Ivo Melchers Ivo Melchers
28/08/2023 11:00 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 28/08/2023 11:00

Van glorie naar ondergang: nieuwe crypto app beleeft rollercoaster

icon-altcoins
Altcoin nieuws
Van glorie naar ondergang: nieuwe crypto app beleeft rollercoaster

Foto: Shutterstock/ Jacob Lund

Friends.tech bracht zichzelf in korte tijd tot de voorgrond van de crypto-industrie. Het gedecentraliseerde social media-netwerk lanceerde zijn bèta-versie op11 augustus en groeide in korte tijd uit tot een razend populaire crypto-applicatie. Er lijkt nu echter een einde te zijn gekomen aan deze hoogtijdagen en veel critici zien de toekomst nu somber in voor de zogenoemde ‘SocialFi’ app.

Bijzondere AI crypto plots weer razend populair, schiet XRP voorbij
  • icon-altcoins
    Altcoin nieuws

Populariteit Ethereum layer-2 app

Friends.tech is een decentrale app, ofwel dApp, dat is gebouwd op Base, het Ethereum (ETH) schalingsnetwerk van Coinbase. Het stelt gebruikers in staat om een soort aandelen te verhandelen van gebruikers op X, voorheen bekend als Twitter. De accounts worden getokeniseerd en bezitters van deze tokens kunnen toegang krijgen tot exclusieve chatkanalen.

Een week geleden verscheen Friends.tech voor het eerst in het crypto nieuws. Het project wist iedereen namelijk te verbazen met indrukwekkende cijfers. Het totale aantal transacties stond na 12 dagen al rond de 2 miljoen en alle servercapaciteit van de app werd toen al in gebruik genomen.

Op 19, 20 en 21 augustus genereerde Friends.tech astronomisch hoge transactiekosten van respectievelijk 1,12 miljoen, 1,42 miljoen en 1,68 miljoen dollar, waarmee het de welbekende decentralized exchange (DEX) UniSwap en zelfs het gehele Bitcoin (BTC) netwerk overtrof.

Advertentie

Instorting crypto project

Sindsdien is het echter bergafwaarts gegaan. Volgens data van DefiLlama produceerde het gisteren in totaal slechts 161.120 dollar aan transactiekosten. In vergelijking tot de piek van 21 augustus betreft dit een daling van maar liefst 90 procent.

Kijkende naar het aantal transacties is een soortgelijk beeld te zien. Uit Dune Analytics-gegevens van Crypto Korio blijkt namelijk dat het aantal transacties vanaf zijn hoogtepunt met 90 procent is gedaald tot iets meer dan 51.000 transacties op 27 augustus. Op 21 augustus werd er een piek van bijna 525.000 transacties neergezet.

Het aantal kopers en verkopers heeft ook flinke klappen geïncasseerd. Op 27 augustus stond het aantal kopers en verkopers gelijk aan respectievelijk 10.000 en 7.800, terwijl op 21 augustus er nog meer dan 58.000 kopers en 27.000 verkopers waren volgens data van Dune.

Ten slotte is de instroom richting het innovatieve crypto-project ook flink gekelderd de afgelopen dagen. Op 21 augustus stond de instroom op een hoogtepunt van 16,8 miljoen dollar, maar gisteren stond de metriek zo’n 90 procent lager op ongeveer 1,6 miljoen dollar.

Deel dit artikel
Ivo Melchers

Ivo is zich sinds begin 2021 volop gaan verdiepen in de wereld van cryptocurrencies en de blockchain-technologie. Er ging een hele nieuwe wereld voor hem open en hoe meer hij ging begrijpen, des te meer potentie hij begon te zien in de onderliggende blockchain-technologie. Sinds de eerste dag dat hij in aanraking kwam met cryptocurrencies is hij nooit meer gestopt met het leren hierover. Ook zit Ivo in het laatste jaar van zijn bachelor ‘Economic Psychology’ op de universiteit in Tilburg en gaat hij volgend jaar een aansluitende master doen in dit interessante gebied.

Net binnen
Trending
Belastingaangifte komt eraan: bereid je voor op deze 6 aanpassingen
Belastingaangifte komt eraan: bereid je voor op deze 6 aanpassingen
Belastingvrij schenken in 2024: dit zijn de nieuwe regels
Belastingvrij schenken in 2024: dit zijn de nieuwe regels
Meer belastingvrij inkomen in 2024: dit krijg je nu extra per maand
Meer belastingvrij inkomen in 2024: dit krijg je nu extra per maand
Crypto houders opgelet: belastingdienst gretig met aanslagen
Crypto houders opgelet: Belastingdienst gretig met aanslagen
bitpanda-crypto-exchange-bitvavo
Grote crypto exchange sluit per 1 februari de deuren in Nederland
Advertentie
Advertentie