen 750.000 PEPE gratis van Nederlands platform
  • Advertentie
  • Anycoin Direct

El Salvador zet bitcoin naast de Amerikaanse dollar

Maar eerst, wat is er precies gebeurd? Tijdens de Bitcoin 2021 conferentie in Miami kondigde de president van El Salvador, het land met 6,5 miljoen inwoners dat grenst aan Honduras en Guatemala, aan dat hij bitcoin wil gaan accepteren als wettelijk betaalmiddel. Dit zou bitcoin op gelijke voet zetten met de Amerikaanse dollar, voorheen de enige officiële valuta in El Salvador. Wanneer iets een wettelijk betaalmiddel is, betekent dit dat het overal in het land geaccepteerd moet worden.

Elke ondernemer, bank en overheidsinstantie moet nu dus bitcoin accepteren. Het lijkt een bijzonder radicale beslissing van het El Salvadoraanse parlement, maar wanneer je naar de feiten kijkt dan klinkt het juist als een logische beslissing. Met de Amerikaanse dollar voorheen als enige valuta, was het land afhankelijk van het monetaire beleid van de Verenigde Staten. En met het monetaire beleid van de centrale bank van de VS dat meer op een printbeleid lijkt, bestaat de vrees dat de Amerikaanse dollar terrein verliest op het wereldtoneel.

Maar dat is wellicht niet de belangrijkste factor voor El Salvador om bitcoin aan te nemen als wettelijk betaalmiddel. Veel huishoudens zijn er afhankelijk van overboekingen uit het buitenland van familieleden die in de VS werken. Volgens data van de Wereldbank werd er bijna $6 miljard naar inwoners van El Salvador gestuurd en “een enorm deel” hiervan gaat verloren door tussen partijen die deze overboekingen faciliteren en hoge kosten in rekening brengen.

Bitcoin kan economie helpen groeien

Maar daar houden de voordelen van Bitcoin voor het land niet op. In het wetsvoorstel was namelijk ook te lezen dat 70% van de inwoners in El Salvador überhaupt geen bankrekening heeft. En zoals ik vaker in mijn columns heb beschreven, betekent dit geen (makkelijke) deelname aan de economie.

“Het zal financiële inclusie, investeringen, toerisme, innovatie en economische ontwikkeling voor ons land brengen,” aldus de president. Groei en inclusiviteit waren de belangrijkste punten om bitcoin te accepteren als wettelijk betaalmiddel. Alhoewel de overheid van El Salvador in het verleden vaker op de vingers is getikt voor onder andere corruptie, hopen we natuurlijk dat het juist voor de inwoners van het land goed uitpakt in de toekomst.

 

En als dat het geval is dan zullen ongetwijfeld meer landen volgen die met dezelfde problemen kampen. We zagen Mexico en Paraguay al voorzichtige stappen zetten. Maar denk bijvoorbeeld ook aan het Afrikaanse continent. Ik denk dan ook dat de stap van El Salvador wel eens de eerste dominosteen kan zijn voor een wereldwijde revolutie van armere landen die het heft in eigen handen nemen. Kortom, dit kunnen we weer aan het lijstje toevoegen van antigif tegen de toch wat paniekerige sfeer op de markt.

Deel dit artikel
Timo Bult

Timo is hoofdredacteur van Crypto Insiders en een gepassioneerde voorstander van de real-world toepassingen van cryptotechnologie. Zijn interesse werd gewekt tijdens zijn werk voor een groot Fins accountancybedrijf, waar hij onderzoek deed naar het toepassen van blockchain door financiële bedrijven. Ook voor zijn Master’s thesis bleef hij in de cryptohoek. Hij onderzocht hoe NFT’s in kunnen worden toegepast in games, en welke uitdagingen daar liggen. Timo gelooft dat cryptotechnologie onze economie inclusiever, eerlijker en welvarender kan maken, en dat de transparantie van deze technologie corruptie in ontwikkelingslanden kan tegengaan.

Net binnen
Trending
Cryptobeurs in de problemen, verkoop is mogelijk
Cryptobeurs in de problemen, verkoop is mogelijk
Crash: Waarom dalen bitcoin, ethereum en andere crypto opeens? 2 redenen
Crash: Waarom dalen bitcoin, ethereum en andere crypto opeens? 3 redenen
Crypto-token crasht, grootste bezitter verkoopt alles wat hij heeft
Crypto-token crasht, grootste bezitter verkoopt alles wat hij heeft
Aantal bitcoin wallets neemt in rap tempo toe, BTC op exchanges droogt op
Jouw cryptowallet is in gevaar – dit is wat je vandaag nog moet doen
Cardano staat op vooravond van
Cardano staat op vooravond van “grootste mijlpaal in crypto geschiedenis”
Advertentie

Trending Columns nieuws

Jouw cryptowallet is in gevaar - dit is wat je vandaag nog moet doen
Jouw cryptowallet is in gevaar – dit is wat je vandaag nog moet doen
Column
Tim Kamp
Columns
Waarom bitcoin binnenkort al zijn all-time high kan breken
Waarom bitcoin binnenkort al zijn all-time high kan breken
Column
Thom Derks
Columns
De reden waarom handelen in crypto eigenlijk zo riskant is
De reden waarom handelen in crypto eigenlijk zo riskant is
Column
Tim Kamp
Columns
Advertentie