Kevin Schijven Kevin Schijven
14/02/2020 11:15 3 min. leestijd
Bijgewerkt op 14/02/2020 11:15

IOTA (MIOTA) netwerk stilgelegd na diefstal uit Trinity wallets, onderzoek loopt nog

Nieuws
IOTA (MIOTA) netwerk stilgelegd na diefstal uit Trinity wallets, onderzoek loopt nog

Het IOTA (MIOTA) netwerk ligt momenteel plat. Nadat meerdere gebruikers gemeld hadden dat er cryptocurrency uit hun Trinity wallets gestolen is, heeft de IOTA Foundation besloten om het netwerk tijdelijk stil te leggen.

Momenteel werkt IOTA samen met experts op het gebied van wetshandhaving en cybersecurity om een gecoördineerde aanval te onderzoeken die heeft geresulteerd in gestolen fondsen. Om gebruikers te beschermen, hebben we de Coördinator onderbroken en gebruikers geadviseerd om Trinity niet te openen tot nader order.

Aldus de IOTA Foundation op 13 februari. Nadat een aantal gebruikers melding deden van “gestolen fondsen” had de IOTA Foundation de Coördinator uitgezet, een zogenaamde node van het netwerk. Tevens raadt het bedrijf gebruikers aan om niet hun Trinity wallets te openen.
De IOTA Foundation meldt dat het nu al zijn focus richt op het onderzoek omtrent de diefstal. Tot dusver concludeert de Foundation dat de dieven wallet keys hebben gestolen, maar het onderzoekt nog op welke manier dat is gebeurd. Er zouden minstens 10 slachtoffers bekend zijn en ze hebben allemaal recentelijk hun Trinity wallet gebruikt. De helft van de slachtoffers zou al contact opgenomen hebben met de IOTA Foundation.

We zullen een volledig transparant rapport delen van alle gebeurtenissen zodra dit onderzoek is afgerond, voor nu beperken we de informatie die we delen om de aanvallers geen extra inzichten te geven. We kunnen andere scenario’s niet uitsluiten, de gevonden informatie is niet doorslaggevend.

IOTA is een van de weinige cryptocurrencies op de markt dat niet op een blockchain draait. IOTA draait op een soort validatie algoritme genaamd “Tangle” dat gebruik maakt van een Directed Acyclic Graph (DAG) model. Volgens het bedrijf moet dit voor snellere en veiligere transacties zorgen.
Echter zijn er binnen de gemeenschap zorgen dat het IOTA netwerk te gecentraliseerd is. Deze Coordinator node zou eigenlijk vorig jaar verwijderd worden van het netwerk, maar dat is uiteindelijk niet gebeurd. Ook nu wordt er sceptisch gereageerd op het nieuws dat IOTA de macht heeft om simpelweg het netwerk even uit te zetten.
Vorige week was er ook al drama binnen de IOTA-community. Een van de medeoprichters en ontwikkelaars van het project stapt wellicht naar de rechter. Hij beweert dat hij recht heeft op de helft van de IOTA die het bedrijf in bezit heeft.
Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws? Abonneer je dan op onze push-berichten, Facebook– of Twitter. Meediscussiëren? Meld je dan aan voor ons Telegram kanaal.

Deel dit artikel
Kevin Schijven

Redacteur Kevin hoorde voor het eerst over Bitcoin via WikiLeaks. “Interessant!” dacht hij nog, maar het duurde toch nog een aantal jaar én vergde wat verdieping voordat de potentie van Bitcoin en de achterliggende blockchain-technologie bij hem doordrong.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Crypto ontbijt: Bitcoin kosten dalen, miners kiezen AI, FTX verkoopt solana
Bitcoin whale ontwaakt na 14 jaar met 90.000.000% winst vlak voor halving
Advertentie
Advertentie