Kevin Schijven Kevin Schijven
06/07/2021 16:04 3 min. leestijd
Bijgewerkt op 06/07/2021 16:04

Populaire YouTuber beschuldigd van grote pump & dump scam met million (MM) token

icon-altcoins
Altcoin nieuws
Populaire YouTuber beschuldigd van grote pump & dump scam met million (MM) token

Patrick Shyu, beter bekend als de populaire YouTuber TechLead, lanceerde onlangs een nieuwe cryptocurrency: million (MM) token. Echter wordt hij nu beschuldigd van het opzetten van een zogeheten pump & dump scam.

De million token lanceerde afgelopen weekend en werd via een zogeheten initial DEX offering (IDO) verkocht. Een IDO lijkt op een initial coin offering (ICO) of initial exchange offering (IEO) en is soort voorverkoop van tokens ter financiering van een project. Een IDO speelt geheel af op een gedecentraliseerde exchange, of DEX. In dit geval is dat Uniswap, de populairste DEX op Ethereum.

De million token heeft een vast aanbod van 1 miljoen tokens die gekoppeld zijn aan de USDC stablecoin. De 1 miljoen tokens worden ondersteund door $1 miljoen aan reserves. Shya maakte veel reclame voor zijn nieuwe crypto onder zijn 1,1 miljoen volgers op YouTube.

Kort na de lancering van de nieuwe crypto schoot de prijs van MM in enkele dagen dan ook hard omhoog. De prijs steeg met maar liefst 3.500% van $1 naar een piek rond $36. Dat was echter van korte duur want kort daarna stortte de prijs met meer dan 60% weer in.

Vervolgens werd Shya beschuldigd van het plegen van een zogeheten rug pull, dat is wanneer de eigenaar van een project met het geld ervandoor gaat. Twitteraar ‘DCF GOD’ meldt dat Shya dit doet door liquiditeit stiekem uit het project te trekken:

https://twitter.com/dcfgod/status/1411633183708401666

“Door liquiditeit weg te nemen en niet te verkopen, verkoopt hij in feite zonder te ‘verkopen’. Op deze manier hoeft hij de gemeenschap niet te vertellen dat hij heeft verkocht terwijl zij allemaal kochten, maar hoeft hij zich alleen aan zijn aanvankelijke belofte te houden om 1 miljoen USD aan liquiditeit te behouden.”

Shya verdedigt zichzelf door de beschuldigingen fear, & uncertainy & doubt (FUD) te noemen en beweert dat dit is hoe liquiditeit werkt in Uniswap v3. Daarop antwoordt de populaire crypto Twitteraar ChainLinkGod het volgende:

“Je hebt zijn kernpunt volledig gemist, je hebt een “snel rijk worden” plan gemaakt zodat je op je volgers kunt dumpen. Je hebt liquiditeit toegevoegd wanneer de prijs laag was en verwijderd wanneer de prijs hoog was en profiteerde van het verschil in USDC. Realiseer je je dat alle gegevens on-chain staan?”

Shya verdedigt zich weer in een YouTube video waarin hij beweert dat de tokens geen investering zijn, maar eerder een soort “sociaal experiment net als dogecoin.”

https://twitter.com/dcfgod/status/1412152577987383299

Deel dit artikel
Kevin Schijven

Redacteur Kevin hoorde voor het eerst over Bitcoin via WikiLeaks. “Interessant!” dacht hij nog, maar het duurde toch nog een aantal jaar én vergde wat verdieping voordat de potentie van Bitcoin en de achterliggende blockchain-technologie bij hem doordrong.

Net binnen
Trending
Man wint €314 miljoen maar kan fluiten naar fortuin, loterij weigert uitbetaling
Man wint €314 miljoen in loterij maar kan fluiten naar fortuin
Zoveel belasting betaal jij in 2024 over €100.000 aan bitcoin
Zoveel belasting betaal jij in 2024 over €100.000 aan bitcoin
Bitcoin dit jaar naar $150.000, financieel expert legt uit waarom
Bitcoin ontploft en trekt de hele cryptomarkt mee omhoog
Cryptokoers crasht bijna 100% na desastreuze aanval op netwerk
Cryptokoers crasht bijna 100% na desastreuze aanval op netwerk
Kleine crypto stijgt 170% op Bitvavo, stoot bitcoin van troon
Kleine crypto stijgt 170% op Bitvavo, stoot bitcoin van troon
Advertentie
Advertentie