Foto: Bitcoin grafiek van Tradingview (links) en coinoverzicht op Coingecko (rechts)
Sinds de lancering van Pi Network op 20 februari is het project volop in het nieuws. Vooral doordat het project ambitieuze doelen heeft. Tegelijkertijd klinkt er ook steeds meer kritiek door de tegenvallende prijs, het gebrek aan aangesloten apps en andere tekortkomingen.
Het zorgt er alleen maar voor dat er steeds meer twijfels komen of het Pi Network zijn beloften kan nakomen aan de ruim 60 miljoen ‘pioneers’. In dit artikel is alles op een rijtje gezet wat vooral tot nu toe flink tegenviel bij veel gebruikers.
Prijs voldoet niet aan verwachtingen
Verschillende pioniers, zoals Pi Network haar gebruikers noemt, zijn inmiddels al zes jaar actief bezig met het minen van PI. De prijs, tijdens de lancering van het mainnet, viel echter voor veel pioniers flink tegen.
Bij de lancering werd PI genoteerd op cryptobeurs OKX met een prijs van ongeveer $ 0,60. Dat was flink lager dan de prijs op basis van IOU (rond de $ 70). Daarna volgde een korte rally naar $ 3, maar het sentiment werd nog erger toen PI kort hierna weer onder de $ 1 dook. Nu staat de koers nog steeds onder deze prijs.
Geen notering op cryptobeurs Binance
Afgelopen week zou er nog belangrijk nieuws naar buiten komen vanuit het team achter Pi Network. De community hoopte op een notering op Binance, waar in februari nog 86 procent van de deelnemers stemde voor een notering van PI.
Op 15 mei plaatste de grootste beurs ter wereld zijn logo op X met verschillende wiskundige symbolen, waaronder het PI-teken (π). De post leidde tot nog meer speculaties onder Pioneers, maar er volgde geen officiële toevoeging. De prijs steeg tot boven de $ 1,60, maar kelderde al snel weer naar $ 0,70.
Het feit dat Pi Network nog steeds niet op grote beurzen zoals Binance staat, zorgt voor twijfels over hoe betrouwbaar het project eigenlijk is. Vooral doordat Binance over het algemeen heel kritisch kijkt voordat ze een nieuwe cryptomunt toelaten.
Pi Network Ventures Fund
Het nieuws dat naar buiten kwam, viel ook bij veel pioniers tegen. Het team introduceerde Pi Network Ventures, een initiatief dat bedoeld is om startups die op het netwerk bouwen te ondersteunen. Het fonds heeft een financieringsbedrag van maximaal $ 100 miljoen, maar het team behoudt de volledige zeggenschap over de besteding van fondsen.
“De Pi Foundation is niet verplicht om de volledige 100 miljoen dollar te investeren, op basis van de kwaliteit van de aanvragers en het aantal startups dat wordt geaccepteerd voor het initiatief”, aldus een mededeling.
Bovendien uitte Dr. Altcoin zijn zorgen in een recent bericht op X: ”
Na zes jaar van toewijding, mijnbouw, promotie en wachten, verwachtten de pioniers een bloeiend ecosysteem. In plaats daarvan hebben we vernomen dat de meeste van de beloofde 100 DApps nog steeds niet bestaan, en dat er nu een fonds van 100 miljoen dollar wordt gebruikt om ze te bouwen”.
Daarmee doelt hij op het feit dat het team weinig crypto-apps heeft gebouwd. Hij legde uit dat een van de voorwaarden voor de lancering van Pi Network de implementatie van 100 verschillende apps was.
Gebrek aan transparantie
Tot slot is er nog een andere grote zorg: het gebrek aan transparantie. In april 2024 presenteerde Pi Network nog een stappenplan (met drie fasen) voor de overgang naar het mainnet. Maar hierbij stond er geen duidelijke data, wat veel gebruikers frustreerde.
Dat is eigenlijk nog niet alles qua problemen. Er zijn ook vertragingen in Know Your Customer (KYC) en uitdagingen in de migratie van tokens naar het mainnet. Voor nu lijkt het vertrouwen ver te zoeken, maar wellicht kan het team achter Pi Network dit in de toekomst verbeteren.
Memecoin-markt ontploft – en Nederlanders krijgen 1 miljoen PEPE gratis
De interesse in memecoins groeit razendsnel, en PEPE staat daarbij in de spotlights. Nieuwe gebruikers ontvangen deze week 1 miljoen PEPE gratis bij hun eerste aanmelding of aankoop van OKX. Meedoen kost één minuut en is gratis.
Meld je gratis aan en ontvang 1 miljoen PEPE gratis
🔥 Michaël van de Poppe: oude cryptostrategieën werken niet meer. Wat doe je nú met bitcoin en altcoins? Luister nu de podcast of sla ‘m op!