Kevin Schijven Kevin Schijven
03/01/2022 14:22 3 min. leestijd
Bijgewerkt op 03/01/2022 14:22

Ethereum oprichter voorspelde DeFi in white paper, maar miste NFT’s

icon-altcoins
Altcoin nieuws
Ethereum oprichter voorspelde DeFi in white paper, maar miste NFT's

Foto: Alexey Smyshlyaev / Shutterstock.com

Ethereum (ETH) oprichter Vitalik Buterin blikte onlangs terug op voorspellingen die hij jaren geleden maakte over de wereld van cryptocurrencies. De computerprogrammeur somde op Twitter een lijst van uitspraken en artikelen op en bekeek welke voorspellingen klopten en welke niet.

Goed nieuws! 🎉 Bitvavo viert kerst en geeft onze lezers gratis BTC, XRP of een andere crypto 🚀
  • Advertentie
  • Bitvavo

Bitcoin

Buterin begon in 2011 als schrijver voor Bitcoin Weekly en later Bitcoin Magazine. In 2013 publiceerde hij een artikel over hoe bitcoin (BTC) bijvoorbeeld Iraniërs en Argentijnen kan helpen doordat het een internationaal en censuurbestendig geldmiddel is. Ook voorspelde hij dat stablecoins het goed zullen doen. Buterin zegt dat hij onlangs in Argentinië op bezoek was en meldt dat de adoptie van bitcoin en vooral van stablecoins zeer hoog liggen in het land.

Ook schreef Buterin in 2013 over de gevolgen van bitcoin en regulatie. Hij was toen overtuigd dat bitcoin buiten het bereik van de overheid is doordat het technologisch censuurbestendig is. Vandaag de dag denkt Buterin dat Bitcoin zelfs in een “supervijandig” regelgevend regime kan overleven, maar het zal dan niet gedijen. “Een succesvolle censuurbestendige strategie vereist een combinatie van technologische robuustheid en publieke legitimiteit,” Aldus Buterin.

Advertisement

Ethereum

Ethereum lanceerde in 2015 en de ontwikkelaar had toen al plannen om de overstap naar proof-of-stake (PoS) te maken en om sharding te introduceren. Echter zat hij er qua tijd compleet naast. Hij dacht in eerste instantie dat deze overstap wellicht enkele maanden zou duren, maar we zijn ondertussen 6 jaar verder.

Hij geeft toe dat hij de complexiteit van de softwareontwikkeling zeer had onderschat maar ook dat de ideeën en de oplossingen zelf veel te complex waren. Ethereum ontwikkelaars zijn vandaag de dag veel meer gericht op eenvoud en op een meer praktische benadering, zegt Buterin.

Verder meldt Buterin dat hij nog achter een uitspraak uit 2017 staat; het “geld van het internet” mag niet meer dan 5 cent per transactie kosten. Ethereum kampt echter al een jaar lang met veel hogere transactiekosten, mede dankzij de drukte op het netwerk door de opkomende non-fungible token (NFT) en decentralized finance (DeFi) markten. “Dat was het doel in 2017 en dat is het nu nog steeds. Juist daarom besteden we zoveel tijd aan schaalbaarheid.”

Buterin is daarnaast trotst dat hij in al 2016-2017 mensen aanspoorden om iets als Uniswap te bouwen. Hij voegt daaraan toe dat de white paper van Ethereum al ERC-20 tokens voorspelde, algoritmische stablecoins, domeinnaam systemen, gedecentraliseerde dataopslag, decentralized autonomous organizations (DAO’s), oracles en predictiemarkten. Samengevat voorspelde hij dus al DeFi in de white paper van Ethereum.

Toch geeft Buterin toe dat gedecentraliseerde dataopslag (ondanks filecoin) nog niet echt is aangeslagen en dat hij NFT’s compleet gemist heeft. Echter het grootste ding dat hij gemist heeft is samenzwering aanvallen in DAO’s.

🚀 Gratis crypto: Nederlandse broker maakt lezers van Crypto Insiders vandaag SHIB miljonair; pak jouw gratis 1.500.000 SHIB
  • Advertentie
  • Anycoin Direct

Bitcoin Cash

Ten slotte meldt Buterin dat hij een voorstander was van de hard fork in 2017 van bitcoin die leidde tot de creatie van bitcoin cash (BCH). Hij zegt dat hij achter het argument stond dat bitcoin grotere blocks nodig heeft om beter te kunnen schalen. Vandaag de dag ziet Buterin echter BCH als een mislukking.

Deel dit artikel
Kevin Schijven

Redacteur Kevin hoorde voor het eerst over Bitcoin via WikiLeaks. “Interessant!” dacht hij nog, maar het duurde toch nog een aantal jaar én vergde wat verdieping voordat de potentie van Bitcoin en de achterliggende blockchain-technologie bij hem doordrong.

Net binnen
Trending
goudkoorts-man-vindt-klomp-goud-goldrepublic
Man vindt enorme goudklomp van 4,6kg en slaat de jackpot
Magazijnmanager wordt miljonair: crypto investering steeg x1200
Magazijnmanager wordt miljonair: crypto investering steeg x1200
Wat had een €1.000 bitcoin investering in januari je nu opgeleverd?
Wat had een €1.000 bitcoin investering in januari je nu opgeleverd?
crypto-belasting-toezicht
Nederlandse crypto houders opgelet: Belastingdienst gaat strenger optreden
Man koopt goedkoop schilderij, blijkt Rembrandt van €17 miljoen te zijn
Man koopt goedkoop schilderij, blijkt Rembrandt van €17 miljoen te zijn
Advertisement
Advertisement