Roy van Krieken Roy van Krieken
01/04/2024 19:09 3 min. leestijd
Bijgewerkt op 01/04/2024 15:03

Collega van Nederlandse crypto ‘witwasser’ vecht tegen beschuldigingen

icon-altcoins
Altcoin nieuws
Bitcoin wint terrein: steeds meer overtuigde investeerders aan boord

Foto: Gargantiopa / Shutterstock.com

De ontwikkelaar Roman Storm van de crypto-mixerdienst Tornado Cash verscheen afgelopen vrijdag voor het gerecht om zijn onschuld te bewijzen. Het gaat om aantijgingen in een zaak omtrent het witwassen van $1.2 miljard. Hij deed een beroep op privacy-aanhangers om zijn juridische kosten te dekken.

AI supercrypto: zo gaat Bitvavo ermee om, en dit moet je doen
AI supercrypto: zo gaat Bitvavo ermee om, en dit moet je doen

Ontwikkelaar Tornado Cash claimt onschuld

Storm en zijn team van advocaten gooien het er op dat het schrijven van code voor de crypto-mixerdienst op zichzelf niet strafbaar is. Ze bieden immers alleen de dienst aan maar het bedrijf zelf geeft geen opdrachten aan het protocol. Tornado Cash is eerder in 2023 al verboden op de Amerikaanse markt vanwege de mogelijkheden voor witwassen van fondsen.

Mogelijk hoge straffen voor ontwikkelaars Tornado Cash

Er zijn flinke aantijgingen tegen de ontwikkelaars Roman Storm (34) en Alexey Pertsev (29) zoals samenzwering van witwassen en samenzwering van het schenden van de International Emergency Economic Powers Act. De Amerikaanse Department of Justice (DOJ) heeft al meerdere malen sancties uitgedeeld tegen Tornado Cash de afgelopen twee jaar.

Een van aanklachten komt vanuit de aantijgingen dat Tornado Cash de Noord-Koreaanse hackers de Lazarus Group zou hebben geholpen. Door gebruik te maken van de mixerdienst zouden ze de U.S. sancties hebben ontlopen en meegeholpen hebben het landelijke nucleaire programma te financieren.

De advocaten van Storm stelden dat Tornado Cash niet heeft gehandeld als een witwasbedrijf omdat zij geen fee hebben gevraagd voor het mixen van de fondsen. Daarnaast hadden de opdrachtgevers ten alle tijden volledige controle over de crypto tijdens het proces. Zodoende geeft de verdediging aan van Storm dat de aantijgingen ongegrond zijn op basis van deze feiten.

Advertentie

Een belangrijke rechtszaak voor crypto-mixer diensten

Eerder dit jaar zocht Storm steun bij privacy-aanhangers om zijn proces te ondersteunen. De fondsen van de twee ontwikkelaars Pertev en Storm zijn beiden bevroren en hebben dus geen toegang tot hun vermogen om zodoende de advocaten te betalen.

“Als je een gepassioneerde Web3 ontwikkelaar bent zoals ik, of gewoon geeft om privacy in het algemeen, dan is deze rechtszaak ook voor jou van belang”, zei Storm. De uitkomst van deze rechtszaak zal de kern worden van toekomstige scenario’s, stelde hij.

Er was een crowdfunding actie gestart op GoFundMe voor de juridische kosten die Storm zou moeten betalen. Die is uit de lucht gehaald vanwege het schenden van de platforms richtlijnen.

Ook Arbitrum DAO had gereageerd met een aanbod om ongeveer $1.3 miljoen aan tokens beschikbaar te stellen vanuit een community wallet. Ook dat is ingetrokken door onbekende redenen, er zijn geen tokens beschikbaar gesteld voor de financiering van de zaak die in september dit jaar moet plaatsvinden.

Deel dit artikel
Roy van Krieken

Roy ontdekte voor het eerst Cryptocurrency en Bitcoin tijdens de bullmarkt van 2017. Hij was echter niet direct verkocht. Een paar jaar later veranderde zijn nieuwsgierigheid pas in extensieve verdieping en er ging een nieuwe wereld voor hem open. De wereld van Cryptocurrency en Blockchain-technologie was vanaf dat moment meer dan slechts een hobby. De mogelijkheden zijn oneindig volgens Roy.

Net binnen
Trending
Crash: Waarom dalen bitcoin, ethereum en andere crypto opeens? 2 redenen
Crash: Waarom dalen bitcoin, ethereum en andere crypto opeens? 3 redenen
Cryptobeurs in de problemen, verkoop is mogelijk
Cryptobeurs in de problemen, verkoop is mogelijk
Crypto-token crasht, grootste bezitter verkoopt alles wat hij heeft
Crypto-token crasht, grootste bezitter verkoopt alles wat hij heeft
Aantal bitcoin wallets neemt in rap tempo toe, BTC op exchanges droogt op
Jouw cryptowallet is in gevaar – dit is wat je vandaag nog moet doen
Cardano staat op vooravond van
Cardano staat op vooravond van “grootste mijlpaal in crypto geschiedenis”
Advertentie

Trending Altcoin nieuws

Populaire meme crypto verliest plotsing 99% van zijn waarde
Populaire meme crypto verliest plotseling 99% van zijn waarde
Zeldzaam Bitcoin signaal wijst op koersstijging naar 180.000 dollar
Nieuwe crypto knalt bijna 1.200% omhoog na notering op Bybit
Crypto-token crasht, grootste bezitter verkoopt alles wat hij heeft
Crypto-token crasht, grootste bezitter verkoopt alles wat hij heeft
Advertentie