Simon Bosch Simon Bosch
31/12/2023 21:44 3 min. leestijd
Bijgewerkt op 01/01/2024 18:27

Deze crypto projecten zijn in 2023 gestopt

icon-altcoins
Altcoin nieuws
Deze crypto projecten stopten ermee in 2023

Foto: Jarretera/Shutterstock

2023 was een goed jaar voor veel cryptocurrencies. De markt is in alle opzichten hard gegroeid, en nieuwe projecten zijn als paddenstoelen uit de grond gesprongen. Maar niet voor alle projecten was er goed nieuws. Zo’n 116 cryptocurrencies zouden zijn opgeschort.

Start gratis met crypto 📈: Alle Nederlanders krijgen in mei gratis crypto
  • Advertentie
  • Bitvavo

Veel crypto projecten opgeschort in 2023

Dat blijkt uit de ‘2023 Crypto Dead Projects List’ van RootData. Het analysebureau schat de totale waarde van deze projecten op 940 miljoen Amerikaanse dollar, en er zitten een aantal grote namen bij. De lijst heeft niet alleen bedrijven die officieel failliet verklaard zijn of simpelweg officieel gestopt zijn – ook projecten met inactieve websites zijn meegenomen.

Het grootste bedrijf in de lijst is vermoedelijk Silvergate Capital – vermoedelijk in ieder geval wat marktpositie betreft. Veel grote crypto exchanges hadden namelijk accounts met grote bedragen bij deze crypto-bank om transacties tussen verschillende exchanges gemakkelijker te maken. Helaas ging Silvergate begin 2023 failliet door de problemen bij FTX. Silvergate had zijn eigen stablecoin die met het schip ten onder is gegaan.

Maar Silvergate heeft volgens RootData niet het meeste geld van investeerders opgehaald, dat was Prime Trust met een totale waarde van zo’n 164 miljoen dollar. Eén van de grootste investeerders was Kraken Ventures. Prime Trust kwam tientallen miljoenen dollars van investeerders tekort en is door de Amerikaanse overheid gesloten.

Advertentie

Crypto exchange Bittrex failliet

Helaas staan er meer grote bedrijven op de lijst. Cryptobeurs Bittrex vroeg in mei faillissement aan nadat het door de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) werd aangeklaagd. Net als veel andere Amerikaanse crypto-bedrijven werd Bittrex beschuldigd van het verkopen van ongeregistreerde effecten. De cryptobeurs had zijn eigen token, BTRX. Dit project is eveneens naar nul gegaan.

🚀 Nederlandse exchange viert bullmarkt: iedereen gratis crypto naar keuze
  • Advertentie
  • Bitvavo

Solana protocollen naar nul

FTX heeft niet alleen Silvergate in de problemen gebracht. Ook verschillende op Solana gebouwde protocollen hebben het einde van 2023 niet gehaald, waaronder als gevolg van de problemen bij FTX en FTX-zusterbedrijf Alameda Research. Dit waren bijvoorbeeld investeerders in Synthetify (SNY), dat derivaten op de Solana-blockchain kan zetten. Dit project lijkt stilletjes te zijn gestopt.

Ethereum ETF’s goedgekeurd, welke coins zijn nu aan de beurt?
Ethereum ETF's goedgekeurd, welke coins zijn nu aan de beurt?

Bridge-protocol Multichain op slot

Afgelopen mei viel de Chinese politie een inval gedaan bij een kantoor van Multichain. Dit ‘bridge-protocol’ vormt zoals de naam al suggereert een soort brug tussen verschillende blockchains. Het was één van de grootste bridges in de crypto-industrie en werd veel gebruikt door grote exchanges, waaronder door Binance. De politie heeft een wallet in beslag genomen, waarna het niet meer in staat was om operationeel te blijven. Sinds juli is het niet meer mogelijk om transacties te doen.

Deel dit artikel
Simon Bosch

Simon is fanatiek macro-analist en doet grondig onderzoek naar alles waar de meeste mensen juist niet naar willen kijken. Alles in de financiële, maatschappelijke en geopolitieke wereld met twee kanten is interessant genoeg om te onderzoeken. Als een onderwerp geen twee kanten heeft, dan is er dringend een sceptische blik nodig — onderwerpen zonder twee kanten bestaan niet. De wereld is kapot, en hij is ervan overtuigd dat crypto een deel van de oplossing kan vormen.

Net binnen
Trending
Crash: Waarom dalen bitcoin, ethereum en andere crypto opeens? 2 redenen
Crash: Waarom dalen bitcoin, ethereum en andere crypto opeens? 3 redenen
Cryptobeurs in de problemen, verkoop is mogelijk
Cryptobeurs in de problemen, verkoop is mogelijk
Crypto-token crasht, grootste bezitter verkoopt alles wat hij heeft
Crypto-token crasht, grootste bezitter verkoopt alles wat hij heeft
Aantal bitcoin wallets neemt in rap tempo toe, BTC op exchanges droogt op
Jouw cryptowallet is in gevaar – dit is wat je vandaag nog moet doen
Cardano staat op vooravond van
Cardano staat op vooravond van “grootste mijlpaal in crypto geschiedenis”
Advertentie

Trending Altcoin nieuws

Populaire meme crypto verliest plotsing 99% van zijn waarde
Populaire meme crypto verliest plotseling 99% van zijn waarde
Zeldzaam Bitcoin signaal wijst op koersstijging naar 180.000 dollar
Nieuwe crypto knalt bijna 1.200% omhoog na notering op Bybit
Crypto-token crasht, grootste bezitter verkoopt alles wat hij heeft
Crypto-token crasht, grootste bezitter verkoopt alles wat hij heeft
Advertentie