Roy van Krieken Roy van Krieken
25/05/2024 07:58 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 24/05/2024 20:57

Worldcoin schendt privacy-wetgeving in Hongkong en moet deuren sluiten

icon-altcoins
Altcoin nieuws
Worldcoin krijgt verbod opgelegd in Portugal

Foto: Robert Way/Shutterstock

Worldcoin Foundation heeft volgens de privacywaakhond van Hong Kong, het Office of the Privacy Commissioner for Personal Data (PCPD), de lokale privacyregels geschonden en moet als gevolg daarvan de activiteiten in de regio beëindigen.

Crypto van Andrew Tate stijgt hard, ondanks ‘red flags’
Crypto van Andrew Tate stijgt hard, ondanks 'red flags'

Gezichts- en irisdata van gebruikers

In een verklaring meldde de PCPD dat Worldcoin zonder toestemming gezichts- en irisdata had verzameld van ten minste 8.302 personen tijdens hun operaties in Hong Kong.

In december 2023 en januari 2024 heeft de PCPD tien geheime bezoeken gebracht aan zes verschillende locaties van Worldcoin. Uit onderzoek blijkt nu dat de gegevensverzameling van Worldcoin “onnodig en overmatig” was, en daarmee in strijd met de Data Protection Principles.

Worldcoin heeft deze persoonlijke gegevens tot wel tien jaar bewaard, met als doel om AI-modellen te trainen voor gebruikersverificatie. Het wordt door de PCPD als te lang beschouwd en oordeelt het daardoor als onredelijke opslag van persoonlijke gegevens.

Advertentie

Worldcoin opnieuw in de problemen

Het Worldcoin-project, dat in 2021 werd gelanceerd, heeft sinds de officiële start meer dan twee miljoen aanmeldingen gekregen. De zorgen omtrent de privacy van de gebruikers hebben nu geleid tot de opschorting van diensten en lopende onderzoeken in verschillende landen, waaronder in Kenia, India, Zuid-Korea, Spanje en Portugal.

In maart kondigde Worldcoin aan te stoppen met het verzamelen van persoonlijke gegevens en introduceerde het een nieuwe functie genaamd “Personal Custody,” waarmee gebruikers hun gegevens op eigen apparaten kunnen opslaan.

Ondanks deze aankondiging heeft dit niet geholpen bij de uitdagingen die Worldcoin de afgelopen maanden in verschillende landen heeft gehad met betrekking tot het verzamelen van persoonsgegevens.

Gebrek aan transparantie

De opslag van gevoelige biometrische gegevens door Worldcoin voor maximaal tien jaar, dat uitsluitend bedoeld zou zijn voor AI-modeltraining, wordt door de PCDP als te lang beschouwd. De PCDP uitte daarbij vooral haar zorgen uit over de potentiële risico’s voor de privacy van burgers.

Verder wordt Worldcoin verweten dat de privacyverklaring niet in het Chinees beschikbaar was, waardoor niet-Engels sprekende gebruikers de voorwaarden niet konden begrijpen. Mede door dit gebrek aan transparantie en informatieverstrekking heeft de PCPD besloten om de Worldcoin de activiteiten in Hong Kong een halt toe te roepen.

Altijd een stap voor blijven? Sluit je aan bij onze Discord-community met meer dan 12.000 leden. Bespreek de laatste crypto-trends en verwachtingen en blijf op de hoogte van alle verdere ontwikkelingen. Doe mee!

Deel dit artikel
Roy van Krieken

Roy ontdekte voor het eerst Cryptocurrency en Bitcoin tijdens de bullmarkt van 2017. Hij was echter niet direct verkocht. Een paar jaar later veranderde zijn nieuwsgierigheid pas in extensieve verdieping en er ging een nieuwe wereld voor hem open. De wereld van Cryptocurrency en Blockchain-technologie was vanaf dat moment meer dan slechts een hobby. De mogelijkheden zijn oneindig volgens Roy.

Net binnen
Trending
Bitcoin koers in de zomer op nieuw record? Handelaren zijn hoopvol
Honderden Nederlanders volgen crypto-strategie op Bitvavo en halen 90% winst
Dit is de reden waarom de bitcoin koers steeds verder zakt
Dit is de reden waarom de bitcoin koers steeds verder zakt
Cryptomiljonair werd rijk na risicovolle zet, ‘bedankt Elon Musk’
Cryptomiljonair werd rijk na risicovolle zet, ‘bedankt Elon Musk’
Bitvavo voegt gewilde crypto toe, Nederlanders ontvangen ‘m gratis
Bitvavo voegt gewilde crypto toe, Nederlanders ontvangen ‘m gratis
Populaire cryptobeurs verwijdert tether en 5 andere bekende crypto
Populaire cryptobeurs verwijdert tether en 5 andere bekende crypto
Advertentie

Trending Altcoin nieuws

Crypto Ontbijt: Altcoins & Trump crash, Bitcoin-ETF uitstroom zet door
Populaire meme crypto verliest plotseling 99% van zijn waarde
Crypto-token crasht, grootste bezitter verkoopt alles wat hij heeft
Crypto-token crasht, grootste bezitter verkoopt alles wat hij heeft
Zeldzaam Bitcoin signaal wijst op koersstijging naar 180.000 dollar
Nieuwe crypto knalt bijna 1.200% omhoog na notering op Bybit
Advertentie