Erik Juffermans Erik Juffermans
02/10/2023 05:00 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 02/10/2023 05:00

Gelekte berichten tonen Terra (LUNA) oprichters’ duistere plannen

icon-altcoins
Altcoin nieuws
Gelekte berichten tonen Terra (LUNA) oprichters' duistere plannen

Foto: TY Lim / Shutterstock.com

De Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) heeft berichten gelekt tussen Do Kwon, oprichter van Terra (LUNA), en medeoprichter Daniel Shin. De berichten zijn van 2019, en belichten nogmaals de malafide praktijken die zich achter de schermen bij Terra afspeelden. Vorig jaar implodeerde het Terra ecosysteem en miljarden verdampten.

🔔 Vandaag: Alle Nederlanders crypto-bezitters krijgen €60 gratis goud
  • Advertentie
  • GoldRepublic

De plannen van de Terra (LUNA) oprichters

Shin is ook de oprichter van Chai, een betalingsdienst. In de berichten hebben de twee het over het genereren van neppe Chai transacties op de Terra blockchain om op deze wijze fees te innen die ze zelf kunnen gebruiken. Do Kwon zei destijds het volgende:

“Ik kan gewoon neppe transacties maken die er echt uitzien. Deze genereren fees. We laten dit langzaam teruglopen wanneer Chai gaat groeien.”

Aldus Do Kwon. Shin was niet meteen overtuigd en uitte zijn zorgen. “Wat als mensen erachter komen dat het nep is,” vroeg hij. 

“Respect voor degene die kunnen bewijzen dat het nep is. Want ik ga m’n best doen om ervoor te zorgen dat het niet te onderscheiden is. Ik zal niks zeggen als jij niks zegt.”

Aldus het antwoord van Do Kwon. Uiteindelijk ging Shin overstag en het duo besloot Do Kwon’s plan eerst op een kleinere schaal te gaan testen. Datzelfde jaar gingen Terra en Chai een samenwerking aan. Met deze samenwerking kon Chai transacties verwerken met behulp van de Terra blockchain.

De SEC meent dat investeerders miljoen dollars aan Terra (LUNA) tokens kochten in de veronderstelling dat de Chai transacties daadwerkelijk op de Terra blockchain werden verwerkt. Deze transacties waren hoogstwaarschijnlijk allemaal nep. Hoewel de samenwerking tussen Terra en Chai in 2020 al eindigde, duurde deze samenwerking volgens de SEC lang genoeg om de malafide praktijken tot werking te kunnen brengen.

Hoe gaat het met Do Kwon?

Momenteel zit Do Kwon vast in Montenegro. Hij werd daar eerder dit jaar in maart opgepakt na een lange klopjacht. Hij probeerde destijds met valse paspoorten naar Dubai af te reizen in een privéjet. De autoriteiten in Montenegro staken hier een stokje voor. In juni werd hij veroordeeld tot vier maanden cel wegens het vervalsen van papieren.

De Verenigde Staten, Singapore en zijn thuisland Zuid-Korea zouden hem ook graag willen veroordelen. De aanklachten die hem in deze landen boven het hoofd hangen zijn vele malen serieuzer.

Deel dit artikel
Erik Juffermans

Met een politieke en culturele achtergrond is Erik geïnteresseerd in het grote plaatje. Wat zijn bijvoorbeeld de raakvlakken van crypto-assets met de globale politiek en het economische klimaat? Cryptocurrencies hebben volgens Erik de potentie om de wereld beter en eerlijker te maken, maar er zijn fascinerende en complexe obstakels.

Net binnen
Trending
goudkoorts-man-vindt-klomp-goud-goldrepublic
Man vindt enorme goudklomp van 4,6kg en slaat de jackpot
Magazijnmanager wordt miljonair: crypto investering steeg x1200
Magazijnmanager wordt miljonair: crypto investering steeg x1200
crypto-belasting-toezicht
Nederlandse crypto houders opgelet: Belastingdienst gaat strenger optreden
Man koopt goedkoop schilderij, blijkt Rembrandt van €17 miljoen te zijn
Man koopt goedkoop schilderij, blijkt Rembrandt van €17 miljoen te zijn
eddy-crypto-miljonair-tiener
Crypto-miljonair Eddy begon met €93 op 15-jarige leeftijd
Advertisement
Advertisement