Max Max
28/10/2023 15:29 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 28/10/2023 14:27

Nieuw onderzoek toont alarmerende trend in de crypto wereld 

icon-altcoins
Altcoin nieuws
Crypto exchange stopgezet na inbreuk, medewerker mogelijk betrokken

Foto: Maksim Shmeljov/Shutterstock

Hacks en scams komen in alle vormen en maten voor in de crypto wereld, maar er is één strategie die er met kop en schouders bovenuit springt, genaamd een ‘rug pull’, of ‘exit scam.’

Projecten ontvangen geld van de investeerders, vervolgens trekt het team de stekker eruit en gaat er stiekem vandoor met het geld van de investeerders. Nietsvermoedende investeerders worden achtergelaten met enorme verliezen.

🚀 Nederlandse exchange viert aankomende bullmarkt: iedereen €20,- gratis crypto
  • Advertentie
  • Bitvavo

Een enorme groei aan rug pulls in crypto

In een onderzoek gedaan door het bedrijf Hacken komen schokkende cijfers naar voren. In het derde kwartaal van het jaar 2023 waren maar liefst 65,1% van de oplichtingen ‘rug pulls’. In totaal kwam dit neer op een bizar bedrag van 682 miljoen euro.

Dit is een forse stijging ten opzichte van een kwartaal eerder, waar het totale gestolen bedrag neerkwam op 352 miljoen euro. Wat opvalt, is dat het aantal hacks in het derde kwartaal daalde van 131 naar 117 hacks, maar dat de grootte van de hacks aanzienlijk toenam.

De groei van deze manier van oplichting is mede te danken aan het gemak waarmee een token binnen de crypto wereld gecreëerd kan worden. Binnen een aantal stappen is een token gecreëerd waardoor dit fenomeen nog steeds vaak voorkomt.

Deze vorm van oplichting komt veelvuldig voor omdat beleggers regelmatig in crypto investeren uit ‘Fear of Missing Out’ (FOMO) zonder zich in het project te verdiepen.

Waarschuwingssignalen van een rug pull

Waarschuwingsseinen in de crypto wereld, ook wel ‘red flags’ genoemd, kunnen ervoor zorgen dat je geen slachtoffer wordt van een zogeheten rug pull. Projecten waarbij het achterliggende team niet bekend is, kan een potentiële red flag zijn.

Ook is het erg belangrijk dat het team een openbare audit heeft doorstaan, waarbij een onafhankelijke partij het desbetreffende project goed of fout keurt. In het onderzoek constateert Hacken dat slechts 12 van de 78 rug pulls, een audit had ondergaan.

Deel dit artikel
Net binnen
Trending
Belastingaangifte komt eraan: bereid je voor op deze 6 aanpassingen
Belastingaangifte komt eraan: bereid je voor op deze 6 aanpassingen
Man wint €314 miljoen maar kan fluiten naar fortuin, loterij weigert uitbetaling
Man wint €314 miljoen in loterij maar kan fluiten naar fortuin
Meer belastingvrij inkomen in 2024: dit krijg je nu extra per maand
Meer belastingvrij inkomen in 2024: dit krijg je nu extra per maand
Zoveel belasting betaal jij in 2024 over €100.000 aan bitcoin
Zoveel belasting betaal jij in 2024 over €100.000 aan bitcoin
Bitcoin dit jaar naar $150.000, financieel expert legt uit waarom
Bitcoin ontploft en trekt de hele cryptomarkt mee omhoog
Advertentie
Advertentie