Thom Derks Thom Derks
09/01/2022 07:00 4 min. leestijd
Bijgewerkt op 09/01/2022 07:00

Bitcoin blootgelegd: Hoe staat het met Bitcoin City in El Salvador?

icon-bitcoin
Bitcoin nieuws
Bitcoin blootgelegd: Hoe staat het met Bitcoin City in El Salvador?

Foto: Orpheus FX/Shutterstock

In november van het afgelopen jaar kwam president Nayib Bukele met de onverwachte aankondiging dat El Salvador plannen heeft voor het bouwen van Bitcoin City. Bukele deed de aankondiging voor Bitcoin City in het gebied van de Conchagua vulkaan aan de Golf van Fonseca, dichtbij Honduras en Nicaragua. Het idee is om de stad volledig te laten draaien op de geothermische energie van de vulkaan die compleet vrij is van CO2 uitstoot. Daarnaast moet de natuurlijke energiebron aangewend worden voor het minen van bitcoin (BTC).

Het probleem met deze vulkaan is echter dat het niet helemaal duidelijk in hoeverre de vulkaan nog actief is. Er zijn mensen die zeggen dat de vulkaan dood is en geen geothermische energie meer genereert om te gebruiken voor Bitcoin City. Daarnaast schijnt El Salvador al jarenlang in de clinch te liggen met Honduras en Nicaragua over dit gebied. Meer specifiek gaat dat conflict over welk land de rechtmatige eigenaar is van de golf en de eilanden die daarbij horen. Met de aankondiging van de bouw van Bitcoin City op de grens van dit gebied kan Bukele slapende honden wakker maken.

Cryptomarkt ziet $445 miljoen verdampen na Bitcoin crash
  • icon-bitcoin
    Bitcoin nieuws

Vraagtekens bij Bitcoin City

Het moge duidelijk zijn dat er veel politieke vraagtekens kleven aan de plannen van Bukele om Bitcoin City op deze plek te bouwen. In theorie klinkt het fantastisch om een stad vanaf nul op te bouwen op duurzame energie en financieel gedreven door de kracht van bitcoin. Maar in werkelijkheid moet nog maar blijken wat ervan terechtkomt. Het kost immers tijd om een stad te bouwen en het vergt nog een stuk meer om daar vervolgens ook een goede kwaliteit van leven te garanderen. Het lijkt in ieder geval niet realistisch om te verwachten dat je binnen twee jaar naar Bitcoin City kunt verhuizen om daar de rest van je leven te genieten van een welvarende infrastructuur.

Daarnaast kun je de vraag stellen voor wie Bukele de stad nu eigenlijk bouwt. Als president van El Salvador zou je verwachten dat hij er alles aan doet om het leven van zijn eigen bevolking beter te maken. De bouw van Bitcoin City lijkt echter allesbehalve gericht op het verbeteren van de levens van het armere gedeelte van de bevolking van El Salvador. Bukele schetst Bitcoin City zelf als het centrum voor investeringen, rijke buitenlanders en bedrijven die op zoek zijn naar een bitcoin-vriendelijke omgeving.

Aan de andere kant kun je zeggen dat het nooit verkeerd is voor een land om buitenlands kapitaal aan te trekken. Bitcoin City kan El Salvador als land op de kaart zetten en als we eerlijk zijn heeft Bukele daar al een paar punten mee gewonnen voor het land. Op het eerste gezicht lijkt Bitcoin City de natte droom voor bitcoiners die op zoek zijn naar een plek om zichzelf voor de lange termijn te vestigen. De realiteit is echter dat er nog niets klaargespeeld is en dat alle ambitieuze plannen nog de status van mooie woorden nog niet zijn ontgroeid. Met de obligatieronde die dit jaar geopend moet worden wil El Salvador 1 miljard dollar ophalen om te starten met de bouw van de stad.

Advertentie

De obligatieronde voor Bitcoin City

Het jaar 2022 moet het jaar worden waarin de relatie tussen El Salvador en bitcoin naar een hoger niveau wordt getild. Als de obligatieronde van 1 miljard dollar een succes blijkt, dan heeft het land in ieder geval het kapitaal om enkele serieuze stappen te zetten. Het plan is nu om de helft van de opbrengst van de obligatieronde te investeren in de stad en de andere helft wordt aangewend om bitcoin te kopen. Daarmee zou El Salvador onder meer 500 miljoen dollar aan bitcoin aan de staatskas kunnen toevoegen. De rest van het geld is bestemd voor de infrastructuur van de stad.

Met de infrastructuur van de stad lijkt men in eerste instantie te bedoelen het uitbouwen van de geothermische capaciteit om daarna onder andere meer bitcoin mee te minen. Die energie moet vervolgens ook ingezet worden voor de stad zelf. Waarmee de stad in theorie volledig op duurzame energie draait. In hoeverre dat gaat lukken is ook nog afhankelijk van de activiteit van de vulkaan, die niet geheel onbetwist is.

Op 4 januari is het nieuws naar buiten gekomen dat El Salvador een volgende stap heeft gezet voor het lanceren van de obligatieronde. De benodigde juridische papieren zijn onderweg naar het congres, waarmee de juridische fundering voor de ronde gelegd moet worden. “Deze papieren dienen ertoe een juridische structuur te schetsen en juridische zekerheid te creëren voor iedereen die de bitcoin bonds koopt,” aldus minister van financiën Alejandro Zelaya tegenover Reuters. Waarschijnlijk horen we snel meer over de bitcoin bonds en Bitcoin City van El Salvador. Hoe dan ook een interessant verhaal om in de gaten te houden.

Deel dit artikel
Thom Derks

Thom is een expert op het gebied van macro-economie, bitcoin en het afzeiken van altcoins. Verder schrijft hij een eigen macro-nieuwsbrief op Substack, laat hij soms iets van zich horen op Twitter en is hij niet-praktiserend Meester in de Rechten (universiteit Leiden).

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Bitcoin crasht naar $8.900 op grote cryptobeurs, markt zit vol vragen
Bitcoin crasht naar $8.900 op grote cryptobeurs, markt zit vol vragen
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin's nieuwe record is historisch signaal voor verdere stijging
Gloednieuwe crypto schiet door het dak en stijgt 1100% & trekt aandacht
Advertentie
Advertentie