Timo Bult Timo Bult
10/05/2020 11:21 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 10/05/2020 11:21

Bitcoin (BTC) crash: 3 mogelijke redenen

icon-bitcoin
Bitcoin nieuws
Bitcoin (BTC) crash: 3 mogelijke redenen

Foto: Shutterstock/Marc Bruxelle

Afgelopen nacht is de bitcoin (BTC) koers bijzonder hard onderuit gegaan. Tussen 20:00 gisteravond en 2 uur ’s nachts verloor bitcoin bijna $1.700 in waarde. Maar wat veroorzaakte deze duikvlucht? Hier zijn drie mogelijke redenen.

Sterke weerstandszone

Een belangrijke oorzaak voor de neerwaartse beweging kan te maken hebben met de sterke weerstand in het prijsgebied rond $10.000. Naast het feit dat de $10.000 een belangrijke psychologische grens is, waar BTC in het verleden vaker grote moeite heeft gehad om doorheen te breken, bevindt zich hier op dit moment ook een dalende trendlijn.
Toen bitcoin op 17 december 2017 bijna de $20.000 aantikte, zijn all-time high (ATH), handelt bitcoin onder deze trendlijn. Voorbeelden van wanneer de koers deze trendlijn aan heeft getikt zijn de high van 26 juni 2019 ($13.868) en de yearly high van 2020 ($10.522).
Na de krach op 13 maart die bitcoin naar een low van $3.858 bracht, kon bitcoin weer aardig stijgen. Op 7 mei werd uiteindelijk de $10.000 weer aangetikt. Daar bevindt zich op dit moment dus die belangrijke trendlijn waarmee de kans op een correctie naar beneden steeds groter werd.

 Bitcoin whales slaan toe

Natuurlijk houden ook de bitcoin whales deze prijszones goed in de gaten. Zodra duidelijk werd dat de koers werd afgewezen bij $10.000, zakte ook het open interest op de futures-exchanges flink.


Daarnaast blijkt uit gegevens omtrent de funding rates van platformen als Binance Futures, Bybit en BitMEX dat een groot aantal traders short gingen. Al met al zorgde dit voor een versnelling van de bitcoin koers naar beneden.

Halving volatiliteit

Ten slotte is er nog de halving die over ongeveer twee dagen plaats zal gaan vinden. Dit zorgt ervoor dat meer investeerders de markt betreden in afwachting van mogelijke prijsstijgingen. Onlangs was nog te zien dat het open interest op de futures-platformen meer dan $1 miljard was, een record.
Met de halving in aantocht zijn er allerlei verwachtingen die in combinatie met nieuwe investeerders voor extra volatiliteit kunnen zorgen. Zo daalde de koers na de halving in 2016 met 30 procent als gevolg van een zogenaamde ‘sell-the-news’ reactie van de investeerders. Het zal dan ook zeker interessant worden om te zien wat de koers de komende dagen voor en na de halving zal gaan doen!

Deel dit artikel
Timo Bult

Eindredacteur Timo kwam, nadat hij in de begindagen van cryptocurrency er al wat van mee meekreeg, voor het eerst echt in aanraking met de achterliggende blockchain-technologie toen hij voor een groot Fins accountancybedrijf onderzoek deed naar de toepasbaarheid van blockchain voor financiële bedrijven. Later schreef hij zijn Master’s thesis over NFT’s in games.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Advertentie
Advertentie