Home Columns Columns Bitcoin (BTC) koers weekanalyse: Bullish of bearish?

Bitcoin (BTC) koers weekanalyse: Bullish of bearish?

De markt ‘dipt’ inmiddels al weken en de koers van bitcoin (BTC) ligt stabiel onder de “magische lijn”, de 50 dagen EMA. Het lijkt voor sommige misschien allemaal wat bearish maar ik vind de huidige situatie enorm bullish voor de middellange en langere termijn. De koers van bitcoin ligt nu al anderhalve maand rond het niveau van $9.500 of hoger en terwijl de dip heel sterk had kunnen zijn is het volume nagenoeg opgedroogd en ligt de markt stil. Ik schreef het al een aantal weken geleden dat een rustige consolidatie zeer bullish zou zijn voor bitcoin en dat is precies wat er gebeurt. Afgelopen weken kwamen er meerdere negatieve berichten naar buiten omtrent regelgeving en een negatieve en of angstige houding van overheden maar de koers van bitcoin? Die bleef nagenoeg onveranderd. Er zullen natuurlijk mensen zijn die zeggen dat de huidige retrace zeer bearish is omdat de koers een aantal weken geleden nog piekte tot het niveau van $13.868 op Coinbase en op dit moment dus een correctie heeft van ruim 30% maar dit ging om een blow-off top na een weergaloze rally en zal – in mijn optiek – moeten worden gezien als een outlier.

- Advertentie -

Maar goed, dat klinkt allemaal mooi maar de koers ligt nu stil, heeft de afgelopen weken moeite gehad de $10.000 te behouden en is haar korte termijn bullish momentum zeer zeker kwijt. De kans dat de huidige retrace zich op dit moment doorzet is in mijn optiek groter dan de kans dat de koers op dit niveau haar sterke rally van de afgelopen tijd vervolgt, dus laten we eens kijken naar de grafieken om te kijken wat zij ons vertellen. 

Falling wedge of descending triangle?

Op de dagelijkse grafiek zie ik twee mogelijke patronen ontstaan. De een meer bullish dan de andere. 

wekelijkse_bitcoin_BTC_koers_analyse_david_van_ineveled_bullish_of_bearish_afbelding1Afbeelding 1: dagelijkse grafiek bitcoin (BTC) – falling wedge

In bovenstaande afbeelding is te zien hoe een descending wedge aan het ontstaan is. Dit is een bullish patroon waarbij het verkoop momentum steeds zwakker wordt terwijl de markt toch steeds lagere lows maakt maar na verloop van tijd – wanneer het bearish momentum volledig weg is – de pendulum bullish omslaat. De falling wedge zoals getekend in afbeelding 1 zou een prachtige entry laten zien rond het niveau van $8.500 en $8.800. Dit komt namelijk overeen met de onderkant van de falling wedge en is tevens een support-niveau. Een break door de $10.000 op dit moment zou ook zeer bullish zijn omdat dit een break-out van de falling wedge zou betekenen alsmede door de nog steeds belangrijke psychologische grens van $10000. Toch denk ik dat het wat vroeg is voor een bullish break uit de falling wedge en zou ik persoonlijk eerst kijken voor een entry tussen de $8.500 en $8.800. Ik merk vaak dat bij een falling wedge we drie lagere lows zien alvorens we bullish uitbreken en op dit moment hebben we er pas twee gehad. Aan de andere kant zou een break naar beneden door de $8.500 wat meer bearish zijn daar dit een break naar beneden uit de falling wedge zou betekenen en een confirmatie van een mogelijk ander patroon: de descending triangle

wekelijkse_bitcoin_BTC_koers_analyse_david_van_ineveled_bullish_of_bearish_afbelding2Afbeelding 2: dagelijkse grafiek bitcoin (BTC) – descending triangle

- Advertentie -

Het ziet er wat onwaarschijnlijker uit dan de falling wedge van afbeelding 1 maar het bearish patroon van de descending triangle zoals getekend in afbeelding 2 is zeer zeker iets waar rekening mee dient te worden gehouden. Niet alle patronen volgen exact het boekje en de descending triangle van afbeelding 2 zou daar een voorbeeld van zijn. Descending triangles zijn bearish en breken vaak flink uit naar beneden. Een goed voorbeeld hebben we meegemaakt bij de gigantische descending triangle van januari – november 2018 die liep tot aan de $6000 en vervolgens naar beneden uitbrak.

Beide patronen (falling wedge en descending triangle) laten extra ruimte zien voor een retrace, maar op dit moment lijkt de falling wedge het meest waarschijnlijke patroon.

Momentum indicatoren weer gezond 

Het was al zo op de dagelijkse grafiek maar nu begeven ook de momentum indicatoren op de wekelijkse grafiek zich in gezonde regio’s. Ik heb nog geen bullish divergences kunnen spotten op de grotere tijdframes maar de basis ligt er en ik verwacht op basis van deze indicatoren ook binnen een aantal weken buy-signalen te zien.

Falling wedge of descending triangle; ik zie een eerste support-zone en daarmee tevens een koopmoment rond de $8.500-8.800. Het volgende niveau ligt voor mij op de $8.000 en ik zie een maximale bodem – op dit moment – op de $6.000-7.000. In mijn column “Waar koop ik de dips” beschreef ik hoe ik gefaseerd mijn long term-posities op schaal. Een klein percentage bij de eerste support zone van $10.000 en vervolgens steeds agressiever tot een bepaald maximum. Dit maximum ligt voor mij nu bij de $6.000. 

Mochten we overigens toch naar boven uitbreken de komende week dan zie ik een mogelijk sterke weerstand bij de $10.400-$10.500 daar op dit niveau op dit moment de 50 dagen Moving Average zich bevindt. Een break door de 50 dagen MA zou uiteraard zeer bullish zijn!

Al met al ben ik bullish en blijf ik long. Ik zal hierom, zoals ik al een tijdje omschrijf, dips blijven kopen tot de regio van $6.000 en daarnaast zijn vele alts voor mij op dit moment ook een outright buy.

Tot volgende week!

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws? Abonneer je dan op onze push-berichten, Facebook– of Twitter. Meediscussiëren? Meld je dan aan voor ons Telegram kanaal.

- Advertentie -

BITCOIN KOPEN

Ad
Bitvavo
Reviewed
€14.952,30 Kopen
1
Bitonic
Reviewed
€14.981,80 Kopen
2
Bitcoinmeester
Reviewed
€14.998,40 Kopen
3
Litebit
Reviewed
€15.051,50 Kopen
4
SATOS
Reviewed
€15.217,30 Kopen
Laatste nieuws

– Advertentie –

Expert analyses

Bitcoin koers dipt omlaag! Tijd voor paniek of voor nieuwe kansen?!

Het lijkt de afgelopen 24 uur wel alsof Pietje Paniek heel veel broertjes en zusjes heeft gekregen. De bitcoin koers heeft zich tot op...