Rico Engelbarts
10/09/2018 18:14 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 10/09/2018 18:14

Amerikaanse SEC schort handel in Bitcoin- en Ethereum-ETN’s op

icon-bitcoin
Bitcoin nieuws
amerikaanse_SEC_schort_handel_in_bitcoin_en_ethereum_ETNs_op

De Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) heeft op zondag 9 september een bevel uitgevaardigd dat de handel in Bitcoin Tracker One en Ether Tracker One stop moet zetten. De twee op Bitcoin (BTC) en Ether (ETH) gebaseerde beleggingsproducten, zogenaamde exchange-traded notes (ETN’s) worden op de Zweedse beurs Nasdaq Stockholm gelist onder respectievelijk het ticker symbol CXBTF en CETHF.
Na het uitblijven van een Bitcoin-ETF (exchange-traded fund) vorige maand werd er vanuit de Verenigde Staten verheugd gereageerd op het nieuws dat de Bitcoin-ETN ook in dollars gelist werd op de Zweedse beurs. Velen beschouwden dit alternatief als manier voor Amerikaanse investeerders om toegang te krijgen tot de crypto-markt.
De ETN’s worden aangeboden door XBT Provider AB, een in Zweden gevestigde dochteronderneming van het Britse CoinShares Holdings. Het bedrijf had in mei 2015 de primeur toen het de eerste op Bitcoin gebaseerde ETN lanceerde op een gereguleerde beurs. De Ether Tracker One volgde in oktober 2017.
Maar nu heeft de SEC afgelopen zondag de handel in de Bitcoin- en Ether-ETN’s van XBT Provider (voor Amerikaanse beleggers) opgeschort. De Amerikaanse waakhond wees op “een gebrek aan actuele, consistente en accurate informatie” in de twee investeringsinstrumenten na hun toetreding tot de Amerikaanse markt vorige maand. In een officiële verklaring van de SEC staat dat de “commissie de handel in de securities CXBTF en CETHF tijdelijk heeft opgeschort vanwege de verwarring onder marktdeelnemers met betrekking tot deze instrumenten”. Verder meldt de SEC:

De commissie is van mening dat het openbaar belang en de bescherming van [Amerikaanse] beleggers een opschorting van de handel in de securities van bovenvermelde onderneming [XBT Provider] vereisen.


Hoewel de beslissing van de SEC voor (Amerikaanse) crypto-enthousiastelingen schokkend kan overkomen, dienen zij zich wel te realiseren dat de SEC slechts haar werk doet om Amerikaanse beleggers te beschermen. De op BTC en ETH gebaseerde ETN’s zijn gereguleerd en werden aanvankelijk in Zweden aangeboden. In dat opzicht staat de Amerikaanse toezichthouder in haar recht om de handel in de beleggingsproducten op te schorten, als er onder Amerikaanse belanghebbenden verwarring bestaat over wat deze producten werkelijk zijn.

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws? Abonneer je dan op onze push-berichten, Facebook– of Twitter pagina.
Deel dit artikel
Rico Engelbarts

Head of Partnerships Rico kwam in 2013 in aanraking met Bitcoin. Een vriend van hem vertelde hem toentertijd met veel enthousiasme over het decentrale aspect van Bitcoin; een concept wat Rico’s interesse niet meteen wekte.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Crypto ontbijt: Bitcoin kosten dalen, miners kiezen AI, FTX verkoopt solana
Bitcoin whale ontwaakt na 14 jaar met 90.000.000% winst vlak voor halving
Advertentie
Advertentie