Kevin Schijven Kevin Schijven
02/08/2020 18:18 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 02/08/2020 18:18

Was Ethereum Classic (ETC) het doelwit van een 51% aanval dit weekend?

icon-altcoins
Altcoin nieuws
Was Ethereum Classic (ETC) het doelwit van een 51% aanval dit weekend

Het netwerk van Ethereum Classic (ETC) ondervond plotseling problemen dit weekend en was wellicht het doelwit van een zogeheten 51% aanval.


Op 1 augustus vond een splitsing van de blockchain van ETC plaats. In een diagnose over de gebeurtenis meldt Yaz Khoury, een ETC-ontwikkelaar, dat 3.000 extra blocks werden aangemaakt. Dit gebeurde tegelijkertijd dat de mining-pool van 2Miner, de grootste miner op ETC, vanwege onderhoud tijdelijk uit de lucht lag.
Hierdoor werd een nieuwe blockchain de hoofd chain en is er 12 uur aan transacties op het netwerk teruggedraaid. Deze 3.000 blocks werden door een enkele entiteit gemined. Dit duidt wellicht op een 51% aanval, een van de weinige manieren om een blockchain over te nemen en waardoor het mogelijk wordt om zogenaamde double-spend attacks uit te voeren.
Het is echter vooralsnog onduidelijk of het ook echt om een doelbewuste 51% aanval gaat. Khoury meldt dat het ook mogelijk is dat het internet uitviel van deze miner waardoor de 3.000 extra blocks pas na 12 uur werden toegevoegd. Het zou echter wel erg toevallig zijn.
Toch lijkt er nog geen sprake te zijn van double spend attacks, zegt Khoury. De koers van ETC ontving afgelopen nacht, net als de rest van de markt, een behoorlijke klap die de prijs van $8,23 naar $7,08 bracht. Op het moment van schrijven is deze nog verder gezakt naar $6,94.
Een aantal exchanges hadden tijdelijk de handel voor ETC uitgezet. Inmiddels is de 2miner pool weer online. Austin Roberts meldt in zijn analyse van het voorval dat het probleem van ETC ligt in het feit dat de hash rate van het netwerk sowieso laag ligt. Daardoor is het netwerk gevoelig is voor dit soort aanvallen.


Ethereum Classic, een hard fork van zijn grotere broer Ethereum (ETH), ontstond in 2016. Het is niet de eerste keer dat ETC het doelwit is van een dergelijke aanval

Deel dit artikel
Kevin Schijven

Redacteur Kevin hoorde voor het eerst over Bitcoin via WikiLeaks. “Interessant!” dacht hij nog, maar het duurde toch nog een aantal jaar én vergde wat verdieping voordat de potentie van Bitcoin en de achterliggende blockchain-technologie bij hem doordrong.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Crypto ontbijt: Bitcoin kosten dalen, miners kiezen AI, FTX verkoopt solana
Bitcoin whale ontwaakt na 14 jaar met 90.000.000% winst vlak voor halving
Advertentie
Advertentie