Kopieer de acties van onze analisten 30 dagen gratis

Ethereum (ETH) 51%-aanval mogelijk door nieuw DeFi-product? Buterin maakt zich geen zorgen

Volgens Ethereum (ETH) oprichter Vitalik Buterin is een 51%-aanval op Ethereum 2.0 niet zo fataal als men wellicht denkt. De zorgen omtrent zo’n aanval ontstonden nadat duidelijk werd dat yEarn.Finance’s nieuwe product bijzonder populair bleek te zijn.

Om te kunnen begrijpen waar de zorgen vandaan komen, is het belangrijk om eerst te begrijpen hoe Ethereum 2.0 verschilt van het huidige netwerk. Het huidige netwerk draait op een Proof-of-Work (PoW) protocol, wat inhoudt dat ethereum miners het netwerk beveiligen door werk uit te voeren in de vorm van het versleutelen van transactiedata.

- Advertentie -

Door de grote hoeveelheden werk die zij verrichten waarbij veel stroom wordt verbruikt, kunnen de miners bewijzen dat wat zij aan de blockchain toevoegen ook echt klopt. Uiteraard is deze uitleg ietwat kort door de bocht, maar het komt erop neer dat miners een belangrijk onderdeel zijn van Ethereum 1.0.

Bij Ethereum 2.0 zijn miners niet langer meer nodig aangezien de nieuwe versie op een Proof-of-Stake (PoS) protocol zal draaien. Op dit netwerk kunnen gebruikers hun ETH staken, of vastzetten, waarna zij transacties mogen goedkeuren. Het idee hierachter is dat wanneer iemand die ETH staket expres foutieve transacties goedkeurt, hij ook zichzelf ermee heeft aangezien zijn ETH vastzit.

Nieuw DeFi-product wekt zorgen

Onlangs lanceerde het bekende DeFi-protocol yEarn.Finance een nieuw product waarmee ETH vastgezet kan worden in een protocol. Het protocol gaat daarna automatisch opzoek naar de hoogste yield. 

Dit vastzetten van ETH in een protocol wekt nu zorgen. Al meer dan 137.000 ETH werd namelijk vastgezet op de eerste dag na lancering. In principe zou het bedrijf achter het protocol een 51%-aanval uit kunnen voeren zodra zij 51% van de totale ETH voorraad in hun protocol zien vastgezet worden. Volgens Buterin is dit echter niet zo fataal als men denkt. Mocht dit inderdaad gebeuren dan kan het netwerk de gebruikte ETH uitsluiten en dus zou een aanval slechts een enkele keer kunnen worden uitgevoerd:

“We moeten voorbij de mythe komen dat het *fataal* is als één entiteit genoeg krijgt om PoS met een 51% aanval aan te vallen. De realiteit is dat ze *één keer* kunnen aanvallen, en dan worden ze ofwel slashed of (in geval van een censuur-aanval) zacht geforkt en inactivity-leaked, en ze verliezen hun coins en kunnen dus niet opnieuw aanvallen.”

- Advertentie -

BITCOIN KOPEN

Ad
SATOS
Reviewed
€9.364,90 Kopen
1
Bitcoinmeester
Reviewed
€9.080,00 Kopen
2
Bitvavo
Reviewed
€9.245,06 Kopen
3
Bitonic
Reviewed
€9.310,70 Kopen
4
Litebit
Reviewed
€9.315,83 Kopen

BITCOIN KOPEN

Ad
Bitvavo
Reviewed
€9.245,06 Kopen
1
Bitcoinmeester
Reviewed
€9.080,00 Kopen
2
Bitonic
Reviewed
€9.310,70 Kopen
3
Litebit
Reviewed
€9.315,83 Kopen
4
SATOS
Reviewed
€9.364,90 Kopen

Laatste nieuws

Expert analyses

Bitcoin koers bullish of bearish? The big squeeze

Wat leven we toch in een turbulente periode! Waar je vandaag denkt 'Ah, zit dat zo!', moet je oppassen dat je morgen niet compleet...