Simon Bosch Simon Bosch
18/04/2024 07:16 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 17/04/2024 22:28

Aandelen van bitcoin miners dalen wegens angst voor halving

Bitcoin-BTC
icon-bitcoin
Bitcoin nieuws
Aandelen van bitcoin miners dalen wegens angst voor halving

Foto: PHOTOCREO Michal Bednarek/Shutterstock

Naar verwachting vindt de eerstvolgende bitcoin halving vrijdagnacht plaats. Hierna zullen bitcoin miners maar de helft van de coins verdienen die ze tot nu toe verdienden met het minen van een block op de blockchain. Als de prijs van bitcoin gelijk blijft, dan heeft dit gegarandeerd een negatieve invloed op de omzet van miners. De koersen van beursgenoteerde miners zijn hierdoor flink gedaald.

Nationale offline dag: leer meer over bitcoin zónder internet
Nationale offline dag: leer meer over bitcoin zónder internet

Bitcoin miners goed voorbereid op halving

Investeerders en bitcoin miners bereiden zich al maanden lang voor op de aankomende halving. Veel miners hebben vorig jaar enorme uitbreidingen gedaan. Deze uitbreidingen bestaan voor een groot deel uit nieuwe ASIC-mininghardware, waardoor de miners een stuk efficiënter zijn geworden.

Hierdoor dalen in theorie de productiekosten, wat zijn doorwerking heeft in de winst. Investeerders waren vorig jaar erg blij met dit nieuws, afgaande op de aandelenkoersen van beursgenoteerde miners.

Tegelijkertijd bestaat het narratief dat de halving niet ingeprijsd kán worden ook al jaren. Dat zou komen doordat het Bitcoin-netwerk zelf geen kasstromen zou hebben. Toch is er nog altijd geen eenduidigheid over deze opvatting. Ook de afgelopen maanden waren er namelijk analisten die juist verklaarden dat de halving wél ingeprijsd kan worden, en dat dit zelfs al gebeurd is.

Advertentie

Koersen bitcoin miners dalen flink

Wat er na de aanstaande halving zal gebeuren kan alleen de tijd leren. Sommigen verwachten dat het een patstelling zal worden, juist doordat de markt er zo goed op voorbereid is. Die voorbereiding blijkt ook uit de acties van investeerders, want de aandelen zijn de afgelopen weken hard gedaald.

De aandelen van Riot Platforms (beurssymbool: RIOT) en Marathon Digital (MARA) zijn bijvoorbeeld allebei al met 57% gezakt, volgens gegevens van Google Finance. Die van CleanSpark (CLSK) stegen wat langer door, maar ook de aandelen van dit bedrijf zijn sinds eind maart met 40% gecrasht.

Volgens CompaniesMarketcap staan op dit moment de aandelen van 21 verschillende bitcoin-gerelateerde bedrijven op de beurs. Ruim de helft daarvan bestaat uit miners, en de meeste daarvan bevinden zich in de Verenigde Staten.

De markt een stapje voor blijven? Join onze bruisende Discord-community met meer dan 12.000 leden! Hier kun je eenvoudig discussiëren over de laatste crypto-trends en verwachtingen.

Deel dit artikel
Simon Bosch

Simon is fanatiek macro-analist en doet grondig onderzoek naar alles waar de meeste mensen juist niet naar willen kijken. Alles in de financiële, maatschappelijke en geopolitieke wereld met twee kanten is interessant genoeg om te onderzoeken. Als een onderwerp geen twee kanten heeft, dan is er dringend een sceptische blik nodig — onderwerpen zonder twee kanten bestaan niet. De wereld is kapot, en hij is ervan overtuigd dat crypto een deel van de oplossing kan vormen.

Net binnen
Trending
Nederlands stel ziet inleg van 3k naar 240k stijgen, ‘’voor de lol’’
Nederlands stel ziet inleg van 3k naar 240k stijgen, ‘’voor de lol’’
nederlander-stapt-te-laat-uit-verlieset-alles
Nederlander stapt na waanzinnige winst te laat uit en raakt alles kwijt
politie-crypto-wet-VS-onderzoek-blockchain
Nederlandse crypto-ondernemer pleegt zelfmoord, tientallen miljoenen vermist
stijging-groen-prijsactie-bitcoin
Nieuwe crypto ontploft met 430% stijging na notering, investeerders springen erop
Shiba Inu knalt cryptomarkt voorbij na positief nieuws
Nieuwe crypto schiet 590% omhoog in minuten – handelaren verrast
Advertentie

Trending Bitcoin nieuws

nederlander-stapt-te-laat-uit-verlieset-alles
Nederlander stapt na waanzinnige winst te laat uit en raakt alles kwijt
Bitcoin Cash (BCH) vindt belangrijk steunniveau en nadert omslagpunt
Bitcoin bullmarkt voorbij? Voorspeller van 2018 crash waarschuwt voor top
Peter kocht 's werelds eerste
Peter kocht ’s werelds eerste “Bitcoin Lamborghini” voor slechts €106
Advertentie