Simon Bosch Simon Bosch
26/07/2022 15:30 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 07/09/2023 17:53

Tether USDT stablecoin hervindt link met dollar na Terra crash

icon-altcoins
Altcoin nieuws
Tether maakte $700 miljoen winst in vierde kwartaal van 2022 

Foto: DIAMOND VISUALS/Shutterstock

Terra’s UST was niet de enige stablecoin die in mei in de problemen kwam. Ook Trons USDD, de kleinere stablecoin DEI en Tethers USDT ondervonden bijvoorbeeld problemen. USDT verloor zijn ‘peg’ (koppeling) met de Amerikaanse dollar en daalde ongeveer 5% in waarde. Het duurde lang voordat de token weer stabiel werd – dat is namelijk pas deze maand gebeurd. Dat meldt onderzoeker Clara Medalie van Kaiko:

🚀 Nederlanders maken lezers van Crypto Insiders vandaag SHIBA miljonair; pak jouw gratis 1.000.000 SHIB
  • Advertentie
  • Anycoin Direct

Veel risico in USDT

De grootste problemen met USDT, en met stablecoins in het algemeen, zagen in mei het daglicht, toen Terra compleet instortte. Tethers USDT werkte al langer toe naar een herstel van de peg, maar pas pas sinds halverwege deze maand kwam de coin terug in het territorium van een stabiele peg. Daarvoor bleef het 68 dagen lang onder zijn koppeling hangen.

USDT was een lange tijd een controversieel item door onduidelijkheid omtrent het onderpand. Vorige maand schreven we dat een paar hedgefondsen Tether op grote schaal aan het shorten zijn. Deze groep investeerders speculeerden dat USDT nog meer problemen krijgt en nog meer waarde zou verliezen. Als deze investeerders hun zin hadden gekregen, dan had het vertrouwen een zeer grote deuk op kunnen lopen. Dan hadden we wellicht een herhaling van UST’s noodlot gezien.

Dat is duidelijk niet gelukt. Althans, voor nu niet. Wel is de marktkapitalisatie van USDT flink gedaald. Die lag voor de crash van Terra nog boven $83 miljard en ligt momenteel rond $66 miljard. De marktwaarde van Circle’s stablecoin USDC komt met $55 miljard inmiddels in de buurt.

USDT is nu wel stabiel, maar de marktwaarde is sinds mei hard gedaald.
Advertentie

Tether nog steeds controversieel

Tether is niet voor niets een controversieel bedrijf. De stablecoin uitgever heeft nooit een echte audit laten uitvoeren van het onderpand van USDT. Het bedrijf zei onlangs geen obligaties van risicovolle Chinese bedrijven te hebben en ‘geen verlies’ te hebben gemaakt op een lening bij Celsius.

Opvallend is dat Tether zelf ondertussen erg veel vertrouwen lijkt te hebben in zijn ecosysteem. Het is flink aan het uitbreiden, met een nieuwe stablecoin op basis van de Mexicaanse peso (MXN) en door USDT aan te bieden op Polygon en op Tezos. Tether heeft nu zelfs zijn eigen videochat-app die crypto-betalingen ondersteunt.

Deel dit artikel
Simon Bosch

Simon is fanatiek macro-analist en doet grondig onderzoek naar alles waar de meeste mensen juist niet naar willen kijken. Alles in de financiële, maatschappelijke en geopolitieke wereld met twee kanten is interessant genoeg om te onderzoeken. Als een onderwerp geen twee kanten heeft, dan is er dringend een sceptische blik nodig — onderwerpen zonder twee kanten bestaan niet. De wereld is kapot, en hij is ervan overtuigd dat crypto een deel van de oplossing kan vormen.

Net binnen
Trending
Belastingaangifte komt eraan: bereid je voor op deze 6 aanpassingen
Belastingaangifte komt eraan: bereid je voor op deze 6 aanpassingen
Belastingvrij schenken in 2024: dit zijn de nieuwe regels
Belastingvrij schenken in 2024: dit zijn de nieuwe regels
Meer belastingvrij inkomen in 2024: dit krijg je nu extra per maand
Meer belastingvrij inkomen in 2024: dit krijg je nu extra per maand
Crypto houders opgelet: belastingdienst gretig met aanslagen
Crypto houders opgelet: Belastingdienst gretig met aanslagen
bitpanda-crypto-exchange-bitvavo
Grote crypto exchange sluit per 1 februari de deuren in Nederland
Advertentie
Advertentie