Kevin Schijven Kevin Schijven
15/07/2021 19:04 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 15/07/2021 19:04

Bitcoin (BTC) mining industrie was al sterk aan het krimpen in China nog voor het recente verbod: onderzoek

icon-bitcoin
Bitcoin nieuws
Bitcoin (BTC) mining industrie was al sterk aan het krimpen in China nog voor het recente verbod onderzoek

Foto: Shutterstock/Marc Bruxelle

De afgelopen tijd treedt de Chinese overheid hard op tegen bitcoin (BTC) mining in het land. Meerdere regio’s hebben het compleet verboden, maar nu blijkt dat de mining-industrie in China al voor het strenge optreden hard aan het krimpen was. Dat meldt persbureau Reuters op 15 juli, gebaseerd op gegevens van het Cambridge Centre for Alternative Finance (CCAF):

Volgens het CCAF was China in september 2019 nog verantwoordelijk voor maar liefst 75,5% van alle bitcoin-mining in de wereld. In april 2021 was dat aandeel gedaald naar nog maar 46% en dat was een maand eerder dan de Chinese overheid optrad.

De gegevens lopen echter maar tot april, dus het is nog onduidelijk wat het effect van het verbod is en waar dit percentage nu zou liggen. De zogeheten hash rate, de totale rekenkracht, van het netwerk lag op 13 mei nog rond 170 exahashes per second (EH/s) en bereikte op 28 juni een dieptepunt van 68 EH/s. Dat is een afname van maar liefst 60% en zou dus kunnen betekenen dat China nu minder dan 20% nog in handen heeft, al is dat natuurlijk maar een hele grove schatting.

Volgens de CCAF halen de Verenigde Staten en Kazakhstan ondertussen het meeste voordeel uit de inkrimping in China. Het aandeel in de VS is sinds september 2019 meer dan verviervoudigd van 4% naar 16,8% in april 2021. Kazakhstan pakte in april de derde plek met 8,2%. Wederom is het onduidelijk waar de percentages van beide landen vandaag de dag zouden liggen. Sinds het verbod zijn meerdere grote mining-bedrijven al verhuisd naar de VS en Kazakhstan.

Het Chinese verbod zorgde voor veel paniek in eerste instantie, maar wordt door veel mensen juist ook als een positieve ontwikkeling gezien. Er waren namelijk jarenlang zorgen over de centralisatie. Langzamerhand is de hash rate aan het herstellen en op 14 juli komt deze weer op 108 EH/s uit.

Deel dit artikel
Kevin Schijven

Redacteur Kevin hoorde voor het eerst over Bitcoin via WikiLeaks. “Interessant!” dacht hij nog, maar het duurde toch nog een aantal jaar én vergde wat verdieping voordat de potentie van Bitcoin en de achterliggende blockchain-technologie bij hem doordrong.

Net binnen
Trending
Bitcoin crasht naar $8.900 op grote cryptobeurs, markt zit vol vragen
Bitcoin crasht naar $8.900 op grote cryptobeurs, markt zit vol vragen
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Cryptokoers crasht bijna 100% na desastreuze aanval op netwerk
Cryptokoers crasht bijna 100% na desastreuze aanval op netwerk
Bitcoin's nieuwe record is historisch signaal voor verdere stijging
Gloednieuwe crypto schiet door het dak en stijgt 1100% & trekt aandacht
Kleine crypto stijgt 170% op Bitvavo, stoot bitcoin van troon
Kleine crypto stijgt 170% op Bitvavo, stoot bitcoin van troon
Advertentie
Advertentie