Ivo Melchers Ivo Melchers
03/08/2023 12:00 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 03/08/2023 12:00

Litecoin halving succesvol: waarom daalt de koers?

icon-altcoins
Altcoin nieuws
Litecoin bereikt indrukwekkende mijlpaal: 5 miljoen sterke houders

Foto: Shutterstock/Maurice NORBERT

Het belangrijke halving-evenement vond gisteren plaats op het Litecoin (LTC) netwerk. Litecoin is, vergelijkbaar met Bitcoin (BTC), een Proof-of-Work (PoW) netwerk dat grofweg iedere vier jaar de beloningen voor miners halveert. Het toevoegen van een nieuw transactieblok levert sinds gisteren 6,25 LTC in plaats van 12,5 LTC op, wat de schaarste van de altcoin vanzelfsprekend ten goede komt. Desondanks staat de litecoin koers met bijna 6 procent in het rood over de afgelopen 24 uur. Wat is de logica hierachter?

Crypto Ontbijt: Massale stroom bij Ethereum-ETF’s, Cardano klaar voor update
Crypto Ontbijt: Massale stroom bij Ethereum-ETF's, Cardano klaar voor update

Litecoin: sell the news

Het is een bekend fenomeen binnen het investeringslandschap: ‘buy the rumour, sell the news’. Het verwijst naar de prijsstijging die optreedt wanneer een gebeurtenis naar verwachting in de toekomst zal plaatsvinden. Wanneer het nieuws wordt bevestigd kiezen mensen echter vaak eieren voor hun geld. De markt prijst het nieuws als het ware in en dus is de opwaartse potentie op het moment dat het ‘officieel’ wordt gelimiteerd. Vaak heeft het gezegde betrekking op geruchten, maar de halving van Litecoin is ook een mooi voorbeeld.

Nu was het eigenlijk wel zeker dat de block reward gisteren gehalveerd zouden worden, aangezien er in de code geprogrammeerd staat dat het iedere 840.000 transactieblokken plaatsvindt. Desondanks besluiten nog steeds veel investeerders om hun munten te verkopen. De LTC koers staat namelijk met bijna 6 procent onder water in de afgelopen dag en komt momenteel uit op 86 dollar. Het is zelfs de nummer 3 wat betreft hardste dalers op CoinMarketCap.

Litecoin halving

Litecoin kan beschouwd worden als een van de oude rotsen binnen de crypto wereld. In 2011 werd het netwerk opgericht door Charlie Lee om Bitcoin aan te vullen. Het is dan ook gebaseerd op de open-source codebase van Bitcoin en heeft veel overeenkomsten. Het wordt niet voor niets ook wel ‘het digitale zilver’ genoemd terwijl Bitcoin juist vaak de bijnaam van ‘het digitale goud’ krijgt toegeworpen.

De halving vond gisteren plaats toen block 2.520.000 werd bereikt. Simpel gezegd betekent het dat het aantal nieuwe in omloop gebrachte munten met 50 procent is gedaald. Iedere 2,5 minuut wordt er een nieuw transactieblok gemined op de Litecoin blockchain en als gevolg gaan miners er met de beloning én transactiekosten vandoor. Iedere 2,5 minuut zal er vanaf nu dus 6,25 minder LTC in omloop worden gebracht dan voorheen.

 

Deel dit artikel
Ivo Melchers

Ivo Melchers is sinds oktober 2022 actief bij Crypto Insiders. Met een bachelor in psychologie, gespecialiseerd in economische psychologie, en een jaar ervaring als fulltime crypto-redacteur, schrijft Ivo met passie over de cryptomarkt. Hij wil Nederlanders helpen de complexe cryptowereld te begrijpen en verstandige investeringskeuzes te maken. Zijn grote interesse in journalistiek en crypto werd met name gewekt door de vorige bullmarket.

Net binnen
Trending
bekende-nederlander-verliest-crypto-vermogen-wilfred-genee
Bekende Nederlander verliest vermogen aan Bitcoin, ‘slechtste week ooit’
Dit is hoe iedereen (zonder stress) winst kan maken op de cryptomarkt
Dit is hoe iedereen (zonder stress) winst kan maken op de cryptomarkt
Bitcoin stormt mogelijk op perfect economische scenario af
Bitcoin stormt mogelijk op perfect economisch scenario af
Fetch.ai (FET) kan met 85% exploderen na langverwachte AI-fusie
Fetch.ai (FET) kan met 85% exploderen na langverwachte AI-fusie
Grote leegloop bij bitcoin miners op komst, zegt bankgigant JPMorgan
Bitcoin stijging zal van korte duur zijn, volgens mega-bank
Advertentie

Trending Altcoin nieuws

Afgelopen 2 jaar wekelijks €25 aan solana kopen: het bizarre resultaat
Afgelopen 2 jaar wekelijks €25 aan solana kopen: het bizarre resultaat
Duizenden euro’s winst met €25 per week aan dogecoin - bewezen aanpak
Duizenden euro’s winst met €25 per week aan dogecoin – bewezen aanpak
Waarom BlackRock plots tienduizenden dollars aan meme crypto bezit
Solana memecoin explodeert 7.100%: Experts waarschuwen voor risico’s
Advertentie