Ivo Melchers Ivo Melchers
23/01/2023 19:01 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 23/01/2023 19:01

Ethereum en Cardano hadden de meeste ontwikkelaars in 2022

icon-altcoins
Altcoin nieuws

Foto: Shutterstock/Dragon Images

Puur gekeken naar het koersverloop was 2022 een extreem slecht jaar voor cryptocurrencies. Echter betekent dit niet dat projecten op elk vlak flink achteruit zijn gegaan. Ook in bearmarkts blijven projecten ontwikkelen en dat is onder andere terug te zien in de ontwikkelaarsactiviteit van het afgelopen jaar.

🚀 Nederlandse exchange viert bullmarkt: iedereen gratis crypto naar keuze
  • Advertentie
  • Bitvavo

Ethereum en Cardano hadden meeste ontwikkelaars

Volgens het meest recente rapport van DappRadar komen Ethereum (ETH) en Cardano (ADA) als winnaar uit de kast als het gaat om de blockchains met de meeste dagelijkse actieve ontwikkelaars. Ethereum neemt de nummer 1 plek in bezit met een dagelijkse gemiddelde van 223 actieve ontwikkelaars. Cardano zag gemiddeld 151 actieve ontwikkelaars per dag.

Ethereum zag, vergeleken met een jaar eerder, de kleinste daling van 9,37% in actieve ontwikkelaars en wist hiermee zijn dominantie te behouden. Het aantal ontwikkelaars van Cardano daalde met 26,47% ten opzichte van 2021.

De activiteit van ontwikkelaars geeft de gezondheid en groei van een blockchain aan. Zoals uitgelegd door DappRadar geeft de statistiek inzicht in de mate van interesse en betrokkenheid van ontwikkelaars, wat cruciaal is ‘’voor de ontwikkeling van nieuwe functies, verhoogde beveiliging, netwerkeffecten, innovatie en dus acceptatie’’.

Polkadot (DOT), Kusama en Cosmos (ATOM) vullen de rest van de top 5 aan. De ontwikkelaarsactiveit van Polkadot en zijn testnet Kusama stegen met 16,06% en 12,80% en trokken gemiddeld 129 actieve ontwikkelaars aan per dag. Cosmos registreerde gemiddeld 117 actieve ontwikkelaars per dag.

Advertentie

Activiteit op Solana

Solana (SOL) en Internet Computer (ICP) zagen de meest significante toename in het aantal actieve ontwikkelaars in de afgelopen twaalf maanden. In 2022 steeg het aantal dagelijkse actieve ontwikkelaars met respectievelijk 1.320% en 1.050%. Het rapport benadrukt tevens dat Solana er, ondanks de ondergang van FTX en de verhuizing van NFT projecten ‘y00ts’ en ‘DeGods’ richting Polygon (MATIC), nog altijd veelbelovend uitziet.

Het gemiddelde aantal dagelijkse ontwikkelaars op Solana noteerde een daling van 31,40% in de afgelopen 30 dagen en bleef gemiddeld 69 dagelijkse ontwikkelaars aantrekken.

Deel dit artikel
Ivo Melchers

Ivo is zich sinds begin 2021 volop gaan verdiepen in de wereld van cryptocurrencies en de blockchain-technologie. Er ging een hele nieuwe wereld voor hem open en hoe meer hij ging begrijpen, des te meer potentie hij begon te zien in de onderliggende blockchain-technologie. Sinds de eerste dag dat hij in aanraking kwam met cryptocurrencies is hij nooit meer gestopt met het leren hierover. Ook zit Ivo in het laatste jaar van zijn bachelor ‘Economic Psychology’ op de universiteit in Tilburg en gaat hij volgend jaar een aansluitende master doen in dit interessante gebied.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Bitcoin crasht naar $8.900 op grote cryptobeurs, markt zit vol vragen
Bitcoin crasht naar $8.900 op grote cryptobeurs, markt zit vol vragen
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Advertentie
Advertentie