Simon Bosch Simon Bosch
13/12/2022 07:04 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 13/12/2022 07:04

Wordt Tron’s USDD het volgende LUNA-fiasco?

icon-altcoins
Altcoin nieuws
Wordt Tron’s USDD het volgende LUNA-fiasco?

Foto: photo_gonzo / Shutterstock.com

Gedurende afgelopen jaar toonden veel stablecoins tekenen van zwakte. Lang niet iedere stablecoin is naar nul gegaan, maar veel coins hebben wel één of zelfs meerdere keren hun link met het onderliggende verloren. Vaak is dat de Amerikaanse dollar. Tron’s USDD is één van de meest controversiële stablecoins die je kunt krijgen. De token is nu opnieuw instabiel geworden.

Slechts een handjevol altcoins doen het beter dan bitcoin dit jaar
  • icon-altcoins
    Altcoin nieuws

Tron’s USDD heeft volatiel onderpand

Het hele punt van stablecoins is dat ze stabiel zijn ten opzichte van het onderliggende. Helaas ligt dit soms wat ingewikkelder dan je zou denken. Voor sommige stablecoin-uitgevers is het aanlokkelijk om niet de activa aan te houden waarvan de stablecoin de waarde probeert te ‘kopiëren’.

De USDD-stablecoin is hier een goed voorbeeld van. Volgens de website houdt de custodian 200,93% van de reserves van USDD aan en is dus ‘over-collateralized’. Maar voor dit onderpand houdt de Tron DAO Reserve, de custodian, in plaats van dollars Tron’s eigen TRX-token en bitcoin (BTC) aan. Dit zijn beide volatiele cryptocurrencies die hard zijn gedaald het afgelopen jaar.

Als derde houdt de organisatie bijna 400 miljoen USDC aan, dat je volgens veel belangrijke bedrijven wél kunt beschouwen als onderpand van hoge kwaliteit. Maar misschien is dit aspect nog veel opvallender. USDD is een stablecoin, maar toch houdt het een andere stablecoin aan om de waarde van USDD te dekken. Op het moment van schrijven heeft USDD een totale marktwaarde van maar liefst 708 miljoen dollar en staat de coin op plek 57 in de crypto-ranglijst.

Advertentie

USDD opnieuw minder dan $1 waard

De token is sinds zijn ontstaan in mei al twee keer eerder zijn link met de Amerikaanse dollar verloren. In juni daalde de token met meer dan 8% en in november met ongeveer 4%. Nu is hij opnieuw gedaald met ongeveer 3%. Mocht de cryptomarkt opnieuw hard dalen, dan zou het kunnen dat het onderpand van USDD opnieuw niet genoeg is om de waarde te dekken. Dat is nota bene eerder gebeurd.

De token is ironisch genoeg vlak na de crash van het Terra (LUNA) ecosysteem in het leven geroepen. De UST-stablecoin is ingestort nadat er paniek ontstond omtrent de stabiliteit van de crypto. Hierdoor wilden veel investeerders hun UST zo snel mogelijk verkopen, met alle gevolgen van dien.

Deel dit artikel
Simon Bosch

Simon is fanatiek macro-analist en doet grondig onderzoek naar alles waar de meeste mensen juist niet naar willen kijken. Alles in de financiële, maatschappelijke en geopolitieke wereld met twee kanten is interessant genoeg om te onderzoeken. Als een onderwerp geen twee kanten heeft, dan is er dringend een sceptische blik nodig — onderwerpen zonder twee kanten bestaan niet. De wereld is kapot, en hij is ervan overtuigd dat crypto een deel van de oplossing kan vormen.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Crypto ontbijt: Bitcoin kosten dalen, miners kiezen AI, FTX verkoopt solana
Bitcoin whale ontwaakt na 14 jaar met 90.000.000% winst vlak voor halving
Advertentie
Advertentie