Ivo Melchers Ivo Melchers
03/08/2023 12:00 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 03/08/2023 12:00

Litecoin halving succesvol: waarom daalt de koers?

icon-altcoins
Altcoin nieuws
Litecoin bereikt indrukwekkende mijlpaal: 5 miljoen sterke houders

Foto: Shutterstock/Maurice NORBERT

Het belangrijke halving-evenement vond gisteren plaats op het Litecoin (LTC) netwerk. Litecoin is, vergelijkbaar met Bitcoin (BTC), een Proof-of-Work (PoW) netwerk dat grofweg iedere vier jaar de beloningen voor miners halveert. Het toevoegen van een nieuw transactieblok levert sinds gisteren 6,25 LTC in plaats van 12,5 LTC op, wat de schaarste van de altcoin vanzelfsprekend ten goede komt. Desondanks staat de litecoin koers met bijna 6 procent in het rood over de afgelopen 24 uur. Wat is de logica hierachter?

🚀 Alle Nederlanders krijgen 1.5 miljoen PEPE gratis van Nederlands platform
  • Advertentie
  • Anycoin Direct

Litecoin: sell the news

Het is een bekend fenomeen binnen het investeringslandschap: ‘buy the rumour, sell the news’. Het verwijst naar de prijsstijging die optreedt wanneer een gebeurtenis naar verwachting in de toekomst zal plaatsvinden. Wanneer het nieuws wordt bevestigd kiezen mensen echter vaak eieren voor hun geld. De markt prijst het nieuws als het ware in en dus is de opwaartse potentie op het moment dat het ‘officieel’ wordt gelimiteerd. Vaak heeft het gezegde betrekking op geruchten, maar de halving van Litecoin is ook een mooi voorbeeld.

Nu was het eigenlijk wel zeker dat de block reward gisteren gehalveerd zouden worden, aangezien er in de code geprogrammeerd staat dat het iedere 840.000 transactieblokken plaatsvindt. Desondanks besluiten nog steeds veel investeerders om hun munten te verkopen. De LTC koers staat namelijk met bijna 6 procent onder water in de afgelopen dag en komt momenteel uit op 86 dollar. Het is zelfs de nummer 3 wat betreft hardste dalers op CoinMarketCap.

Litecoin halving

Litecoin kan beschouwd worden als een van de oude rotsen binnen de crypto wereld. In 2011 werd het netwerk opgericht door Charlie Lee om Bitcoin aan te vullen. Het is dan ook gebaseerd op de open-source codebase van Bitcoin en heeft veel overeenkomsten. Het wordt niet voor niets ook wel ‘het digitale zilver’ genoemd terwijl Bitcoin juist vaak de bijnaam van ‘het digitale goud’ krijgt toegeworpen.

De halving vond gisteren plaats toen block 2.520.000 werd bereikt. Simpel gezegd betekent het dat het aantal nieuwe in omloop gebrachte munten met 50 procent is gedaald. Iedere 2,5 minuut wordt er een nieuw transactieblok gemined op de Litecoin blockchain en als gevolg gaan miners er met de beloning én transactiekosten vandoor. Iedere 2,5 minuut zal er vanaf nu dus 6,25 minder LTC in omloop worden gebracht dan voorheen.

 

Deel dit artikel
Ivo Melchers

Ivo is zich sinds begin 2021 volop gaan verdiepen in de wereld van cryptocurrencies en de blockchain-technologie. Er ging een hele nieuwe wereld voor hem open en hoe meer hij ging begrijpen, des te meer potentie hij begon te zien in de onderliggende blockchain-technologie. Sinds de eerste dag dat hij in aanraking kwam met cryptocurrencies is hij nooit meer gestopt met het leren hierover. Ook zit Ivo in het laatste jaar van zijn bachelor ‘Economic Psychology’ op de universiteit in Tilburg en gaat hij volgend jaar een aansluitende master doen in dit interessante gebied.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto ontbijt: Bitcoin kosten dalen, miners kiezen AI, FTX verkoopt solana
Bitcoin whale ontwaakt na 14 jaar met 90.000.000% winst vlak voor halving
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Bitcoin stijgt hard voorbij $72.000, markt reageert explosief
Nieuwe cryptomunt ontploft en klimt met 231% op eerste handelsdag
Advertentie
Advertentie