Rico Engelbarts
10/07/2018 10:51 3 min. leestijd
Bijgewerkt op 10/07/2018 10:51

Tezos ervaart grootste daling onder de grootste currencies

icon-altcoins
Altcoin nieuws
tezos_ervaart_grootste_daling_onder_cryptocurrencies

Sinds het een jaar geleden bij een recordbrekende ICO $232 miljoen ophaalde, heeft het fortuin van Tezos het zwaar te verduren gehad, na een reeks ongelukkige gebeurtenissen waaronder gênante juridische gevechten, regelgevingskwesties, ontevreden gemeenschapsleden en verdeeldheid onder het bestuur. Tegen deze achtergrond is de prijs, die in december 2017 ooit werd aangekondigd als een potentiële uitdager voor Bitcoin met een piek van de token-prijs voor $10,51, waarvan in juli 2018 slechts $2,31 van over is gebleven.
Dit enorme waardeverlies, een daling van 78%, maakt Tezos de grootste verliezer in de periode vanaf december 2017, onder de de 20 grootste cryptocurrencies, waaronder Bitcoin (BTC), Ethereum (ETH), Bitcoin Cash (BCH), Litecoin (LTC) en anderen. Alleen al in de afgelopen week zag Tezos haar prijs dalen met maar liefst 69%, wat veroorzaakt werd door de verkoopdruk onder angstige ICO-beleggers die al langer dan een jaar geen toegang hebben tot hun beleggingen.

Start gratis met crypto 📈: Alle Nederlanders krijgen hier €10,- gratis crypto
  • Advertentie
  • Bitvavo

Record-ICO en de daaropvolgende problemen

Destijds brak Tezos bestaande ICO fondsenwervings-records en haalde het $232 miljoen op met de belofte om ‘s werelds eerste “self-amending” cryptocurrency te worden. Het ging echter snel mis na een reeks geschillen over openbaar bestuur, ontslagen, een collectieve rechtszaak en een oordeel van de Securities and Exchange Commission (SEC) dat de ICO niet vrijgesteld zou worden van het “Regulation D” rapportagekader voor effecten, van de commissie.
Voor het grootste gedeelte van het afgelopen jaar heeft Tezos moeite gehad zich een weg te banen door vertragingen en uiteindelijk live te gaan, te midden van steeds minder tevreden beleggers. Vanaf de hoogte van $10,51 december 2017 daalde de XTZ token-prijs begin januari met meer dan 50% tot $4,84, wat de beweging van de ruimere markt weerspiegelde. Voorafgaand aan de officiële lancering en exchange listing op 1 juli 2018, werd het voor ongeveer $4,00 verhandeld, maar zodra XTZ daadwerkelijk live ging op de Gate.io-exchange, daalde dit snel naar $1,99, om uiteindelijk op 6 juli een dieptepunt van $1,22 te bereiken.
De verklaring hiervoor was dat verschillende ICO-beleggers het gewoon beu waren te moeten wachten om toegang te krijgen tot hun fondsen, en ze maakten gebruik van de eerste kans om hun XTZ te verkopen, na meer dan een jaar gewacht te moeten hebben om dat te doen. Bovendien was de listing van XTZ exclusief voor Gate.io, wat resulteerde in een relatief laag transactievolume omdat het niet elders voor handel beschikbaar was. Het effect hiervan was dat een relatief klein aantal transacties de prijs aanzienlijk verslechterden, een probleem dat opgelost zou kunnen worden door gelist te worden op andere exchanges.

Advertentie

Positieve kanten voor XTZ

Het is echter niet alleen maar kommer en kwel voor de investeerders. Op 8 juli, maakt XTZ een sprong van 100% binnen 48 uur naar $2,45 en is sindsdien stabiel gebleven rond die prijs. Marktindicatoren blijven over het algemeen positief voor XTZ, dat na het uitblijven van de fondsen en een reeks juridische en marktontwikkelingen nog steeds handelt op een prijsniveau dat beduidend hoger is dan de ICO-prijs van het token. Aangeboden voor $0,47 tijdens de ICO, vertegenwoordigt de huidige XTZ van $2,31 een goed rendement van 491% van de investering.
Ondanks dat het de slechtst presterende onder de grootste cryptocurrencies is, kan een groot deel van de prijsdaling van XTZ in de context van de prestaties van de ruimere cryptomarkt geplaatst worden. Tussen januari en juli van dit jaar daalde Bitcoin en Ethereum met 66%. In dezelfde periode daalde XTZ van $6,90 naar $2,31; een daling van 66,5%.

Deel dit artikel
Rico Engelbarts

Head of Partnerships Rico kwam in 2013 in aanraking met Bitcoin. Een vriend van hem vertelde hem toentertijd met veel enthousiasme over het decentrale aspect van Bitcoin; een concept wat Rico’s interesse niet meteen wekte.

Net binnen
Trending
Belastingaangifte komt eraan: bereid je voor op deze 6 aanpassingen
Belastingaangifte komt eraan: bereid je voor op deze 6 aanpassingen
Belastingvrij schenken in 2024: dit zijn de nieuwe regels
Belastingvrij schenken in 2024: dit zijn de nieuwe regels
Meer belastingvrij inkomen in 2024: dit krijg je nu extra per maand
Meer belastingvrij inkomen in 2024: dit krijg je nu extra per maand
Crypto houders opgelet: belastingdienst gretig met aanslagen
Crypto houders opgelet: Belastingdienst gretig met aanslagen
bitpanda-crypto-exchange-bitvavo
Grote crypto exchange sluit per 1 februari de deuren in Nederland
Advertentie
Advertentie