Ivo Melchers Ivo Melchers
17/05/2023 18:00 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 17/05/2023 18:00

Aantal Dogecoin transacties bereikt nieuw record

icon-altcoins
Altcoin nieuws
Esta wallet de Dogecoin vuelve a la vida después de más de 9 años

Foto: Shutterstock/Piotr Swat

Meme-coins die worden gelanceerd op de koning der meme-coins: het is de nieuwe werkelijkheid geworden binnen de wereld van crypto. Dogecoin (DOGE) is de nummer één meme-coin wat betreft marktkapitalisatie en gaat momenteel een gelijkwaardige ontwikkeling als Bitcoin (BTC) achterna. In januari werd Ordinals geïntroduceerd tot het Bitcoin netwerk wat inscripties op de blockchain mogelijk maakt. Met deze nieuwe technologie is het mogelijk om non-fungible tokens (NFT’s) en sinds kort fungible tokens te lanceren op de koning der blockchains. Laatstgenoemde is begin maart mogelijk gemaakt door de komst van het BRC-20 tokenstandaard en Dogecoin-ontwikkelaars lijken hierdoor te zijn geïnspireerd.

Start gratis met crypto 📈: Alle Nederlanders krijgen in april gratis crypto
  • Advertentie
  • Bitvavo

Dogecoin tokenstandaard

Op 9 mei werd de DRC-20 tokenstandaard namelijk tot leven gebracht waardoor gebruikers tokens kunnen creëren en verhandelen op het netwerk van Dogecoin. Het framework die dit mogelijk maakt heeft zijn inspiratie gehaald bij het Ordinals protocol en wordt ook wel ‘Doginals’ genoemd.

Het werkt dan ook hetzelfde als bij Bitcoin: gebruikers kunnen data meedragen aan de kleinste eenheid van DOGE, waardoor NFT’s en fungible tokens gecreëerd en verhandeld kunnen worden.

De ontwikkeling heeft  geleid tot een aanzienlijke toename van gebruikersactiviteit. We hebben allemaal gezien hoe explosief de groei van tokens op het Bitcoin netwerk is verlopen. Bijna 25.000 tokens zijn er inmiddels al gelanceerd en de marktkapitalisatie van alle BRC-20 tokens staat momenteel net onder de 500 miljoen dollar.

Niet iedereen verwelkomt de nieuwe tokenstandaard echter met open armen: critici wijzen erop dat DRC-20 kan leiden tot netwerkcongestie en verwijzen naar het feit dat het afwijkt van het doel om DOGE als alledaagse valuta te gebruiken. In die zin zijn de argumenten hetzelfde als die van de critici van Ordinals. De netwerkcongestie op Bitcoin duwde de transactiekosten naar nieuwe hoogtes wat voor de gebruiker uiteraard allesbehalve wenselijk is.

Advertentie

DOGE transacties bereikt nieuw record

Uit data van BitInfoCharts blijkt dat het aantal DOGE-transacties op dinsdag tot ongeveer 720.000 was gestegen. Het wist zelfs meer transacties te registreren dan Bitcoin en Litcoin (LTC). Dit is een enorme stijging ten aanzien van wat Dogecoin gewend is: normaal gesproken verwerkt het netwerk namelijk om en nabij de 20.000 transacties per dag.

Deel dit artikel
Ivo Melchers

Ivo is zich sinds begin 2021 volop gaan verdiepen in de wereld van cryptocurrencies en de blockchain-technologie. Er ging een hele nieuwe wereld voor hem open en hoe meer hij ging begrijpen, des te meer potentie hij begon te zien in de onderliggende blockchain-technologie. Sinds de eerste dag dat hij in aanraking kwam met cryptocurrencies is hij nooit meer gestopt met het leren hierover. Ook zit Ivo in het laatste jaar van zijn bachelor ‘Economic Psychology’ op de universiteit in Tilburg en gaat hij volgend jaar een aansluitende master doen in dit interessante gebied.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Crypto ontbijt: Bitcoin kosten dalen, miners kiezen AI, FTX verkoopt solana
Bitcoin whale ontwaakt na 14 jaar met 90.000.000% winst vlak voor halving
Advertentie
Advertentie