Ivo Melchers Ivo Melchers
18/04/2023 06:00 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 18/04/2023 06:00

Dominantie USDT neemt toe: marktkapitalisatie Tether nadert all-time high

icon-altcoins
Altcoin nieuws
Tether rechaza acusaciones y tacha el informe de

Foto: photo_gonzo / Shutterstock.com

Te midden van alle onrust in de markt voor stablecoins wist Tether (USDT) zichzelf juist weer te manifesteren als een betrouwbare stablecoin in de ogen van menig crypto-investeerder. Tether is in het verleden nog wel eens negatief in het crypto nieuws verschenen vanwege vermeende transparantie problemen, maar terwijl de concurrentie in de problemen zit, weet Tether de laatste tijd goede zaken te doen.

USDT is namelijk naar voren gekomen als duidelijke winnaar te midden van de aanhoudende bankencrisis en het harde optreden tegen crypto in de Verenigde Staten. Dit reflecteert zich dan ook in de marktkapitalisatie van USDT.

Start gratis met crypto 📈: Alle Nederlanders krijgen in april gratis crypto
  • Advertentie
  • Bitvavo

Tether domineert stablecoin markt

Op 17 april bereikte de marktwaardering van de aan de Amerikaanse dollar gekoppelde stablecoin bijna $81 miljard, slechts 1,5% onder de all-time high van $82,29 miljard van een jaar geleden. Dit blijkt uit data van CoinMarketCap. Sinds de jaarwisseling is de marktkapitalisatie al met ongeveer 20% gegroeid en heeft nu dus ook nieuwe recordhoogtes binnen handbereik.

Binance USD (BUSD) kwam in februari in de problemen nadat Paxos, de uitgever van de stablecoin, te horen kreeg van de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) dat het geen nieuwe BUSD meer op de markt mag brengen. Als direct gevolg is de marktkapitalisatie in 2023 tot nu toe met maar liefst 60% gedaald tot $6,68 miljard, het laagste punt sinds april 2021.

De circulerende marktkapitalisatie van USD Coin (USDC), de op één na grootste stablecoin, is sinds de start van het nieuwe jaar met meer dan 25% gedaald tot $31,82 miljard, het laagste sinds oktober 2021, voornamelijk als gevolg van de blootstelling aan de failliete Silicon Valley Bank.

Deze kapitaalverschuiving heeft Tether waarschijnlijk geholpen om voor het eerst sinds mei 2021 zijn dominantie in de wereldwijde stablecoin-sector tot boven de 65% te tillen, volgens data van Glassnode.

Advertentie

Stablecoin voorraad op crypto exchanges

Ondanks de groei in marktkapitalisatie van Tether, is het aanbod op crypto exchanges in 2023 afgenomen. Vanaf 16 april hadden cryptobeurzen 12,94 miljard USDT in hun reserves vergeleken met 17,89 miljard aan het begin van het jaar. Over het geheel genomen is het aanbod van alle stablecoins op de beurzen met 42% gedaald tot dusver in 2023 tot een totaal van $21,53 miljard.

Tegelijkertijd is bitcoin (BTC) en de rest van de cryptomarkt juist de lucht in geschoten, wat suggereert dat er een trendverschuiving is opgetreden van ‘’veilige’’ stablecoins naar risicovollere cryptocurrencies.

Deel dit artikel
Ivo Melchers

Ivo is zich sinds begin 2021 volop gaan verdiepen in de wereld van cryptocurrencies en de blockchain-technologie. Er ging een hele nieuwe wereld voor hem open en hoe meer hij ging begrijpen, des te meer potentie hij begon te zien in de onderliggende blockchain-technologie. Sinds de eerste dag dat hij in aanraking kwam met cryptocurrencies is hij nooit meer gestopt met het leren hierover. Ook zit Ivo in het laatste jaar van zijn bachelor ‘Economic Psychology’ op de universiteit in Tilburg en gaat hij volgend jaar een aansluitende master doen in dit interessante gebied.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Crypto ontbijt: Bitcoin kosten dalen, miners kiezen AI, FTX verkoopt solana
Bitcoin whale ontwaakt na 14 jaar met 90.000.000% winst vlak voor halving
Advertentie
Advertentie