Simon Bosch Simon Bosch
08/06/2022 11:15 3 min. leestijd
Bijgewerkt op 08/06/2022 11:15

Fortnite crypto is een scam, Epic Games neemt juridische stappen

icon-altcoins
Altcoin nieuws
Fortnite crypto is een scam, Epic Games neemt juridische stappen

Foto: Pryimak Anastasiia/Shutterstock

Het populaire computerspel Fortnite lijkt nu een eigen cryptocurrency te hebben,  althans het project gebruikt dezelfde naam en afbeeldingen als het spel. Het spel en de crypto hebben echter niets met elkaar te maken, en daarom neemt de uitgever, Epic Games, juridische stappen.

Start gratis met crypto 📈: Alle Nederlanders krijgen in maart €20,- gratis crypto
  • Advertentie
  • Bitvavo

Er bestaat geen Fortnite crypto

De token heet, net als het spel, fortnite (FNT) en zou eind 2021 zijn ontwikkeld. Epic CEO Tim Sweeney verklaart op Twitter dat Fortnite geen officiële crypto heeft, en dat de Twitter-accounts die de token promoten, oplichters zijn. Ook snapt de topman niet dat er plekken (lees: exchanges) zijn waar de crypto aangeboden wordt, al was het niet mogelijk om de crypto op de grote exchanges te kopen.

Een snelle zoektocht leidt ons naar Fortnite Token op de Binance Smart Chain. De cryptovaluta heeft een supply van maar liefst 10 miljard FNT tokens, maar de totale marktwaarde is inmiddels al gedaald naar 0 dollar. Het ecosysteem heeft zelfs een vrij professioneel uitziende website en Twitter-account. Het Twitter-account FNT SWAP lijkt ook onderdeel te zijn van de scam.

Het Twitteraccount van de FNT crypto verdedigde zich in eerste instantie tegen Sweeney en ontkende dat het om een scam ging. Sweeney reageerde daarop dat het crypto-project inbreuk maakt op intellectueel eigendom en handelsmerken zonder toestemming. Hij benadrukt aan zijn grote hoeveelheid volgers dat de advocaten van Epic Games actie ondernemen. Het Twitteraccount van FNT is inmiddels verwijderd.

Advertentie

Gaming steeds groter onderdeel van crypto

Het is niet bepaald de eerste keer dat gaming een speciale categorie is binnen crypto. Sterker nog, inmiddels is het een hele tak op zichzelf. Eerder deze week schreven we nog hoe de eerste game met NFT’s in de Epic Games Store terecht is gekomen. Het spel wordt uitgegeven door Gala Games. Gala maakt hiervoor gebruik van de Ethereum (ETH) blockchain.

Het ligt voor de hand dat de grens tussen crypto en gaming steeds vager wordt in de toekomst. Dat betekent dat je in de toekomst vermoedelijk items en loot binnen games kunt verkopen voor écht geld, en niet alleen voor in-game valuta. Dat lijkt in elk geval de belofte te zijn van uitgevers wanneer ze NFT’s willen introduceren. Dan zou je nog gemakkelijker met gaming je brood kunnen verdienen. Wel opgeven bij de Belastingdienst natuurlijk. De gaming community is hier echter zeer sceptisch over, zij zien de komst van NFT’s als nog een manier voor deze uitgevers om hun klanten uit te buiten.

Deel dit artikel
Simon Bosch

Simon is fanatiek macro-analist en doet grondig onderzoek naar alles waar de meeste mensen juist niet naar willen kijken. Alles in de financiële, maatschappelijke en geopolitieke wereld met twee kanten is interessant genoeg om te onderzoeken. Als een onderwerp geen twee kanten heeft, dan is er dringend een sceptische blik nodig — onderwerpen zonder twee kanten bestaan niet. De wereld is kapot, en hij is ervan overtuigd dat crypto een deel van de oplossing kan vormen.

Net binnen
Trending
Bitcoin crasht naar $8.900 op grote cryptobeurs, markt zit vol vragen
Bitcoin crasht naar $8.900 op grote cryptobeurs, markt zit vol vragen
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Cryptokoers crasht bijna 100% na desastreuze aanval op netwerk
Cryptokoers crasht bijna 100% na desastreuze aanval op netwerk
Bitcoin's nieuwe record is historisch signaal voor verdere stijging
Gloednieuwe crypto schiet door het dak en stijgt 1100% & trekt aandacht
Kleine crypto stijgt 170% op Bitvavo, stoot bitcoin van troon
Kleine crypto stijgt 170% op Bitvavo, stoot bitcoin van troon
Advertentie
Advertentie