Timo Bult Timo Bult
04/10/2021 12:22 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 04/10/2021 12:22

Bitcoin (BTC) gebruikers in El Salvador krijgen nu korting op brandstof, maar niet iedereen is blij

icon-bitcoin
Bitcoin nieuws
Bitcoin (BTC) gebruikers in El Salvador krijgen nu korting op brandstof, maar niet iedereen is er blij mee

Foto: Shutterstock/Marc Bruxelle

Sinds begin september is bitcoin (BTC) een wettig betaalmiddel in El Salvador. Elk bedrijf moet de cryptocurrency kunnen accepteren en inmiddels maken steeds meer Salvadoranen gebruik van deze mogelijkheid. Om nog een extra stimulering te bieden, zullen mensen die met bitcoin voor hun bezine betalen een leuke korting ontvangen!

De president van het land, Nayib Bukele, kondigde de korting enkele dagen geleden aan. Iedereen die middels de Chivo wallet voor hun bezine betaalt, ontvangt $0,20 korting per gallon. Dat komt neer op ongeveer $0,05 per liter brandstof.

“Het staatsbedrijf Chivo heeft onderhandeld met de grootste tankstationbedrijven in ons land, zodat hun stations vanaf morgen elke gallon brandstof $0,20 goedkoper zullen verkopen via de Chivo wallet.
Hierdoor worden verschillende stijgingen van de internationale brandstofprijs uitgewist.”

Inmiddels zouden 3 miljoen Salvadoranen al gebruik maken van de wallet. Het land heeft 6,5 miljoen inwoners. Het is overigens niet duidelijk of deze 3 miljoen gebruikers bitcoin even actief gebruiken zoals ze de dollar gebruiken, of dat ze bitcoin enkel gebruiken om overboekingen vanuit het buitenland te ontvangen. Veel families in El Salvador zijn afhankelijk van familie in het buitenland. De korting op brandstof zou een extra zetje kunnen geven aan de adoptiegraad in het land.

Niet iedereen lijkt blij te zijn met het initiatief. Zo wordt hier en daar in twijfel getrokken waar het geld vandaan komt om de korting te kunnen bekostigen. “Die 20 cent komt uit onze zakken toch? Het tankstation verliest niets, die krijgt het geld uit de belastingen van zelfs degenen die lopen,” stelt een Twitteraar in reactie op de tweet van Bukele.

Ondanks de kritiek maakt het land allerlei interessante ontwikkelingen door, zeker voor de Bitcoiners onder ons. El Salvador is nu bijvoorbeeld bitcoins aan het minen met vulkanische energie. Onlangs maakte de president bekend dat de eerste bitcoins in de wallets van het land zijn ontvangen!

Deel dit artikel
Timo Bult

Eindredacteur Timo kwam, nadat hij in de begindagen van cryptocurrency er al wat van mee meekreeg, voor het eerst echt in aanraking met de achterliggende blockchain-technologie toen hij voor een groot Fins accountancybedrijf onderzoek deed naar de toepasbaarheid van blockchain voor financiële bedrijven. Later schreef hij zijn Master’s thesis over NFT’s in games.

Net binnen
Trending
Belastingaangifte komt eraan: bereid je voor op deze 6 aanpassingen
Belastingaangifte komt eraan: bereid je voor op deze 6 aanpassingen
Belastingvrij schenken in 2024: dit zijn de nieuwe regels
Belastingvrij schenken in 2024: dit zijn de nieuwe regels
Meer belastingvrij inkomen in 2024: dit krijg je nu extra per maand
Meer belastingvrij inkomen in 2024: dit krijg je nu extra per maand
Crypto houders opgelet: belastingdienst gretig met aanslagen
Crypto houders opgelet: Belastingdienst gretig met aanslagen
bitpanda-crypto-exchange-bitvavo
Grote crypto exchange sluit per 1 februari de deuren in Nederland
Advertentie
Advertentie