Erik Juffermans Erik Juffermans
15/07/2023 10:49 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 15/07/2023 10:49

Bitcoin beursfonds: Blackrock aanvraag nu officieel in behandeling

icon-bitcoin
Bitcoin nieuws
Gerucht: Blackrock gaat voor Ripple's XRP in plaats van Bitcoin

Foto: Tada Images/Shutterstock.com

De Amerikaanse Security and Exchange Commission (SEC) heeft aangegeven de bitcoin (BTC) exchange-traded fund (ETF) aanvraag van Blackrock te accepteren. Dit betekent zeker niet dat de aanvraag al is goedgekeurd. Het betekent slechters dat de SEC de aanvraag in behandeling zal nemen. Hiermee is de eerste stap gezet naar een mogelijke lancering van het ETF.

Start gratis met crypto 📈: Alle Nederlanders krijgen in maart €20,- gratis crypto
  • Advertentie
  • Bitvavo

SEC buigt zich over bitcoin-ETF

Hoewel het de eerste stap is in een lang bureaucratisch proces, is het een mooi teken. Op vrijdag gaf de financiële waakhond ook aan andere bitcoin ETF aanvragen in behandeling te gaan nemen. Voorbeelden zijn aanvragen van Wise Origin, WisdomTree, VanEck en Invesco Galaxy. 

Op 15 juni diende Blackrock zijn aanvraag in voor het ETF, of beursgenoteerd fonds. Dit was groot nieuws en trapte een forse koersstijging van bitcoin af. In de nasleep van de aanvraag dienden een hoop andere investeringsfondsen ook hun aanvragen in. Nu Blackrock, de grootste financiële institutie ter wereld, zich opmaakt om het spot bitcoin-ETF op de markt te brengen, is er nieuwe hoop dat een dergelijk fonds er daadwerkelijk komt.

Mocht het Amerikaanse ETF er komen, is dit geen globale primeur. Er bestaan namelijk al meerdere spot bitcoin-ETF’s. Onder andere in Canada en Europa. Om deze reden gelooft de Amerikaanse bank JPMorgan dat het ETF weinig zal uitmaken voor de adoptie en de bitcoin koers. De beursfondsen in Canada en Europa krijgen namelijk geen absurde institutionele interesse. Het feit dat het ditmaal om Blackrock gaat geeft echter genoeg reden om voorzichtig te geloven dat het ditmaal iets genuanceerder ligt. 

Brug tussen crypto en TradFi

Een ander interessant punt is de samenwerking met Coinbase, die Blackrock voorstelt in diens aanvraag. Zo zal de Amerikaanse crypto exchange toezicht houden en tevens dienen als bewaarder. Hiermee slaan de twee entiteiten een mooie brug tussen de crypto wereld en het traditionele financiële systeem.

We moeten wel nog even wachten op het uiteindelijke besluit van de SEC over de ETF aanvraag van Blackrock. 45 dagen heeft de SEC de tijd om een besluit te nemen. Zet 12 augustus dus in je agenda. Dan krijgen we wellicht belangrijk nieuws te horen. De commissie heeft echter meerdere opties om dit termijn te verlengen. De echte deadline, inclusief alle mogelijke verlengingen, is 23 februari 2024. 

Deel dit artikel
Erik Juffermans

Met een politieke en culturele achtergrond is Erik geïnteresseerd in het grote plaatje. Wat zijn bijvoorbeeld de raakvlakken van crypto-assets met de globale politiek en het economische klimaat? Cryptocurrencies hebben volgens Erik de potentie om de wereld beter en eerlijker te maken, maar er zijn fascinerende en complexe obstakels.

Net binnen
Trending
Belastingaangifte komt eraan: bereid je voor op deze 6 aanpassingen
Belastingaangifte komt eraan: bereid je voor op deze 6 aanpassingen
Man wint €314 miljoen maar kan fluiten naar fortuin, loterij weigert uitbetaling
Man wint €314 miljoen in loterij maar kan fluiten naar fortuin
Meer belastingvrij inkomen in 2024: dit krijg je nu extra per maand
Meer belastingvrij inkomen in 2024: dit krijg je nu extra per maand
Zoveel belasting betaal jij in 2024 over €100.000 aan bitcoin
Zoveel belasting betaal jij in 2024 over €100.000 aan bitcoin
Bitcoin dit jaar naar $150.000, financieel expert legt uit waarom
Bitcoin ontploft en trekt de hele cryptomarkt mee omhoog
Advertentie
Advertentie