Timo Bult Timo Bult
23/10/2022 18:05 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 23/10/2022 18:05

Dit is waarom de nieuwe crypto aptos (APT) opeens met 30% steeg

icon-altcoins
Altcoin nieuws
Aptos crypto schiet in 2 weken met 250% omhoog

Foto: CryptoBucks/Shutterstock

De prijs van aptos (APT) is de afgelopen 24 uur een behoorlijke sprong gemaakt. De project, dat op 17 oktober lanceerde, steeg op een zeker moment met ruim 30%. De achterliggende oorzaak is echter niet een plotselinge verandering in het sentiment omtrent het project.

📈 Nederlanders op Bitvavo of Bybit slaan jackpot: 135% in 6 maanden door Nederlandse AI-trading start-up 🚀
  • Advertentie
  • Diamond Pigs

Aptos toont opleving na slechte week

Aptos is een smart contract-netwerk dat deze week werd gelanceerd. Het zou de concurrentie aan moeten gaan met netwerken als Ethereum (ETH) en Solana (SOL). Het project werd opgericht door oud-medewerkers van Facebooks Meta project. Na vier jaar van ontwikkelingen werd het mainnet op 17 oktober onthuld.

Al gauw na de lancering dook APT onderuit. Dit had onder andere te maken met de problematische start waar transacties toch niet zo snel werden verwerkt als beloofd. Daarnaast zouden de tokenomics achter het project vaag zijn en investeerde veel durfkapitalisten in het project, waaronder FTX CEO Sam Bankman-Fried.

Veel handelaren speelden hierop in door short te gaan op APT. Bij short selling wordt een crypto-positie geopend door de crypto te lenen met de verwachting dat de waarde hiervan zal dalen. De belegger verkoopt deze geleende crypto vervolgens aan kopers die bereid zijn de marktprijs te betalen. Voordat de geleende crypto moeten worden terugbetaald, gokt de handelaar erop dat de prijs verder zal dalen en hij ze tegen lagere kosten kan kopen.

Crypto koers stijgt 30% na short squeeze

Wanneer veel handelaren echter short gaan, kan dit een short squeeze veroorzaken. Dit is een soort kettingreactie veroorzaakt door short sellers die hun positie moeten terugkopen door de stijgende koers. Hierdoor stijgt de koers harder, waardoor nog meer short sellers hun posities moeten sluiten. Kortom, dit veroorzaakt een kettingreactie die de prijs snel laat stijgen.

Ook bij APT was dit het geval. Een short squeeze deed APT stijgen van een prijs van $7,44 naar een top van $10,12, aldus data van CoinGecko. Door de negatieve funding rate werd duidelijk dat een short squeeze de waarschijnlijke reden voor de stijging was. Op het moment van schrijven is APT weer iets in waarde gedaald.

Deel dit artikel
Timo Bult

Eindredacteur Timo kwam, nadat hij in de begindagen van cryptocurrency er al wat van mee meekreeg, voor het eerst echt in aanraking met de achterliggende blockchain-technologie toen hij voor een groot Fins accountancybedrijf onderzoek deed naar de toepasbaarheid van blockchain voor financiële bedrijven. Later schreef hij zijn Master’s thesis over NFT’s in games.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Crypto ontbijt: Bitcoin kosten dalen, miners kiezen AI, FTX verkoopt solana
Bitcoin whale ontwaakt na 14 jaar met 90.000.000% winst vlak voor halving
Advertentie
Advertentie