
Foto: Shutterstock/Marc Bruxelle
Uit een analyse van het Amsterdamse blockchain-analysebedrijf Crystal Blockchain blijkt dat sinds 2011, miljarden dollars aan cryptocurrencies zijn gestolen. In zijn analyse stelt het bedrijf dat mensen door oplichting het meeste zijn verloren, gevolgd door beveiligingslekken.
Bitcoin (BTC) en andere cryptocurrencies maken het mogelijk om via het internet geld te versturen. De onderliggende technologie, blockchain-technologie, maakt deze transacties permanent. Zodra een bitcoin is verstuurd kan deze transactie met geen mogelijkheid worden teruggedraaid.
Alhoewel dit natuurlijk enorme voordelen met zich meebrengt voor bijvoorbeeld het kopen van producten online, brengt het ook een aantal nadelen mee. Zo kunnen oplichters crypto buitmaken en ermee vandoor gaan. Het slachtoffer is hierdoor zijn crypto gegarandeerd kwijt.
Wel biedt blockchain de optie om de buitgemaakte crypto te volgen. Crystal Blockchain analyseerde gegevens over crypto’s die werden buitgemaakt door fraude of beveiligingslekken. Het keek naar gebeurtenissen tussen 2011 en 2020.
In totaal zouden er in dit tijdsbestek 136 incidenten hebben plaatsgevonden. Hierbij werd in totaal $7,7 miljard aan crypto buitgemaakt; $4,8 miljard door fraude en $2,8 miljard door beveiligingsbreuken bij bijvoorbeeld cryptocurrency exchanges. Crystal Blockchain noemt Coincheck als een van de grootste gebeurtenissen op dit gebied. In 2018 werd maar liefst een half miljard aan NEM gestolen.
De grootste buit als gevolg van fraude wordt op naam geschreven van Plus Token. Dit was grootschalige ponzifraude waar $2,9 miljard aan bitcoin en ethereum (ETH) werd buitgemaakt.
Helaas worden exchanges zo nu en dan gehackt. Het is daarom aan te raden om grote bedragen aan crypto veilig op te slaan op een eigen wallet. Een belangrijk zinnetje wat vaker te horen is binnen de crypto-community is “Not your keys, not your bitcoin.“