Timo Bult Timo Bult
24/05/2022 19:30 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 07/09/2023 15:22

15% van Nederlandse huishoudens heeft crypto als bitcoin: ECB

icon-bitcoin
Bitcoin nieuws
15% van Nederlandse huishoudens heeft crypto als bitcoin: ECB

Foto: EQRoy / Shutterstock.com

Cryptocurrencies als bitcoin (BTC) zijn de afgelopen jaren hard gegroeid. Zo hard zelfs dat de meeste centrale banken en overheden wereldwijd de opkomende cryptomarkt goed in de gaten houden. De Europese Centrale Bank heeft op 24 mei de resultaten van een onderzoek gepresenteerd. Daaruit blijkt dat 10% van de huishoudens in de EU mogelijk crypto bezit.

Crypto Rewind: Bitcoin prijsrecord, ethereum ETF nieuws en meer
  • icon-bitcoin
    Bitcoin nieuws

Bitcoin is populair in Nederland

Aan het onderzoek deden respondenten uit zes grote Europese landen mee; Nederland, Spanje, Italië, België, Duitsland en Frankrijk. Opvallend is dat respondenten uit Nederland meer crypto bezitten dan de andere landen in dit rijtje.

Bron: ECB

Het onderzoek werd in november vorig jaar uitgevoerd. Het geeft een idee van hoeveel mensen in de EU daadwerkelijk cryptocurrencies bezitten. Uit het onderzoek blijkt dus dat bijna 15% van de Nederlandse huishoudens crypto bezit. Op plek twee en drie staan Spanje en Italië.

Gemiddeld komt het percentage van Europese huishoudens dat crypto bezit uit op 10%. De overgrote meerderheid heeft tot €1.000 in crypto zitten, namelijk 37% van de respondenten. Ook de groep met €1.000-€4.999 is aardig groot, namelijk 29%. Slechts 6% heeft meer dan €30.000 in crypto zitten.

Crypto vormt nog geen gevaar

In het gepubliceerde onderzoek stelt de ECB verder dat de komst van institutionele beleggers de groei van crypto verder kunnen stimuleren. En ondanks het feit dat de volatiliteit van de crypto koersen tot nu toe nog niet voor gevaar heeft gezorgd in de traditionele financiële wereld, kan dat uiteindelijk wel het geval zijn:

“Als de huidige trends op het gebied van groei en marktintegratie aanhouden, zullen crypto-activa een risico vormen voor de financiële stabiliteit.”

En dus:

“Aangezien dit een wereldwijde markt en dus een wereldwijde kwestie is, is wereldwijde coördinatie van regelgevende maatregelen noodzakelijk. Op basis van de ontwikkelingen die tot nu toe zijn waargenomen, vertonen crypto-activamarkten momenteel alle tekenen van een opkomend risico voor financiële stabiliteit.”

Uit recent onderzoek van de Amerikaanse centrale bank blijkt dat 12% van de Amerikanen crypto in bezit heeft.

Deel dit artikel
Timo Bult

Eindredacteur Timo kwam, nadat hij in de begindagen van cryptocurrency er al wat van mee meekreeg, voor het eerst echt in aanraking met de achterliggende blockchain-technologie toen hij voor een groot Fins accountancybedrijf onderzoek deed naar de toepasbaarheid van blockchain voor financiële bedrijven. Later schreef hij zijn Master’s thesis over NFT’s in games.

Net binnen
Trending
Man wint €314 miljoen maar kan fluiten naar fortuin, loterij weigert uitbetaling
Man wint €314 miljoen in loterij maar kan fluiten naar fortuin
Zoveel belasting betaal jij in 2024 over €100.000 aan bitcoin
Zoveel belasting betaal jij in 2024 over €100.000 aan bitcoin
Bitcoin dit jaar naar $150.000, financieel expert legt uit waarom
Bitcoin ontploft en trekt de hele cryptomarkt mee omhoog
Cryptokoers crasht bijna 100% na desastreuze aanval op netwerk
Cryptokoers crasht bijna 100% na desastreuze aanval op netwerk
Kleine crypto stijgt 170% op Bitvavo, stoot bitcoin van troon
Kleine crypto stijgt 170% op Bitvavo, stoot bitcoin van troon
Advertentie
Advertentie