Simon Bosch Simon Bosch
01/06/2022 13:00 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 01/06/2022 13:00

DeFi diefstal van $90 miljoen op Terra (LUNA) bleef 7 maanden onopgemerkt

icon-altcoins
Altcoin nieuws
DeFi diefstal van $90 miljoen op Terra (LUNA) bleef 7 maanden onopgemerkt

Foto: A. Solano/Shutterstock

Het Terra (LUNA) ecosysteem was begin vorige maand ingestort. Inmiddels is versie twee operationeel, inclusief nieuwe LUNA-tokens die ge-airdropt zijn. Echter werd onlangs ontdekt dat een hacker maar liefst $90 miljoen aan cryptocurrency wist te stelen via Terra, nog ruim voordat het ecosysteem in elkaar was geklapt. De diefstal was zelfs zeven maanden onopgemerkt gebleven.

📈 Nederlanders op Bitvavo of Bybit slaan jackpot: 135% in 6 maanden door Nederlandse AI-trading start-up 🚀
  • Advertentie
  • Diamond Pigs

Crypto geldboom

‘FatMan,’ een bekende Terra onderzoeker, ontdekte onlangs de diefstal en rapporteerde het op Twitter. De hack vond eigenlijk al in oktober plaats, maar werd blijkbaar pas op 27 mei ontdekt. De aanvaller was door een softwarefout in staat om $4,3 miljoen te verdienen met een transactie van slechts 10.000 dollar.

De hack verliep als volgt: Via Mirror Protocol, een decentralized finance (DeFi) project op Terra, kon de hacker met een mirror lock contract onderpand voor veertien dagen vastzetten, bedoeld voor een lening. Wat echter miste, was een check of er geen dubbel contract was, waardoor de hacker het onderpand meer dan één keer kon opnemen na de veertien dagen met vrijwel nul risico en tegen hele lage kosten. Vrij letterlijk een geldboom dus.

“In één transactie veranderde de aanvaller $10.000 in $4.300.000. Dit werd zelfs meerdere keren gedaan, wat in totaal meer dan $30 miljoen opleverde. Dit alles ging volledig onopgemerkt door TFL en het Mirror team & community. Dit is de eerste keer dat deze aanval is onthuld.”

Advertentie

Goed verborgen probleem

De aanval is inmiddels ook bevestigd door blockchain-onderzoeksbedrijf BlockSec. De onderzoekers tonen een transactie op de oude Terra-blockchain, waarvan de details een eindeloze lijst met USTC (wat oorspronkelijk UST was) dat vrijkomt uit het smart contract.

Het is een vrij basale bug waar veel andere blockchains niet kwetsbaar voor zullen zijn. Vermoedelijk zijn die uitgebreid gecontroleerd op dit soort problemen. Volgens BlockSec was het probleem de community ontglipt, omdat de meeste aandacht gericht is op het oplossen van kwetsbaarheden rondom Ethereum en ETH-compatibele blockchains.

Start gratis met crypto 📈: Alle Nederlanders krijgen in april gratis crypto
  • Advertentie
  • Bitvavo

TerraForm Labs betrokken?

Afgaande op een patch op GitHub is de kwetsbaarheid inmiddels verholpen. Het is standaard dat ontwikkelaars het openbaar aankondigen als ze een probleem hebben opgelost. Dat rest ons de vraag hoe veel andere crypto-bugs er zijn opgelost zonder de wereld daarover in te lichten. Misschien zijn meer mensen dus onderdeel geweest van een scam zonder dat te weten.

Er zijn ook aanwijzingen dat TerraForm Labs erbij betrokken was, de aanval was ‘te perfect’ volgens FatMan. Toch is dat nog niet met zekerheid te zeggen.

Deel dit artikel
Simon Bosch

Simon is fanatiek macro-analist en doet grondig onderzoek naar alles waar de meeste mensen juist niet naar willen kijken. Alles in de financiële, maatschappelijke en geopolitieke wereld met twee kanten is interessant genoeg om te onderzoeken. Als een onderwerp geen twee kanten heeft, dan is er dringend een sceptische blik nodig — onderwerpen zonder twee kanten bestaan niet. De wereld is kapot, en hij is ervan overtuigd dat crypto een deel van de oplossing kan vormen.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Crypto ontbijt: Bitcoin kosten dalen, miners kiezen AI, FTX verkoopt solana
Bitcoin whale ontwaakt na 14 jaar met 90.000.000% winst vlak voor halving
Advertentie
Advertentie