Michael Eisink Michael Eisink Michael Eisink
17/12/2023 21:15 3 min. leestijd
Bijgewerkt op 17/12/2023 15:28 Columns

Waarom Bitcoin-koning Michael Saylor een rolmodel is voor velen

Bitcoin-BTC
icon-columns
Columns
Waarom Bitcoin-koning Michael Saylor een rolmodel is voor velen

Foto: dwphotos/Shutterstock

Michael Eisink is al 20 jaar psycholoog en coach. In 2017 ontdekte hij de wondere wereld van bitcoin en sindsdien is hij besmet met de cryptokoorts. In zijn columns bekijkt hij crypto door het oog van een psycholoog.


Wie was als kind jouw held? Batman, Superman of Eddy Murphy? Er zijn legio voorbeelden mogelijk. We kennen waarschijnlijk allemaal wel iemand waar we tegen op kijken. Dit stopt niet wanneer we volwassen zijn. Mensen identificeren zich met rolmodellen in hun omgeving. Wanneer een rolmodel wordt bewonderd of als competent wordt beschouwd, is de kans groter dat hun gedrag wordt overgenomen. Michael Saylor is ook zo’n rolmodel. Deze held staat momenteel op recordwinst met zijn enorme bitcoin-investeringen en zal velen inspireren tot ‘HODLen‘.

‘De blockchain gaat ons leven meer veranderen dan het internet’
  • icon-columns
    Columns

Omringd door rolmodellen

Albert Bandura (1925-2021) was een Amerikaans-Canadese psycholoog die bekend is geworden als grondlegger van de sociaal-cognitieve leertheorie. Hij ontving voor zijn werk de nodige prijzen en eredoctoraten, waaronder een eredoctoraat aan de Universiteit van Leiden. Bandura beschreef het principe “modelling”, dat essentieel is bij het opzien tegen, en leren van, helden.

Allereerst moet een model interessant genoeg zijn om de aandacht te trekken en vast te houden. Een model moet een zekere waarde hebben. Als klein kind zijn dit de ouders. Wie heeft er als kind niet letterlijk in de schoenen van zijn ouders gestaan?

Hoe ouder wij worden, hoe groter de wereld om ons heen wordt. In de samenleving worden we, zeker in de moderne tijd, door veel invloedrijke modellen omringd. Klasgenoten, leraren, personen van TV maar ook influencers die op sociale media veel invloed vergaard hebben. Deze voorbeelden gedragen zich vaak op aansprekende wijze. Hierdoor ontstaat een zekere motivatie zich met het model te identificeren. Hun gedrag wordt onbewust opgeslagen in het geheugen en op een later moment geïmiteerd. Hetzelfde geldt voor hun mening of boodschap.

Advertentie

Bitcoin-koning Saylor rolmodel voor ‘Bitcoiners’

Hoe hoger de status van een model is, hoe groter de mens gemotiveerd kan raken deze modellen te imiteren. Saylor is al geruime tijd een zeer succesvol ondernemer met zijn MicroStrategy inc. Hij begon in 1989 met een start-up en wist in 1992 een contract ter waarde van 10 miljoen dollar af te sluiten met fastfoodketen McDonalds.

Het bedrijf produceerde software voor het analyseren van bedrijfsmatige data met behulp van ingewikkelde wiskunde. Hij bouwde een zeer succesvol bedrijf op, met navenante winsten. Geen sinecure! Zeker iets waar veel mensen jaloers op zullen zijn. Voilà, een invloedrijk rolmodel.

Met zijn stoïcijnse aankoopgedrag heeft deze software-gigant inmiddels een overweldigend fortuin aan bitcoin in (diamanten) handen. Hiermee stond hij op 17 december jongsleden op 2 miljard dollar winst! Een van de rijkste mensen van deze planeet, die daarmee veel roem en lof oogst en alleen daarom al door velen als een ware held wordt gezien.

De Michael Saylors van deze wereld maken HODL-gedrag populair en zorgen zo indirect voor het schaars worden van bitcoin en helpen mee aan het stijgen van de prijs. Hoe zorg jij er voor dat jij net zo legendarisch wordt als Saylor?

Deel dit artikel
Michael Eisink

Michael heeft 20 jaar ervaring als psycholoog en coach. Hij heeft de wereld van crypto ontdekt in 2017 en is sinds die tijd besmet geraakt met de cryptokoorts. Hij ziet in psychologisch opzicht veel interessante dingen gebeuren in de crytpo space en analyseert deze graag. Hier schrijft hij een wekelijkse column over. Heb je een vraag aan Michael? Stuur hem een e-mail op [email protected]

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Crypto ontbijt: Bitcoin kosten dalen, miners kiezen AI, FTX verkoopt solana
Bitcoin whale ontwaakt na 14 jaar met 90.000.000% winst vlak voor halving
Advertentie
Advertentie