Thom Derks Thom Derks
21/03/2023 06:15 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 21/03/2023 06:15

Afrika gaat bitcoin en stablecoins omarmen, zeggen experts

Nieuws
Centraal-Afrikaanse Republiek bouwt een 'crypto eiland'

Foto: Casablanca Stock/Shutterstock

Veel mensen binnen de industrie beschouwen Afrika als “de slapende reus” van de crypto wereld. De meeste landen in Afrika hebben een lange en nare geschiedenis met inflatie, waardoor het logisch is dat mensen daar eerder grijpen naar alternatieven als bitcoin en stablecoins. Tijdens de Blockchain Africa Conference in Johannesburg, Zuid-Afrika, werden bitcoin en stablecoins aangewezen als belangrijke kandidaten om de adoptie in Afrika naar een hoger niveau te tillen.

Start gratis met crypto 📈: Alle Nederlanders krijgen in april gratis crypto
  • Advertentie
  • Bitvavo

Bitcoin als wettig betaalmiddel

Het is je vast niet ontgaan dat de Centraal Afrikaanse Republiek (CAR) bitcoin reeds adopteerde als wettig betaalmiddel. Hiermee werd het na El Salvador het tweede land ter wereld waar bitcoin officieel een wettig betaalmiddel is.

“Ik denk dat er in de toekomst, over 10 jaar ongeveer, een situatie kan ontstaan waarbij veel buurlanden bitcoin ook omdopen tot wettig betaalmiddel”, aldus Marius Reitz die manager van Afrika is bij crypto exchange Luno.

“Bitcoin kan een regionale valuta worden of zelfs een gemeenschappelijke munt door de hele Afrikaanse Unie”, zo gaat Reitz verder. Jonathan Ovadia, de CEO en mede-oprichter van het Zuid-Afrikaanse Ovex, is juist meer bullish over stablecoins dan over bitcoin voor Afrika.

“Zaken als bitcoin zijn fantastisch […] maar je kunt er niet je volledige vermogen in bewaren als je een minimumloon verdient in Afrika. Ik denk dat stablecoins één van de grootste innovaties binnen het crypto-ecosysteem zijn”, aldus Ovadia.

Advertentie

Volatiliteit van bitcoin

Op zich is de mening van Ovadia een hele logische. Bitcoin is fantastisch en de absolute schaarste van 21 miljoen eenheden maakt het op de lange termijn een goed middel om jezelf te beschermen tegen inflatie. Op de korte termijn kunnen we de volatiliteit van bitcoin echter niet ontkennen.

Als jij in principe iedere euro nodig hebt, dan kan die volatiliteit je weleens fataal worden. Wat dat betreft werkt bitcoin op dit moment misschien nog helemaal niet zo goed in Afrika en zijn stablecoins momenteel een betere optie.

Daarmee kunnen Afrikanen immers vluchten naar stabielere overheidsmunten als de Amerikaanse dollar, waarmee ze zichzelf beschermen tegen de inflatie in eigen land. Uiteindelijk maakt dat de overstap naar bitcoin op de lange termijn ook weer kleiner.

Deel dit artikel
Thom Derks

Thom is een expert op het gebied van macro-economie, bitcoin en het afzeiken van altcoins. Verder schrijft hij een eigen macro-nieuwsbrief op Substack, laat hij soms iets van zich horen op Twitter en is hij niet-praktiserend Meester in de Rechten (universiteit Leiden).

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Crypto ontbijt: Bitcoin kosten dalen, miners kiezen AI, FTX verkoopt solana
Bitcoin whale ontwaakt na 14 jaar met 90.000.000% winst vlak voor halving
Advertentie
Advertentie