Timo Bult Timo Bult
13/11/2020 07:04 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 13/11/2020 07:04

Bitcoin (BTC) en andere crypto ter waarde van bijna $8 miljard gestolen tussen 2011-2020, blijkt uit analyse

icon-bitcoin
Bitcoin nieuws
Bitcoin (BTC) en andere crypto ter waarde van bijna $8 miljard gestolen tussen 2011-2020, blijkt uit analyse

Foto: Shutterstock/Marc Bruxelle

Uit een analyse van het Amsterdamse blockchain-analysebedrijf Crystal Blockchain blijkt dat sinds 2011, miljarden dollars aan cryptocurrencies zijn gestolen. In zijn analyse stelt het bedrijf dat mensen door oplichting het meeste zijn verloren, gevolgd door beveiligingslekken.
Bitcoin (BTC) en andere cryptocurrencies maken het mogelijk om via het internet geld te versturen. De onderliggende technologie, blockchain-technologie, maakt deze transacties permanent. Zodra een bitcoin is verstuurd kan deze transactie met geen mogelijkheid worden teruggedraaid.
Alhoewel dit natuurlijk enorme voordelen met zich meebrengt voor bijvoorbeeld het kopen van producten online, brengt het ook een aantal nadelen mee. Zo kunnen oplichters crypto buitmaken en ermee vandoor gaan. Het slachtoffer is hierdoor zijn crypto gegarandeerd kwijt.
Wel biedt blockchain de optie om de buitgemaakte crypto te volgen. Crystal Blockchain analyseerde gegevens over crypto’s die werden buitgemaakt door fraude of beveiligingslekken. Het keek naar gebeurtenissen tussen 2011 en 2020.
In totaal zouden er in dit tijdsbestek 136 incidenten hebben plaatsgevonden. Hierbij werd in totaal $7,7 miljard aan crypto buitgemaakt; $4,8 miljard door fraude en $2,8 miljard door beveiligingsbreuken bij bijvoorbeeld cryptocurrency exchanges. Crystal Blockchain noemt Coincheck als een van de grootste gebeurtenissen op dit gebied. In 2018 werd maar liefst een half miljard aan NEM gestolen.
De grootste buit als gevolg van fraude wordt op naam geschreven van Plus Token. Dit was grootschalige ponzifraude waar $2,9 miljard aan bitcoin en ethereum (ETH) werd buitgemaakt.
Helaas worden exchanges zo nu en dan gehackt. Het is daarom aan te raden om grote bedragen aan crypto veilig op te slaan op een eigen wallet. Een belangrijk zinnetje wat vaker te horen is binnen de crypto-community is “Not your keys, not your bitcoin.

Deel dit artikel
Timo Bult

Eindredacteur Timo kwam, nadat hij in de begindagen van cryptocurrency er al wat van mee meekreeg, voor het eerst echt in aanraking met de achterliggende blockchain-technologie toen hij voor een groot Fins accountancybedrijf onderzoek deed naar de toepasbaarheid van blockchain voor financiële bedrijven. Later schreef hij zijn Master’s thesis over NFT’s in games.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Crypto ontbijt: Bitcoin kosten dalen, miners kiezen AI, FTX verkoopt solana
Bitcoin whale ontwaakt na 14 jaar met 90.000.000% winst vlak voor halving
Advertentie
Advertentie