Roy van Krieken Roy van Krieken
01/04/2024 17:31 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 01/04/2024 17:06

Bijna $100 miljoen teruggewonnen uit crypto hacks in maart

icon-altcoins
Altcoin nieuws
Ethereum hacker stuurt $62,8 miljoen terug naar oud werkgever uit angst

Foto: Gorodenkoff/Shutterstock

Maart 2024 stond in het teken van zowel uitdagingen als overwinningen binnen de wereld van crypto. Hoewel deze periode getuige was van maar liefst 30 hacks met een totaal verlies van $187 miljoen, is er ook een lichtpuntje te bemerken. Meer dan de helft van deze gestolen middelen is namelijk succesvol teruggevorderd.

Start gratis met crypto 📈: Alle Nederlanders krijgen in mei gratis crypto
  • Advertentie
  • Bitvavo

Opvallende crypto-hacks in maart

Onder de meest noemenswaardige hacks van maart valt de Munchables hack, waarbij aanvankelijk $62 miljoen verloren leek te gaan. Het verloren bedrag was afkomstig van een non-fungible token (NFT) spel gebaseerd op het Blast-netwerk. Verrassend genoeg werd het volledige bedrag teruggegeven door de hacker, zonder enige vorm van losgeld te eisen, nadat onthuld werd dat de dader een van de ontwikkelaars binnen het project was.

Uiteindelijk bleek dat er maar liefst $97 gestolen zou zijn, maar gelukkig werd dit volledige bedrag teruggeven door de hacker. Munchabels was opvallend genoeg niet de enige crypto hack waarbij gestolen crypto door de dader werd teruggegeven.

Advertentie

DeFi blijft sappig doelwit

Ook Prisma Finance, een DeFi-platform waarbij in maart $11 miljoen werd gestolen, zag een vergelijkbare gebeurtenis. Op 28 maart werd het platform beroofd, maar ondertussen zijn gesprekken tussen Prima Finance en de hacker vergevorderd en lijkt het erop dat alle gestolen middelen teruggeven gaan worden. De hacker claimde hier ook op Telegram een ‘white hat hacker’ te zijn. Een white hat hacker is als het ware een ‘goedaardige’ hacker, die eerder door kwetsbaarheden op te sporen een netwerk wil helpen, dan zijn eigen portemonnee wil spekken.

Het eerste kwartaal van 2024 rapporteerde in totaal verliezen van $336 miljoen door hacks. Dit is een daling van bijna 25% vergeleken met hetzelfde kwartaal een jaar eerder. DeFi-protocollen blijven het primaire doelwit, met 100% van de gestolen fondsen afkomstig uit dit soort crypto-netwerken. Dit is een duidelijke indicatie dat de strijd tegen digitale diefstal voornamelijk gevoerd moet worden op het vlak van DeFi-beveiliging. De focus ligt hierbij niet alleen op het voorkomen van hacks maar ook op het snel en efficiënt herstellen van gestolen activa, zoals bewezen door de recente successen.

Deel dit artikel
Roy van Krieken

Roy ontdekte voor het eerst Cryptocurrency en Bitcoin tijdens de bullmarkt van 2017. Hij was echter niet direct verkocht. Een paar jaar later veranderde zijn nieuwsgierigheid pas in extensieve verdieping en er ging een nieuwe wereld voor hem open. De wereld van Cryptocurrency en Blockchain-technologie was vanaf dat moment meer dan slechts een hobby. De mogelijkheden zijn oneindig volgens Roy.

Net binnen
Trending
Crash: Waarom dalen bitcoin, ethereum en andere crypto opeens? 2 redenen
Crash: Waarom dalen bitcoin, ethereum en andere crypto opeens? 3 redenen
Cryptobeurs in de problemen, verkoop is mogelijk
Cryptobeurs in de problemen, verkoop is mogelijk
Crypto-token crasht, grootste bezitter verkoopt alles wat hij heeft
Crypto-token crasht, grootste bezitter verkoopt alles wat hij heeft
Aantal bitcoin wallets neemt in rap tempo toe, BTC op exchanges droogt op
Jouw cryptowallet is in gevaar – dit is wat je vandaag nog moet doen
Cardano staat op vooravond van
Cardano staat op vooravond van “grootste mijlpaal in crypto geschiedenis”
Advertentie

Trending Altcoin nieuws

Populaire meme crypto verliest plotsing 99% van zijn waarde
Populaire meme crypto verliest plotseling 99% van zijn waarde
Zeldzaam Bitcoin signaal wijst op koersstijging naar 180.000 dollar
Nieuwe crypto knalt bijna 1.200% omhoog na notering op Bybit
Crypto-token crasht, grootste bezitter verkoopt alles wat hij heeft
Crypto-token crasht, grootste bezitter verkoopt alles wat hij heeft
Advertentie