Kevin Schijven Kevin Schijven
17/09/2020 13:09 3 min. leestijd
Bijgewerkt op 17/09/2020 13:09

DeFi platform Uniswap lanceert eigen token UNI, en dat heeft dit effect op Ethereum (ETH)

icon-altcoins
Altcoin nieuws
DeFi platform Uniswap lanceert eigen token UNI, en dat heeft dit effect op Ethereum (ETH)

Foto: BestForBest/Shutterstock

Uniswap, een populaire decentralized cryptocurrency-exchange (DEX), voor decentralized finance (DeFi) projecten heeft gisterennacht een zogeheten governance token van het platform gelanceerd, genaamd UNI.


Een miljard UNI tokens (ERC-20) zullen worden uitgebracht over de komende vier jaar op het Ethereum (ETH) netwerk. Daarvan gaat 60% naar community leden, 21,5% naar het team, 17,8% naar investeerders en 0,69% naar adviseurs.
150 miljoen UNI tokens, 15% van het aanbod, is direct verkrijgbaar voor liquidity providers en mensen die het platform al voor 1 september gebruikten. Volgens gegevens van Etherscan hebben meer dan 40.000 wallet adressen enkele uren na lancering hun 400 gratis tokens al geclaimd. En dat neemt in een rap tempo toe.
Alhoewel de tokens al verdeeld worden, krijgt de community pas controle over de schatkist over 30 dagen. Mensen die 10 miljoen tokens, of 1% van het aanbod, delegeren kunnen voorstellen over de governance, of beheer, indienen.
De UNI token lanceerde met een prijs van $1, steeg naar ongeveer $4 enkele uren geleden en staat op het moment van schrijven net boven de $3. Dat betekent dat deze gebruikers meer dan $1.200 ontvangen, wat de grote hype omtrent de lancering verklaart.

Ethereum Transactiekosten

De lancering van de UNI token veroorzaakte ook dat de prijs van ether van ongeveer $360 naar $380 sprong. Tegelijkertijd zorgt het er echter voor dat de transactiekosten ook enorm zijn toegenomen op het netwerk. Volgens Etherscan staat deze momenteel op 600 tot 800 gwei. Voor de lancering van UNI lag deze nog rond 100 gwei.
Ricardo Spagni van Monero (XMR) zegt dat het geen wonder is dat mensen overwegen over te stappen naar de recentelijk gelanceerde Binance Smart Chain:


Binance, de grote crypto-beurs, heeft overigens al aangekondigd dat het de UNI token noteert.


Binance ontving onlangs nog een bak van kritiek over de notering van SUSHI. Sushiswap is een kloon van Uniswap maar lanceerde de governance token van het project al enkele weken geleden. Dat ging niet zonder controverse toen de hoofdontwikkelaar plotseling eenn groot aandeel van de tokens op de markt dumpte. Na veel kritiek had de anonieme ontwikkelaar de tokens weer teruggekocht en het platform overhandigd aan de eigenaar van FTX beurs. SushiSwap ontving overigens 150.000 UNI tokens.
De lancering van Sushiswap zorgde toen dat een grote hoeveelheid van het totale vergrendelde berdag in tokens (TVL) in Uniswap verhuisde naar Sushiswap. Momenteel zit er in Sushiswap zo’n $700 miljoen vergrendeld en in Uniswap $800 miljoen. Arthur Hayes, CEO van BitMex, meldt dat hij weer teruggaat:

Deel dit artikel
Kevin Schijven

Redacteur Kevin hoorde voor het eerst over Bitcoin via WikiLeaks. “Interessant!” dacht hij nog, maar het duurde toch nog een aantal jaar én vergde wat verdieping voordat de potentie van Bitcoin en de achterliggende blockchain-technologie bij hem doordrong.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Bitcoin crasht naar $8.900 op grote cryptobeurs, markt zit vol vragen
Bitcoin crasht naar $8.900 op grote cryptobeurs, markt zit vol vragen
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin's nieuwe record is historisch signaal voor verdere stijging
Gloednieuwe crypto schiet door het dak en stijgt 1100% & trekt aandacht
Advertentie
Advertentie