Kevin Schijven Kevin Schijven
06/05/2021 15:30 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 06/05/2021 15:30

Uniswap v3 is live, wat betekent dit voor het populaire DeFi platform op Ethereum (ETH)?

icon-altcoins
Altcoin nieuws
Uniswap v3 is live, wat betekent dit voor het populaire DeFi platform op Ethereum (ETH)

Foto: Morrowind/Shutterstock

Uniswap (UNI) v3, de nieuwe langverwachte versie van het populaire decentralized finance (DeFi) platform op Ethereum (ETH), is nu live:

Uniswap is een decentrale cryptocurrency-exchange (DEX) en een zogeheten automated market maker (AMM), wat betekent dat prijzen gebaseerd zijn op een algoritme in plaats van koop- en verkooporders. Gebruikers leveren liquiditeit door ERC-20 tokens vast te zetten en anderen kunnen deze lenen door rente te betalen aan de liquidity providers (LP).

Uniswap v3 heeft als doel om de uitwisseling van tokens veel efficiënter te maken. Het handelsplatform introduceert hiervoor drie nieuwe functies. De belangrijkste is “geconcentreerde liquiditeit.” Hiermee kan een LP bepalen in welke prijsklasse of bereik hun deposito’s worden verhandeld.

Zo kunnen grotere hoeveelheden liquiditeit worden geboden tegen een gewenste prijs. Dat verlaagt het risico en verhoogt het rendement. Naar verluidt zal dit DeFi aantrekkelijker maken voor de whales, oftewel de grote investeerders.

LP posities kunnen geconcentreerd worden in een enkele pool, die vervolgens “getokeniseerd” worden als een non-fungible token (NFT). Uniswap oprichter Hayden Adams meldt dat hij de trotse eigenaar van de eerste v3 NFT is:

Daarnaast introduceert v3 flexible fees, oftewel meer vergoedingsniveaus zodat handelaren hun risico kunnen bepalen voor volatiele activa. Ten slotte worden zogeheten oracles, diensten die prijsgegevens leveren aan het platform, goedkoper, sneller en gemakkelijker om te gebruiken.

Ondanks de hoge verwachtingen omtrent v3, gaat de lancering niet gepaard met vuurwerk. Dat is terug te zien aan de UNI koers die vandaag 5% in de min staat en volgens DeFiLlama en DeFiPulse is ook de total value locked (TVL), of het totaal vergrendelde bedrag, in het platform vandaag omlaag.

Dat heeft wellicht te maken dat veel partijen nog niet zijn overgestapt van v2 naar v3. Ook zou de lancering van layer-2 schalingsoplossing Optimism en Ethereum-update EIP-1559 een grote boost aan Uniswap v3 moeten geven door kosten verder omlaag te brengen. Deze staan gepland voor de zomer.

Deel dit artikel
Kevin Schijven

Redacteur Kevin hoorde voor het eerst over Bitcoin via WikiLeaks. “Interessant!” dacht hij nog, maar het duurde toch nog een aantal jaar én vergde wat verdieping voordat de potentie van Bitcoin en de achterliggende blockchain-technologie bij hem doordrong.

Net binnen
Trending
Bitcoin crasht naar $8.900 op grote cryptobeurs, markt zit vol vragen
Bitcoin crasht naar $8.900 op grote cryptobeurs, markt zit vol vragen
Cryptokoers crasht bijna 100% na desastreuze aanval op netwerk
Cryptokoers crasht bijna 100% na desastreuze aanval op netwerk
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin's nieuwe record is historisch signaal voor verdere stijging
Gloednieuwe crypto schiet door het dak en stijgt 1100% & trekt aandacht
Kleine crypto stijgt 170% op Bitvavo, stoot bitcoin van troon
Kleine crypto stijgt 170% op Bitvavo, stoot bitcoin van troon
Advertentie
Advertentie