Simon Bosch Simon Bosch
21/04/2024 08:04 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 20/04/2024 20:06

Aandelen Bitcoin miners stegen fors vlak voor de halving

Bitcoin-BTC
icon-bitcoin
Bitcoin nieuws
Aandelen Bitcoin miners stegen fors vlak voor de halving

Foto: Artie Medvedev/Shutterstock

Eerder deze week schreven we dat de koersen van veel Bitcoin (BTC) miners de afgelopen weken flink zijn gedaald in aanloop naar de bitcoin halving. Maar op donderdag en vrijdag waren miners juist getuige van het tegenovergestelde. Te midden van de stijgende koersen deed Riot Platforms bovendien een belangrijke aankondiging.

🚀 Alle Nederlanders krijgen 1.5 miljoen PEPE gratis van Nederlands platform
  • Advertentie
  • Anycoin Direct

Bitcoin halving succesvol

De halving heeft zich inmiddels succesvol voltrokken, wat betekent dat miners per gedolven block niet meer 6,25 BTC maar 3,125 BTC verdienen. Dat is in principe niet zo positief voor miners, want het kost nog steeds veel moeite om een block te delven.

De totale hashrate van het Bitcoin-netwerk en de bijbehorende moeilijkheidsgraad voor mining zijn de afgelopen tijd enorm gestegen, waardoor het zelfs moeilijker is dan ooit om een block te delven. Zowel investeerders als miners bereiden zich al maanden voor op de halving, wat vermoedelijk een belangrijke oorzaak is van de forse daling van de aandelen van crypto-miners.

Vooralsnog is het meest duidelijke effect van de halving dat de transactiekosten enorm zijn gestegen. Het eerste block dat rond de halving werd gedolven was erg gewild bij miners. Deze had maar liefst 2,3 miljoen dollar aan commissies in zich, wat voor een deel zou zijn gekomen doordat mensen massaal zogeheten ‘runestones’ hebben gemint. Dit zijn een nieuw soort tokens die je sinds de halving op de Bitcoin-blockchain kunt zetten.

Advertentie

Aandelen bitcoin miners stijgen weer

De halving zat er dus al even aan te komen. Investeerders hebben op donderdag en vrijdag de koersen van Bitcoin miners weer opgedreven, zo blijkt bijvoorbeeld uit de koers van Riot Platforms (RIOT). Die steeg op donderdag en vrijdag in totaal met 15 procent, wat lijkt te zijn veroorzaakt doordat het bedrijf een grote uitbreiding heeft aangekondigd. In het Texaanse Corsicana heeft het een nieuwe mininglocatie ter grootte van een vierkante kilometer geopend.

Voor Riot Platforms is er een duidelijke vermoedelijke oorzaak, maar ook andere miners stegen mee. Zo is Marathon Digital (MARA) met ongeveer 13%, en CleanSpark (CLSK) steeg ook met ongeveer 15%.

De markt een stapje voor blijven? Join onze bruisende Discord-community met meer dan 12.000 leden! Hier kun je eenvoudig discussiëren over de laatste crypto-trends en verwachtingen.

Deel dit artikel
Simon Bosch

Simon is fanatiek macro-analist en doet grondig onderzoek naar alles waar de meeste mensen juist niet naar willen kijken. Alles in de financiële, maatschappelijke en geopolitieke wereld met twee kanten is interessant genoeg om te onderzoeken. Als een onderwerp geen twee kanten heeft, dan is er dringend een sceptische blik nodig — onderwerpen zonder twee kanten bestaan niet. De wereld is kapot, en hij is ervan overtuigd dat crypto een deel van de oplossing kan vormen.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto ontbijt: Bitcoin kosten dalen, miners kiezen AI, FTX verkoopt solana
Bitcoin whale ontwaakt na 14 jaar met 90.000.000% winst vlak voor halving
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Bitcoin stijgt hard voorbij $72.000, markt reageert explosief
Nieuwe cryptomunt ontploft en klimt met 231% op eerste handelsdag
Advertentie
Advertentie