Bitcoin kopen? Momenteel het goedkoopst bij Bitvavo

TNW Hard Fork Summit 2019: Op weg naar een duurzame maatschappij met blockchain

Van 15 tot en met 17 oktober werd de Hard Fork Summit in Amsterdam gehouden. Het evenement, dat wordt georganiseerd door The Next Web, brengt de top van het bedrijfsleven samen om discussie te voeren over de toekomstige impact van blockchain, kunstmatige intelligentie en aanverwante technologieën op fintech en business operations. Denk bij business operations bijvoorbeeld aan de supply chain van een bedrijf of milieubewust ondernemen.

Een breed scala aan sprekers betrad het podium om te bespreken hoe blockchain voor huidige problemen uitkomst kan bieden en welke obstakels er mogelijk overwonnen zullen moeten worden met de opkomst en implementatie van blockchain in verschillende sectoren.

Transparantie en vertrouwen

- Advertentie -

Een presentatie die we kort willen belichten is die van Alastair Marke en Jordan French. French, die de discussie leidde, ging met Marke – directeur-generaal van het Blockchain & Climate Institute – in gesprek omtrent de strategie van bedrijven als het gaat om maatschappelijk verantwoord ondernemen. In de presentatie met de titel Sustainable Societies: blockchain, AI (kunstmatige intelligentie), and achieving CSR, geeft Marke aan dat onze economie dermate is gegroeid dat transacties over het algemeen niet meer plaatsvinden tussen twee enkele entiteiten. Deze transacties, van zowel financiële aard als met andere data, verlopen voor het overgrote deel middels derde partijen waardoor vertrouwen een belangrijk onderdeel is geworden. Met behulp van blockchain en kunstmatige intelligentie zouden problemen ten aanzien van vertrouwen de kop in kunnen worden gedrukt.

TNW_Hard_Fork_Summit_Janus_den_Eijnden_stage2Afbeelding 1: Alastair Marke en Jordan French (foto: Janus den Eijnden)

Marke illustreert de winst die behaald kan worden met een aantal voorbeelden. Zo geeft hij aan dat de Amerikaanse supermarktketen Walmart blockchain-technologie toepast in haar supply chain van goederen om zo bijvoorbeeld de authenticiteit en duurzaamheid van producten te kunnen waarborgen en nauwkeuriger voorraden te monitoren. Volgens Marke werken koerierdiensten FedEx en UPS al met smart contracts om menselijke fouten te minimaliseren en operationele processen te stroomlijnen.

Maatschappelijk verantwoord ondernemen

Als discussieleider French aan Marke vraagt om uit te weiden over hoe blockchain grote bedrijven kan helpen bij het milieubewust ondernemen en het transparant maken daarvan, stipt Marke het akkoord van Parijs (klimaatakkoord) aan. Het akkoord, dat een onderdeel is van het Klimaatverdrag, is een internationaal verdrag om de opwarming van de aarde te bedwingen. Marke vertelt dat bedrijven, onder het akkoord van Parijs, auditverslagen in moeten dienen met cijfers over CO2-uitstoot. Deze cijfers worden vervolgens vergeleken met standaarden die zijn overeengekomen met de overheid (koolstofkredieten). Marke oppert dat de overheid, met behulp van blockchain-technologie, deze cijfers altijd inzichtelijk zou hebben; mits de bedrijven cijfers omtrent CO2-uitstoot op de blockchain publiceren natuurlijk.

TNW_Hard_Fork_Summit_Janus_den_Eijnden_stageAfbeelding 2: Alastair Marke en Jordan French (foto: Janus den Eijnden)

French vraagt Marke vervolgens of er nog haken en ogen zitten aan de eventuele implementatie van een dergelijk systeem waarbij CO2-uitstoot van bedrijven op de blockchain zou worden geregistreerd. Marke geeft aan dat er een aantal juridische belemmeringen in de huidige regel- en wetgeving zijn die aandacht nodig hebben. Zo moet goed worden onderzocht hoe bedrijfsinformatie kan worden gedeeld en tegelijkertijd de belangen van stakeholders uit de industrie kunnen worden gewaarborgd. Daarnaast moet worden gekeken hoe mogelijke kartelvorming kan worden tegengegaan. Als namelijk een deel van de bedrijven data met elkaar deelt die niet beschikbaar is voor alle bedrijven, dan is er volgens Marke risico op kartelvorming.

Marke sluit af met de boodschap dat de implementatie van blockchain-technologie, mits in goede banen geleid, ten goede kan komen aan bedrijven, de overheid en de (maatschappelijk bewuste) consument. Bedrijven kunnen zo besparen op het verstrekken van de benodigde data en terugroepacties van producten, overheden kunnen de bevolking beter beschermen en consumenten kunnen bewuster producten en diensten afnemen.

Crypto Insider David heeft weer een gloednieuwe column voor je klaarstaan. Lees zijn nieuwste uitgebreide bitcoin (BTC) koers weekanalyse hier!

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws? Abonneer je dan op onze push-berichten, Facebook– of Twitter. Meediscussiëren? Meld je dan aan voor ons Telegram kanaal.

- Advertentie -

BITCOIN KOPEN

Ad
Bitvavo
Reviewed
€8.945,41 Kopen
1
Bitcoinmeester
Reviewed
€8.980,06 Kopen
2
Bitonic
Reviewed
€8.995,85 Kopen
3
Litebit
Reviewed
€9.019,53 Kopen
4
SATOS
Reviewed
€9.062,98 Kopen

BITCOIN KOPEN

Ad
SATOS
Reviewed
€9.062,98 Kopen
1
Bitvavo
Reviewed
€8.945,41 Kopen
2
Bitcoinmeester
Reviewed
€8.980,06 Kopen
3
Bitonic
Reviewed
€8.995,85 Kopen
4
Litebit
Reviewed
€9.019,53 Kopen

Laatste nieuws

Expert analyses

Bitcoin koers bullish of bearish? The big squeeze

Wat leven we toch in een turbulente periode! Waar je vandaag denkt 'Ah, zit dat zo!', moet je oppassen dat je morgen niet compleet...