Thom Derks Thom Derks
08/08/2023 17:32 3 min. leestijd
Bijgewerkt op 15/09/2023 14:19

Amerikaanse arbeidsmarkt verzwakt, problemen voor bitcoin?

icon-bitcoin
Bitcoin nieuws
Steeds meer Amerikanen investeren in crypto, ondanks bearmarkt

Foto: Ink Drop/Shutterstock

De Amerikaanse arbeidsmarkt vertoont al maanden een duidelijke trend van afnemende kracht; maar kan dat problemen veroorzaken voor de bitcoin koers? Ondanks de verzwakking ligt de werkloosheid met zijn 3,5 procent op een historisch laag niveau (laagste punt in 50 jaar tijd en lager dan het lange-termijn gemiddelde van 5,72 procent).

We zien de Amerikaanse arbeidsmarkt, als gevolg van de renteverhogingen van de centrale bank (Federal Reserve), significant afkoelen; maar sterk genoeg blijven om de werkloosheid laag te houden.

🔔 Vandaag: Alle Nederlanders crypto-bezitters krijgen €60 gratis goud
  • Advertentie
  • GoldRepublic

Zachte landing voor Amerikaanse economie

Voor velen is de extreem lage werkloosheid voor de Amerikaanse arbeidsmarkt een signaal om van de zogenaamde “zachte landing” uit te gaan. Dit is het scenario waarin de Amerikaanse centrale bank het voor elkaar krijgt om de inflatie terug te brengen naar zijn doelstelling van 2,0 procent, zonder daarbij een recessie te veroorzaken.

In de bovenstaande grafiek zien we echter dat de Economics Uncovered US Cyclical Employment Index (groene lijn) onder het nulpunt is gekomen. Hetzelfde zagen we gebeuren in 2000 en 2007; de jaren voor de start van de DOTCOM-bubbel en de Kredietcrisis.

Voor de maand juli kwam deze index voor de tweede maand op rij negatief binnen en ditmaal met een daling van 0,5 procent. In 2001 duurde het vier maanden en in 2007 duurde het vijf maanden voordat hierna een recessie begon.

Dit wijst erop dat de Amerikaanse economie rond november in een recessie zou moeten zitten. Al is het belangrijk om hierbij te vermelden dat deze dataset slechts een indicator vormt voor de vorige twee grote recessies.

Advertisement

Het mogelijke effect op de bitcoin koers

We zien op dit moment veel mensen roepen dat de langverwachte recessie er niet meer van komt. De financiële markt en de arbeidsmarkt laten immers zien dat de Amerikaanse economie sterker is dan ooit. De agressieve renteverhogingen van de Amerikaanse centrale bank doen er plotseling niet meer toe.

Steeds meer indicatoren wijzen echter op een recessie, de agressieve rentecampagne van de Amerikaanse centrale bank is nog niet voorbij en de geldhoeveelheid in de Verenigde Staten (M2 Money Supply) zag zijn grootste jaarlijkse daling sinds de Grote Depressie van de jaren 30 van de vorige eeuw.

Wat dat betreft waarschuwt de geschiedenis sterk tegen de vroege conclusie van een zachte landing, waarin de Amerikaanse economie een recessie weet te vermijden. Daarbij is de Amerikaanse centrale bank ‘pas’ 16 maanden geleden begonnen met zijn renteverhogingen. In de geschiedenis kwam het slechts éénmaal voor dat een recessie binnen 19 maanden na de eerste renteverhoging begon.

Wat de bitcoin koers betreft is het daarom belangrijk om voorzichtig te zijn. We hebben in 2024 een hoop mooie dingen op de kalender staan (Bitcoin Halving en BlackRock ETF); maar als er een recessie aankomt kunnen de komende maanden nog weleens lastig blijven.

In die zin is het niet verrassend dat bitcoin op dit moment moeite heeft om weer boven de 30.000 dollar uit te klimmen.

Deel dit artikel
Net binnen
Trending
goudkoorts-man-vindt-klomp-goud-goldrepublic
Man vindt enorme goudklomp van 4,6kg en slaat de jackpot
Magazijnmanager wordt miljonair: crypto investering steeg x1200
Magazijnmanager wordt miljonair: crypto investering steeg x1200
crypto-belasting-toezicht
Nederlandse crypto houders opgelet: Belastingdienst gaat strenger optreden
Man koopt goedkoop schilderij, blijkt Rembrandt van €17 miljoen te zijn
Man koopt goedkoop schilderij, blijkt Rembrandt van €17 miljoen te zijn
Wat had een €1.000 bitcoin investering in januari je nu opgeleverd?
Wat had een €1.000 bitcoin investering in januari je nu opgeleverd?
Advertisement

Trending Bitcoin nieuws

We geven onze lezers vandaag €10 Bitcoin cadeau!
We geven onze lezers vandaag €10 Bitcoin cadeau!
Advertisement