Roy van Krieken Roy van Krieken
01/04/2024 17:31 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 01/04/2024 17:06

Bijna $100 miljoen teruggewonnen uit crypto hacks in maart

icon-altcoins
Altcoin nieuws
Ethereum hacker stuurt $62,8 miljoen terug naar oud werkgever uit angst

Foto: Gorodenkoff/Shutterstock

Maart 2024 stond in het teken van zowel uitdagingen als overwinningen binnen de wereld van crypto. Hoewel deze periode getuige was van maar liefst 30 hacks met een totaal verlies van $187 miljoen, is er ook een lichtpuntje te bemerken. Meer dan de helft van deze gestolen middelen is namelijk succesvol teruggevorderd.

XRP en memecoins dalen flink, wat is er aan de hand?
XRP en memecoins dalen flink, wat is er aan de hand?

Opvallende crypto-hacks in maart

Onder de meest noemenswaardige hacks van maart valt de Munchables hack, waarbij aanvankelijk $62 miljoen verloren leek te gaan. Het verloren bedrag was afkomstig van een non-fungible token (NFT) spel gebaseerd op het Blast-netwerk. Verrassend genoeg werd het volledige bedrag teruggegeven door de hacker, zonder enige vorm van losgeld te eisen, nadat onthuld werd dat de dader een van de ontwikkelaars binnen het project was.

Uiteindelijk bleek dat er maar liefst $97 gestolen zou zijn, maar gelukkig werd dit volledige bedrag teruggeven door de hacker. Munchabels was opvallend genoeg niet de enige crypto hack waarbij gestolen crypto door de dader werd teruggegeven.

Advertentie

DeFi blijft sappig doelwit

Ook Prisma Finance, een DeFi-platform waarbij in maart $11 miljoen werd gestolen, zag een vergelijkbare gebeurtenis. Op 28 maart werd het platform beroofd, maar ondertussen zijn gesprekken tussen Prima Finance en de hacker vergevorderd en lijkt het erop dat alle gestolen middelen teruggeven gaan worden. De hacker claimde hier ook op Telegram een ‘white hat hacker’ te zijn. Een white hat hacker is als het ware een ‘goedaardige’ hacker, die eerder door kwetsbaarheden op te sporen een netwerk wil helpen, dan zijn eigen portemonnee wil spekken.

Het eerste kwartaal van 2024 rapporteerde in totaal verliezen van $336 miljoen door hacks. Dit is een daling van bijna 25% vergeleken met hetzelfde kwartaal een jaar eerder. DeFi-protocollen blijven het primaire doelwit, met 100% van de gestolen fondsen afkomstig uit dit soort crypto-netwerken. Dit is een duidelijke indicatie dat de strijd tegen digitale diefstal voornamelijk gevoerd moet worden op het vlak van DeFi-beveiliging. De focus ligt hierbij niet alleen op het voorkomen van hacks maar ook op het snel en efficiënt herstellen van gestolen activa, zoals bewezen door de recente successen.

Deel dit artikel
Roy van Krieken

Roy van Krieken is redacteur bij Crypto Insiders sinds april 2021. Met een diploma in geschiedenis van de Universiteit Utrecht, heeft Roy zijn schrijfvaardigheden aangescherpt, wat een natuurlijke overgang naar een schrijfcarrière mogelijk maakte. Zijn interesse in cryptocurrency en blockchain werd gewekt door vrienden en zijn eigen investerings- en tradingervaring. Roy’s specialisaties omvatten macro-economische trends, trading en regulatie. Hij is vastbesloten om betrouwbare en toegankelijke crypto-informatie te bieden en zo bij te dragen aan de mainstream adoptie van cryptocurrency in Nederland.

Net binnen
Trending
bekende-nederlander-verliest-crypto-vermogen-wilfred-genee
Bekende Nederlander verliest vermogen aan Bitcoin, ‘slechtste week ooit’
Dit is hoe iedereen (zonder stress) winst kan maken op de cryptomarkt
Dit is hoe iedereen (zonder stress) winst kan maken op de cryptomarkt
Bitcoin stormt mogelijk op perfect economische scenario af
Bitcoin stormt mogelijk op perfect economisch scenario af
Fetch.ai (FET) kan met 85% exploderen na langverwachte AI-fusie
Fetch.ai (FET) kan met 85% exploderen na langverwachte AI-fusie
Grote leegloop bij bitcoin miners op komst, zegt bankgigant JPMorgan
Bitcoin stijging zal van korte duur zijn, volgens mega-bank
Advertentie

Trending Altcoin nieuws

Afgelopen 2 jaar wekelijks €25 aan solana kopen: het bizarre resultaat
Afgelopen 2 jaar wekelijks €25 aan solana kopen: het bizarre resultaat
Duizenden euro’s winst met €25 per week aan dogecoin - bewezen aanpak
Duizenden euro’s winst met €25 per week aan dogecoin – bewezen aanpak
Waarom BlackRock plots tienduizenden dollars aan meme crypto bezit
Solana memecoin explodeert 7.100%: Experts waarschuwen voor risico’s
Advertentie