
Foto: Shutterstock/Marc Bruxelle
Bitcoin (BTC) wordt vaker het “digitale goud” genoemd. Dat komt omdat steeds meer investeerders geloven dat de cryptocurrency, net als goud, een goed oppotmiddel, of store of value, dient.
Door de uitbraak van het coronavirus vertoonde goud en bitcoin dit jaar regelmatig vergelijkbare koersbewegingen. Goud had een zeer sterk 2020 achter de rug en bereikte zelfs een all-time time high (ATH) van de zomer.
In een exclusief interview met Reuters melden enkele analisten van JP Morgan, de grootste bank van de VS, dat de bank een recordbedrag boven de $1 miljard omzet zag met goud dit jaar:
Exclusive: JPMorgan dominates gold market with record $1 billion precious metals revenue https://t.co/P6jWt7A4Fn
— Reuters Energy and Commodities (@ReutersCommods) November 23, 2020
Momenteel is de koers van goud (en zilver) echter in een sterke daling terechtgekomen. Analisten melden, bijvoorbeeld aan Bloomberg, dat dit wellicht te maken heeft met nieuws over een potentieel coronavaccin:
Gold drops https://t.co/meMS6beDjy pic.twitter.com/m8PhWgylTk
— Bloomberg Markets (@markets) November 23, 2020
Het opvallende is dat deze uitstroom juist gepaard gaat met een enorme instroom van nieuwe institutionele investeerders in bitcoin. Zo meldt Forbes analist Mike McGlone dat de open interest op bitcoin futures toeneemt, terwijl dit voor goud afneemt:
Is #Bitcoin Replacing #Gold? #Futures and Fund Flows Are Saying Yes —
Rising futures open interest and investor inflows in Bitcoin vs. the same declining for gold indicate the #cryptocurrency gaining an edge for price appreciation, in our view. pic.twitter.com/Y0wJ6nzxPc— Mike McGlone (@mikemcglone11) November 23, 2020
Michael Sonnenshein, CEO van crypto-vermogensbeheerder Grayscale Investments, zegt tegen Business Insider dat institutionele investeerders steeds meer inzien dat Bitcoin de volgende stap is in oppotmiddelen:
Ik denk dat ze vandaag de dag begrijpen dat het kopen van Bitcoin en het in hun portefeuille stoppen, bedoeld is als een oppotmiddel, een inflatiehedge, een digitaal goud. Het is een digitale vorm van geld die veel beter past bij de digitale wereld waarin we vandaag leven dan historische oppotmiddelen als goud, die zeker veel toepasselijker zouden zijn geweest in een wereld die wordt gekenmerkt door fysieke uitwisselingen. Ze beschouwen het als een van de belangrijkste volgende stappen in de evolutie van geld en wat een oppotmiddel is.
Grayscale adverteerde eerder dit jaar nog op de Amerikaanse tv dat het tijd is om goud te laten vallen. Het bedrijf kocht dit jaar grote hoeveelheden bitcoin op en kondigde onlangs aan dat het nu $11,7 miljard aan crypto beheert:
11/23/20 UPDATE: Net Assets Under Management, Holdings per Share, and Market Price per Share for our Investment Products.
Total AUM: $11.7 billion$BTC $BCH $ETH $ETC $ZEN $LTC $XLM $XRP $ZEC pic.twitter.com/ySmPZsLmSw
— Grayscale (@Grayscale) November 23, 2020
De CIO van BlackRock, ’s werelds grootste vermogensbeheerder, zei onlangs ook dat “bitcoin goud kan vervangen:”
Wow. BlackRock CIO of Fixed Income Rick Rieder talking about Bitcoin replacing gold on CNBC this morning. pic.twitter.com/9KZR0muJVp
— Pomp 🌪 (@APompliano) November 20, 2020
McGlone zegt dat bitcoin goed op weg is om een oppotmiddel te worden, maar het is er nog niet. Momenteel staat de totale marktkapitalisatie van bitcoin op zo’n $350 miljoen terwijl die van goud op maar liefst $10 biljoen staat:
#Bitcoin – in Price-Discovery Stage – Isn’t a Store of Value, Yet;
Bitcoin is on track to be a digital version of #gold, but remains far from it in 2020. At just over a $300 billion market cap on Nov. 19, the benchmark crypto is tiny compared with the about $10 trillion gold mkt, pic.twitter.com/WPsItBYSES— Mike McGlone (@mikemcglone11) November 20, 2020
Bitcoin brak vanochtend door $19.000, het hoogst in bijna 3 jaar. Meerdere analisten voorspellen dat de koers wellicht naar $100.000 kan stijgen in 2021. Zelfs Reuters meldt dat intussen:
Bitcoin at $100,000 in 2021? Outrageous to some, a no-brainer for backers https://t.co/7BflUQBKRS
— Reuters Energy and Commodities (@ReutersCommods) November 24, 2020