Home Columns Columns Michiel aan 't wiel: Negatieve rente, een positief effect

Michiel aan ’t wiel: Negatieve rente, een positief effect

De Europese Centrale Bank (ECB) draait de geldkraan volledig open en de rente gaat nog verder omlaag. Zo zet de bank alles op alles om de economie op volle toeren te laten doordenderen. Echter is er een groep die hiermee voor het blok wordt gezet: de spaarders. Mensen die hun zuurverdiende centen netjes hebben bijgeschreven op hun spaarboekje komen voor een dilemma te staan: Laat ik mijn spaargeld staan met als gevolg dat dit, door inflatie en een lage rentestand, minder waard wordt of kies ik voor de manier van beleggen die de media op dit moment blijft verkondigen?

- Advertentie -

In de media lijkt er wel een hetze gaande tegen mensen die spaargeld hebben. Zo wordt er zeer luchtig gesproken over investeren en beleggen. Alsof er enkel op die manier zonder risico een groei mogelijk is van het kapitaal. Alles lijkt een betere optie dan sparen, maar is dit ook echt zo?

Uiteraard weten ondertussen velen van jullie, zo niet jullie allemaal, uit eigen ervaring dat beleggen en investeren risico’s met zich meebrengen. Zeker als je ervoor kiest om dit te doen met cryptocurrencies. Uiteraard is een goed getimede aankoop van een crypto-portfolio wellicht vele malen winstgevender dan de aanschaf van bankobligaties of ING-aandelen. Echter dien je bewust te zijn van het mogelijke verlies dat je kan lijden.crypto-insiders_telegram_bannerDit alles kan er voor zorgen dat de hele cryptomarkt in een nieuwe awareness-fase komt. Spaarders die hun kapitaal willen spreiden komen wellicht ook bij cryptocurrencies uit. Dit kan ervoor zorgen dat de koersen van onder andere bitcoin (BTC) exponentieel stijgen door de nieuwe instroom van geld. Zeker als een groot deel van de nieuwe investeerders wat winst boekt. Dit deel zal hoogstwaarschijnlijk een golf van vrienden en familie aantrekken die zich ook willen wagen aan de aanstekelijk cryptowereld.

Ik ben persoonlijk van mening dat een goede mix van dit alles, op dit moment, de juiste keuze is. Voor mij zijn een aantal reguliere aandelen, van banken bijvoorbeeld, een hedge tegenover het grotere risico dat gemoeid gaat met cryptocurrencies. Risico durf ik altijd te nemen en daarom zit het meeste van mijn geld in crypto’s; met name in altcoins gezien de vernietiging sinds 1 april: de dag dat bitcoin aan zijn rally is begonnen.

Het spaargeld heft het financiële risico op van de beleggingen. Dit houdt voor mij niets meer of minder in dan dat ik het belegde geld kan missen en niet in de problemen kom, mocht dit misgaan. Echter is dit per persoon en per situatie natuurlijk verschillend. Daarom raad ik iedereen aan, net zoals de reclame van de overheid (“ik blijf het toch zeggen hoor”) om voor zichzelf een strategie te maken waarmee ze kunnen leven én de risico’s ervan willen aanvaarden.

Dit kan betekenen dat sommigen spelen op alles of niets en hierdoor een zeer groot deel in crypto stoppen. Andere zullen conservatiever spreiden over reguliere aandelen en spaargeld. Er is hierin, in mijn ogen, geen goed of fout zolang je zelf de controle hebt en over de juiste informatie beschikt om deze keuze te maken.

- Advertentie -

Al met al ben ik van mening dat er spannende tijden aankomen op economisch vlak waarbij, indien je je flexibel opstelt, er genoeg kansen zijn!

Heb jij je al aangemeld voor de bèta van de nieuwe dienst die Crypto Insiders gaat lanceren? Klik hier om verder te lezen en je aan te melden! Je hebt nog tot maandag!

Crypto Insider David legt in zijn laatste bitcoin (BTC) koers weekanalyse uit dat hij de koers op dit moment bullish vindt! Wil je weten wat hij voor de lange termijn verwacht? Lees dan hier verder.

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws? Abonneer je dan op onze push-berichten, Facebook– of Twitter. Meediscussiëren? Meld je dan aan voor ons Telegram kanaal.

- Advertentie -

BITCOIN KOPEN

Ad
Bitvavo
Reviewed
€14.221,50 Kopen
1
Bitonic
Reviewed
€14.250,70 Kopen
2
Bitcoinmeester
Reviewed
€14.261,30 Kopen
3
Litebit
Reviewed
€14.326,10 Kopen
4
SATOS
Reviewed
€14.469,90 Kopen
Laatste nieuws

– Advertentie –

Expert analyses

Bitcoin koers dipt omlaag! Tijd voor paniek of voor nieuwe kansen?!

Het lijkt de afgelopen 24 uur wel alsof Pietje Paniek heel veel broertjes en zusjes heeft gekregen. De bitcoin koers heeft zich tot op...