Ivo Melchers Ivo Melchers
12/10/2023 11:05 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 12/10/2023 09:20

Activiteit Bitcoin netwerk droogt op: wat is de oorzaak?

Bitcoin-BTC
icon-bitcoin
Bitcoin nieuws
Activiteit Bitcoin netwerk droogt op: wat is de oorzaak?

Foto: Marina Ivanova/Shutterstock

De activiteit op het netwerk van Bitcoin (BTC) is, net zoals ieder ander netwerk, voor iedereen inzichtelijk. Door de blockchain te bespeuren kun je exact achter de huidige staat van het netwerk komen. Met een huidige on-chain analyse kom je tot de conclusie dat het aantal transacties flink bergafwaarts is gegaan de afgelopen tijd. Wat is de motor achter deze ontwikkeling?

📈 Nederlanders op Bitvavo of Bybit slaan jackpot: 135% in 6 maanden door Nederlandse AI-trading start-up 🚀
  • Advertentie
  • Diamond Pigs

Aantal bitcoin transacties daalt

Uit data van The Block blijkt dat het aantal geregistreerde bitcoin-transacties halverwege september tot een nieuwe all-time high was gestegen. Om precies te zijn stond het 7-daagse transactiegemiddelde op 20 september gelijk aan 595.110. Nog nooit eerder in de geschiedenis van het netwerk stond de teller zó hoog.

Na het bereiken van deze indrukwekkende piek is het beeld echter in een rap tempo verslechterd. Op 10 oktober stond het 7-daagse transactiegemiddelde nog maar gelijk aan 280.160. Dit betekent dat het totaal met maar liefst 53 procent is gedaald in slechts 3 weken tijd.

De laatste keer dat het 7-daagse gemiddelde in bitcoin-transacties zich onder de grens van 300.000 bevond, was halverwege april. In mei schoot het aantal transacties in een rechte lijn omhoog alsmede de enorme hype omtrent Bitcoin Ordinals. Deze dienst vond in januari van dit jaar het levenslicht en stelt gebruikers in staat data te schrijven in de blockchain van Bitcoin door deze toe te voegen aan satoshi’s, de kleinste eenheid van bitcoin Dit proces wordt ook wel ‘inscriptie’ genoemd.

Van mei tot halverwege september schommelde het wekelijkse gemiddelde van het aantal transacties tussen de 400.000 en 500.000. Het feit dat het totaal nu significant lager staat, lijkt gerelateerd aan een daling van het aantal inscripties. Uit data van Dune blijkt namelijk dat het aantal inscripties sinds eind september relatief gezien op een extreem laag niveau staat.

De correlatie tussen het aantal inscripties en het aantal transacties komt voort uit het feit dat gebruikers een transactie moeten initiëren om metadata aan een satoshi te koppelen.

Ook BTC wachtrij neemt af

Vorige week kon je tevens voorbij zien komen op Crypto Insiders dat er eindelijk weer wat ruimte is in de wachtrij, ook wel ‘mempool’ genoemd, van Bitcoin. Op 6 september stond er een recordhoogte van maar liefst 655.000 transacties te wachten alvorens ze opgepikt konden worden door een miner om een plekje in een transactieblok te bemachtigen. Op 3 oktober stonden er nog slechts 31.000 transacties in de wacht.

Deel dit artikel
Ivo Melchers

Ivo is zich sinds begin 2021 volop gaan verdiepen in de wereld van cryptocurrencies en de blockchain-technologie. Er ging een hele nieuwe wereld voor hem open en hoe meer hij ging begrijpen, des te meer potentie hij begon te zien in de onderliggende blockchain-technologie. Sinds de eerste dag dat hij in aanraking kwam met cryptocurrencies is hij nooit meer gestopt met het leren hierover. Ook zit Ivo in het laatste jaar van zijn bachelor ‘Economic Psychology’ op de universiteit in Tilburg en gaat hij volgend jaar een aansluitende master doen in dit interessante gebied.

Net binnen
Trending
Bitcoin koers steeds stabieler door explosieve groei van ETF's
Bitcoin koers steeds stabieler door explosieve groei van ETF’s
Crypto Ontbijt: Nieuwe cryptowet in VS, ethereum-ETF besluit & een solana-ETF?
Crypto Ontbijt: Nieuwe cryptowet in VS, ethereum-ETF besluit & een solana-ETF?
Cosmos (ATOM) staat op het punt om uit groene zone te breken
Cosmos (ATOM) staat op het punt om uit groene zone te breken
Komst ethereum ETF kan koers met 60% laten ontploffen volgens experts
Komst ethereum ETF kan koers met 60% laten ontploffen volgens experts
'Bitcoin koers stijgt in twee maanden naar $95.000,' volgens analist
Bitcoin zal naar $420.000 doorduwen volgens financieel expert
Advertentie

Trending Bitcoin nieuws

nederlander-stapt-te-laat-uit-verlieset-alles
Nederlander stapt na waanzinnige winst te laat uit en raakt alles kwijt
student verdient miljoenen ongeluk bij geluk student
Student werd in één oogwenk cryptomiljonair, “geluk bij een ongeluk”
Peter kocht 's werelds eerste
Peter kocht ’s werelds eerste “Bitcoin Lamborghini” voor slechts €106
Advertentie