Dylan Laat Dylan Laat
21/05/2023 16:00 4 min. leestijd
Bijgewerkt op 21/05/2023 16:00

10 crypto termen die je moet kennen voor 2023

Nieuws
10 crypto termen die je moet kennen voor 2023

Foto: Feng Yu/Shutterstock

De wereld van cryptocurrency verandert snel en om bij te blijven, is het cruciaal om op de hoogte te blijven van de belangrijkste termen en concepten. In dit artikel bespreken we 10 crypto-termen die je tegen 2023 moet kennen.

🚀 Alle Nederlanders krijgen 1.5 miljoen PEPE gratis van Nederlands platform
  • Advertentie
  • Anycoin Direct

Gedecentraliseerde Autonome Organisaties (DAO’s)

DAO’s zijn organisaties die gebaseerd zijn op code in plaats van op mensen. Ze werken via smart contracts op blockchain-platforms en hebben het potentieel om traditionele bedrijfsstructuren te veranderen door macht en controle te decentraliseren. Mensen kunnen bijvoorbeeld met hun wallets stemmen op voorstellen en kunnen zo de koers van een DAO beïnvloeden.

Advertentie

Non-fungible tokens (NFT’s)

NFT’s zijn unieke digitale activa die worden verhandeld op blockchain-netwerken. Ze zijn populair geworden in digitale kunst en andere creatieve sectoren. Een NFT vertegenwoordigt het eigendom van een uniek item, zoals digitale kunst of een verzamelobject.

Start gratis met crypto 📈: Alle Nederlanders krijgen in maart €20,- gratis crypto
  • Advertentie
  • Bitvavo

Decentralized Finance (DeFi)

DeFi is een overkoepelende term voor financiële diensten op basis van blockchain-technologie, zoals voor lenen, sparen en handelen. Het heeft tot doel een meer open en toegankelijk financieel systeem te creëren, waaraan iedereen kan deelnemen zonder afhankelijk te zijn van traditionele financiële instellingen.

Influencers die memecoins promoten riskeren celstraf in VK

Crypto staking

Crypto staking betekent dat je je cryptocurrency vergrendelt om een blockchain-netwerk te ondersteunen bij het beveiligen van het netwerk en verwerken van transacties. In ruil daarvoor ontvangen stakers beloningen. Het stelt gebruikers in staat passief inkomen te genereren en is een alternatief voor het energie-intensieve Proof of Work (PoW) consensusmechanisme.

Bitcoin koers stijgt na rentebesluit, is de correctie nu voorbij?

Layer 2-oplossingen

Layer 2-oplossingen zijn technologieën die bovenop bestaande blockchain-netwerken zijn gebouwd om schaalbaarheid en snellere transacties te bieden. Voorbeelden zijn het Bitcoin Lightning Network en het Optimism Network voor Ethereum.

Ripple (XRP) en cosmos (ATOM) maken hun entree op grote cryptobeurs

Proof of Work (PoW) versus Proof of Stake (PoS)

PoW en PoS zijn twee consensusmechanismen die worden gebruikt om de integriteit van blockchain-netwerken te garanderen. PoW vereist dat deelnemers complexe wiskundige problemen oplossen met computers, terwijl PoS deelnemers beloont op basis van hun ingezette crypto via staking. PoS wordt gezien als een milieuvriendelijker alternatief voor PoW, alhoewel bitcoin miners tegenwoordig ook duurzame energiebronen ondersteunen.

Solana memecoin-gekte loopt uit de hand met explosie Biden munt

Web 3.0

Web 3.0, of web3, verwijst naar een nieuw internettijdperk, waarin decentrale technologieën zoals blockchain een centrale rol spelen. Het heeft tot doel een meer open en gedecentraliseerd internet te creëren waar gebruikers meer controle hebben over hun gegevens en privacy.

Terra-oprichter Do Kwon mag cel verlaten, maar nog lang niet vrijuit

Memecoins zoals Dogecoin en Pepe

Memecoins zijn cryptocurrencies die zijn ontstaan uit internet memes of grappen. Ze hebben vaak geen duidelijk gebruik of doel en kunnen zeer volatiel zijn. Bekende voorbeelden zijn Dogecoin, Shiba Inu en Pepe. Hoewel sommige mensen succes hebben gehad met het verhandelen van memecoins, zijn er ook gevaren, zoals het risico van pump-and-dumps.

🚀 Nederlandse exchange viert aankomende bullmarkt: iedereen €20,- gratis crypto
  • Advertentie
  • Bitvavo

Zelfbewaring (self-custody)

Zelfbewaring, of self-custody, houdt in dat je zelf de verantwoordelijkheid neemt voor het beheer en de beveiliging van je crypto in plaats van te vertrouwen op externe partijen zoals crypto exchanges. Dit kan worden gedaan met behulp van hardware-wallets, software-wallets of zelfs papieren wallets. Het is essentieel om de veiligheid van je digitale activa te waarborgen en volledige controle over je geld te behouden. Onder andere het omvallen van exchanges, zoals recentelijk FTX en Bit4You, kan betekenen dat je je crypto in je exchange account voor altijd kwijt bent.

Seed phrases

Een seed phrase is een reeks woorden die fungeren als back-up voor je crypto wallet. Deze zin kan worden gebruikt om eenvoudig een back-up van je private key te maken en, indien nodig, je wallet en de bijbehorende fondsen te herstellen. Verlies van je wallet kan optreden wanneer je hardware wallet wordt gestolen of een computer crasht. Het is van cruciaal belang om je seed phrase  veilig en offline op te slaan, zodat niemand anders toegang kan krijgen tot deze informatie.

Deel dit artikel
Net binnen
Trending
Bitcoin crasht naar $8.900 op grote cryptobeurs, markt zit vol vragen
Bitcoin crasht naar $8.900 op grote cryptobeurs, markt zit vol vragen
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Cryptokoers crasht bijna 100% na desastreuze aanval op netwerk
Cryptokoers crasht bijna 100% na desastreuze aanval op netwerk
Bitcoin's nieuwe record is historisch signaal voor verdere stijging
Gloednieuwe crypto schiet door het dak en stijgt 1100% & trekt aandacht
Kleine crypto stijgt 170% op Bitvavo, stoot bitcoin van troon
Kleine crypto stijgt 170% op Bitvavo, stoot bitcoin van troon
Advertentie

Trending Nieuws nieuws

Contratos comerciales de Bitcoin y Ethereum rompen un récord tras otro
Contratos comerciales de Bitcoin y Ethereum rompen un récord tras otro
El BTC se enfrenta a la plata tras una subida histórica de su precio
El BTC se enfrenta a la plata tras una subida histórica de su precio
Hollywood filmará el gigantesco robo de 120.000 Bitcoins
Hollywood filmará el gigantesco robo de 120.000 Bitcoins
Advertentie