Timo Bult Timo Bult
19/08/2020 18:55 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 19/08/2020 18:55

Groeit DeFi daadwerkelijk met miljarden aan nieuw geld? Dit onderzoek zegt van niet

icon-altcoins
Altcoin nieuws
Groeit DeFi daadwerkelijk met miljarden aan nieuw geld? Dit onderzoek zegt van niet

Decentralized Finance, beter bekend als DeFi, is de afgelopen tijd steeds vaker in het nieuws gekomen. De sector omtrent gedecentraliseerde financiële producten explodeerde de afgelopen maanden behoorlijk, zo bleek uit de stijgende waarde die in dergelijke producten vast is gezet. Maar is deze toename het gevolg van enorme hoeveelheden nieuw binnenstromend geld?
DeFi is voor vele misschien een vaag begrip. In essentie is het de sector die draait om gedecentraliseerde financiële producten. Denk bijvoorbeeld aan leningen en gedecentraliseerde exchanges. Het is bij deze producten geen centrale partij, zoals Binance, die de boel regelt. Bij DeFi verloopt alles automatisch zonder een centrale “machthebber.”
Wat de hype rondom DeFi versnelt is de enorme waarde die in deze protocollen zit vergrendeld. Dit kunnen tegoeden zijn van iemand die handelt op een gedecentraliseerde exchange, of tokens die zijn vastgezet als onderpand voor een lening. Dit gegeven heet de total dollar value locked (TVL) statistiek.
De TVL brak de afgelopen maanden record na record. Eergisteren nog werd de $6 miljard doorbroken. Maar is dit daadwerkelijk het gevolg van investeerders die miljarden deze opkomende industrie inpompen?
DappRadar denkt van niet. Uit een door het analyse-bedrijf gepubliceerd onderzoek blijkt namelijk dat 75% van de toename van de TVL het resultaat is van de stijgende cryptocurrency koersen.


Gebruikers van bijvoorbeeld MakerDAO, een van de grootste DeFi-protocollen, kunnen ethereum (ETH), wrapped bitcoin (WBTC) en Maker (MKR) vergrendelen. Alle drie de cryptocurrencies zagen de afgelopen tijd een flinke toename in prijs en dus lijkt het alsof de vergrendelde waarde enorm is toegenomen. DappReview concludeert:

“Alle 3 de tokens kregen te maken met een waardestijging binnen de periode van 30 dagen. Het roept de vraag op, hoe uitgebreid de tokenprijs de TVL-maatstaf heeft beïnvloed, […] TVL in dollars kan een vertekend beeld geven van de categorie-ontwikkeling.”

Deel dit artikel
Timo Bult

Eindredacteur Timo kwam, nadat hij in de begindagen van cryptocurrency er al wat van mee meekreeg, voor het eerst echt in aanraking met de achterliggende blockchain-technologie toen hij voor een groot Fins accountancybedrijf onderzoek deed naar de toepasbaarheid van blockchain voor financiële bedrijven. Later schreef hij zijn Master’s thesis over NFT’s in games.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Advertentie
Advertentie