Thom Derks Thom Derks
11/03/2023 14:30 3 min. leestijd
Bijgewerkt op 11/03/2023 14:30

“Circle USDC in de problemen, maar stablecoin gaat niet naar nul”

icon-altcoins
Altcoin nieuws
USDC stablecoin herstelt link en keer (kort) terug naar 1 dollar 

Foto: Gorev Evgenii/Shutterstock

Als we Dalmas Ngetich van NEWSBTC mogen geloven, dan zijn de huidige problemen omtrent de USD Coin (USDC) van Circle zorgwekkend, maar gaat de stablecoin niet naar nul. De analist kan zich niet voorstellen dat er zich momenteel een met Terra (LUNA) vergelijkbaar scenario afspeelt voor het bedrijf. Wat we op dit moment wel zien is dat de hele crypto markt richting alternatieven als Tether (USDT) en Binance USD (BUSD) vlucht.

Start gratis met crypto 📈: Alle Nederlanders krijgen in mei gratis crypto
  • Advertentie
  • Bitvavo

De stablecoin ontkoppeling

Op het moment van schrijven ligt de koers van USDC op 0,9132 dollar en klimt het langzaam weer omhoog. Eerder op de dag lag de koers namelijk onder de 0,90 dollar en waren de zorgen omtrent het project gigantisch. Vanwege de problemen bij Circle, dat bevestigde dat er voor 3,3 miljard dollar aan kapitaal vastzit bij het geplaagde Silicon Valley Bank (SVB), is er momenteel een soort digitale bankrun gaande.

De marktwaarde van USDC is in ieder geval flink gedaald, maar volgens Ngetich hoeft de markt zich niet druk te maken om een totale ineenstorting van het project. “Temidden van alle angst zal USDC waarschijnlijk niet naar nul crashen, zoals UST, de algoritmische stablecoin van Terra dat deed”, aldus de analist.

In principe is iedere stablecoin van USDC 1:1 gedekt door cash en met cash vergelijkbare financiële instrumenten als staatsobligaties. Het enige probleem op dit moment is dat 3,3 miljard dollar van de marktkapitalisatie van – op dit moment 37,3 miljard dollar – vaststaat binnen de systemen van SVB.

Advertentie

Genoeg reserves voor USDC aan boord

Circle laat natuurlijk van zich horen met geruststellende berichten dat er voldoende reserves binnenboord zijn om de situatie onder controle te krijgen. SVB valt als bank ook binnen de verzekering van de FDIC, wat betekent dat 94 procent van de tegoeden in ieder geval terugkomen bij Circle. Dat zou het maximale verlies beperken tot ‘slechts’ 198 miljoen dollar.

Dat is nog steeds een meer dan behoorlijk bedrag, maar dat is waarschijnlijk wel te overleven voor een partij als Circle. Al neemt dat niet weg dat het een pijnlijke manier is om bijna 200 miljoen dollar te verliezen. Circle kan het verlies waarschijnlijk opvangen met de rentebetalingen op de staatsobligaties, waar een groot deel van de assets van het bedrijf momenteel inzitten.

Voor nu is het wachten op maandag, totdat de banken opengaan, voordat de koppeling met de Amerikaanse dollar weer hersteld kan worden door arbitragehandelaren. Er zijn nu waarschijnlijk een hoop mensen die speculeren op het herstel van USDC, want met de huidige koers van 0,91 dollar is daar nog redelijk op te verdienen. Natuurlijk met het risico dat het niet lukt om de koppeling te herstellen.

Deel dit artikel
Thom Derks

Thom is een expert op het gebied van macro-economie, bitcoin en het afzeiken van altcoins. Verder schrijft hij een eigen macro-nieuwsbrief op Substack, laat hij soms iets van zich horen op Twitter en is hij niet-praktiserend Meester in de Rechten (universiteit Leiden).

Net binnen
Trending
Cryptobeurs in de problemen, verkoop is mogelijk
Cryptobeurs in de problemen, verkoop is mogelijk
Crash: Waarom dalen bitcoin, ethereum en andere crypto opeens? 2 redenen
Crash: Waarom dalen bitcoin, ethereum en andere crypto opeens? 3 redenen
Crypto-token crasht, grootste bezitter verkoopt alles wat hij heeft
Crypto-token crasht, grootste bezitter verkoopt alles wat hij heeft
Aantal bitcoin wallets neemt in rap tempo toe, BTC op exchanges droogt op
Jouw cryptowallet is in gevaar – dit is wat je vandaag nog moet doen
Cardano staat op vooravond van
Cardano staat op vooravond van “grootste mijlpaal in crypto geschiedenis”
Advertentie

Trending Altcoin nieuws

Populaire meme crypto verliest plotsing 99% van zijn waarde
Populaire meme crypto verliest plotseling 99% van zijn waarde
Crypto-token crasht, grootste bezitter verkoopt alles wat hij heeft
Crypto-token crasht, grootste bezitter verkoopt alles wat hij heeft
Zeldzaam Bitcoin signaal wijst op koersstijging naar 180.000 dollar
Nieuwe crypto knalt bijna 1.200% omhoog na notering op Bybit
Advertentie