Kevin Schijven Kevin Schijven
22/01/2021 14:39 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 22/01/2021 14:39

Bitcoin (BTC) koers onderuit door 'double-spend' aanval of was het 'FUD?'

icon-bitcoin
Bitcoin nieuws
Bitcoin (BTC) koers onderuit door 'double-spend' aanval of was het FUD

Foto: Shutterstock/Marc Bruxelle

Gisterenavond ging in de media plotseling een verhaal rond dat een zogeheten ‘double-spend attack’ plaatsvond op het bitcoin (BTC) netwerk. Echter blijkt dat helemaal niet te kloppen!
Een onbekend iemand stuurde onlangs een transactie naar het bitcoin-netwerk maar verbond hieraan een zeer lage mining fee, oftewel transactiekosten. Miners verwerken transacties en geven meestal de prioriteit aan hogere fee’s waardoor deze transactie in eerste instantie niet werd verwerkt.
Het is mogelijk om later alsnog de fee van een transactie omhoog te gooien met behulp van een ‘Replace By Fee (RBF)’ transactie. Daar maakte deze persoon gebruik van, tweemaal zelfs, maar dat gebeurde tijdens een splitsing in de blockchain van bitcoin.
De blockchain van bitcoin splitst regelmatig op wanneer miners concurreren om eenzelfde block te verwerken. Dat is normale gang van zaken in een proof-of-work (PoW) netwerk als Bitcoin. Uiteindelijk overleeft maar een versie, of chain, dit.
Tijdens de splitsing werden twee van de bovenstaande transactie tegelijkertijd doorgevoerd, een met een lagere fee en een met hogere fee. Daardoor leek het er even op dat een double-spend aanval plaatsvond, maar dat is dus niet waar. Alleen een van de versies overleeft het en dus maar een van de transacties vindt daadwerkelijk plaats.
Dit is de normale gang van zaken met bitcoin en staat zelfs in de oorspronkelijke white paper beschreven. Toch werd er al fear, doubt & uncertainty (FUD) verspreid door beide de reguliere media als cryptocurrency websites. Of dat ook daadwerkelijk tot de recente prijsdaling heeft geleid is maar de vraag, de koers van bitcoin zat al voor het voorval in een daling.
Normaliter is een double-spent een truc waarmee iemand een transactie die al uitgevoerd is kopieert en nogmaals verstuurt. Dat is vrijwel onmogelijk om te doen op bitcoin vanwege het consensus algoritme. Voor een uitgebreide uitleg van het bovenstaande voorval is het verhaal van onderzoeker Hasu op Deribit aan te raden of de Twitter berichten van Andreas Antonopolous en Lucas Nuzzi van Coin Metrics.



Deel dit artikel
Kevin Schijven

Redacteur Kevin hoorde voor het eerst over Bitcoin via WikiLeaks. “Interessant!” dacht hij nog, maar het duurde toch nog een aantal jaar én vergde wat verdieping voordat de potentie van Bitcoin en de achterliggende blockchain-technologie bij hem doordrong.

Net binnen
Trending
Man wint €314 miljoen maar kan fluiten naar fortuin, loterij weigert uitbetaling
Man wint €314 miljoen in loterij maar kan fluiten naar fortuin
Zoveel belasting betaal jij in 2024 over €100.000 aan bitcoin
Zoveel belasting betaal jij in 2024 over €100.000 aan bitcoin
Bitcoin dit jaar naar $150.000, financieel expert legt uit waarom
Bitcoin ontploft en trekt de hele cryptomarkt mee omhoog
Cryptokoers crasht bijna 100% na desastreuze aanval op netwerk
Cryptokoers crasht bijna 100% na desastreuze aanval op netwerk
Kleine crypto stijgt 170% op Bitvavo, stoot bitcoin van troon
Kleine crypto stijgt 170% op Bitvavo, stoot bitcoin van troon
Advertentie
Advertentie