Roy van Krieken Roy van Krieken
30/03/2024 14:37 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 30/03/2024 12:53

Twee grote hacks schudden de crypto wereld op in 2024

icon-altcoins
Altcoin nieuws
Cryptokoers crasht bijna 100% na desastreuze aanval op netwerk

Foto: Dmytro Tyshchenko/Shutterstock

De crypto industrie staat nog in de kinderschoenen, wat ook zorgt voor heel veel oplichtingspraktijken. Uit een rapport van beveiligingsplatform Ummefi blijkt dat in het eerste kwartaal van 2024 de sector maar liefst $336 miljoen heeft verloren door hacks. Desondanks is het een daling van bijna 25% ten opzichte van hetzelfde kwartaal een jaar geleden.

Twee projecten in het specifiek waren verantwoordelijk voor een groot deel van de verliezen. Het cross-chain bridge protocol Orbit Bridge en het non-fungible token (NFT) spel Munchables zorgden voor 43% van de totale verliezen. Dit kwam door een hack van respectievelijk $81,7 miljoen en $62 miljoen. De fondsen van Munchables werden echter binnen 24 uur hersteld nadat de hacker instemde de fondsen terug te sturen. In totaal werden de fondsen van 6 andere hacks ook hersteld. Daarmee is in totaal $73,9 miljoen terug naar hun eigenaren gestuurd.

Start gratis met crypto 📈: Alle Nederlanders krijgen in mei gratis crypto
  • Advertentie
  • Bitvavo

Alle hacks gebeuren op DeFi

Decentralized finance (DeFi) protocollen blijven het primaire doelwit van hackers. 100% van de fondsen werden via deze netwerken gestolen. Gecentraliseerde platforms, zoals Binance en Coinbase, hebben geen verliezen geleden.

Het is verder geen verrassing dat Ethereum (ETH) als grootste smart contract platform het meest werd aangevallen. De BNB Chain van Binance zag ook aanzienlijk veel hackpogingen. Samen waren deze netwerken verantwoordelijk voor 73% van de totale verliezen.

Advertentie

Noord-Korea gebruikt gehackte crypto’s voor wapenprogramma

In Noord-Korea opereert een van de meest beruchte crypto hackersgroepen, bekend als de Lazarus Group. Uit recent onderzoek blijkt dat ongeveer 40% van de via hacks verkregen crypto valuta in het land wordt ingezet voor de ontwikkeling van zijn wapenprogramma. De Lazarus Group heeft door de jaren heen miljarden aan crypto’s gestolen. De hackers maskeren de herkomst van hun fondsen door gebruik te maken van cryptocurrency mixers en geven de voorkeur aan gedecentraliseerde exchanges voor het witwassen van de opbrengsten.

Ondanks een toename in het aantal cyberaanvallen gelinkt aan Noord-Korea, toont een analyse van Chainalysis aan dat de totale waarde van de in 2023 gestolen cryptovaluta is gehalveerd vergeleken met het voorgaande jaar. De ontwikkelingen wijzen op verbeterde beveiligingsmaatregelen binnen de crypto industrie.

Deel dit artikel
Roy van Krieken

Roy ontdekte voor het eerst Cryptocurrency en Bitcoin tijdens de bullmarkt van 2017. Hij was echter niet direct verkocht. Een paar jaar later veranderde zijn nieuwsgierigheid pas in extensieve verdieping en er ging een nieuwe wereld voor hem open. De wereld van Cryptocurrency en Blockchain-technologie was vanaf dat moment meer dan slechts een hobby. De mogelijkheden zijn oneindig volgens Roy.

Net binnen
Trending
Cryptobeurs in de problemen, verkoop is mogelijk
Cryptobeurs in de problemen, verkoop is mogelijk
Crash: Waarom dalen bitcoin, ethereum en andere crypto opeens? 2 redenen
Crash: Waarom dalen bitcoin, ethereum en andere crypto opeens? 3 redenen
Crypto-token crasht, grootste bezitter verkoopt alles wat hij heeft
Crypto-token crasht, grootste bezitter verkoopt alles wat hij heeft
Aantal bitcoin wallets neemt in rap tempo toe, BTC op exchanges droogt op
Jouw cryptowallet is in gevaar – dit is wat je vandaag nog moet doen
Cardano staat op vooravond van
Cardano staat op vooravond van “grootste mijlpaal in crypto geschiedenis”
Advertentie

Trending Altcoin nieuws

Populaire meme crypto verliest plotsing 99% van zijn waarde
Populaire meme crypto verliest plotseling 99% van zijn waarde
Crypto-token crasht, grootste bezitter verkoopt alles wat hij heeft
Crypto-token crasht, grootste bezitter verkoopt alles wat hij heeft
Zeldzaam Bitcoin signaal wijst op koersstijging naar 180.000 dollar
Nieuwe crypto knalt bijna 1.200% omhoog na notering op Bybit
Advertentie